fallback

Bloomberg: UniCredit няма да е последната банка с бомба в отчета си

Всеки, който следи финансовите пазари вероятно е наясно, че балансите на европейските банки са една голяма шега, смята анализатор на медията

13:22 | 17.11.11 г. 17
Автор - снимка
Създател

Всеки, който следи финансовите пазари, вероятно е наясно, че балансите на европейските банки са една голяма шега. Единственото, което трябва да направите, за да се убедите в това, е да сравните пазарната цена на акциите и счетоводната им стойност в балансите на финансовите институции, пише Джонатан Уейл, анализатор на Bloomberg в коментар за изданието.

Акциите на 32 финансови институции, включени в Euro Stoxx Banks Index, се търгуват средно при около 44% от счетоводната им стойност, разкриват данни на Bloomberg. С други думи, една типична, голяма европейска банка иска да ни убеди, че нетните й активи струват над два пъти повече от това, което фондовият пазар ни казва.

Проблемът се състои в това, че не можем да се доверяваме на счетоводните данни на тези банки от години, посочва Уейл.

Представете си изненадата тази седмица, когато UniCredit SpA, една от най-големите италиански банки, имаше смелостта да признае, че счетоводната стойност на активите й трябва да бъде понижена с над 10 млрд. евро. Сензационната новина не се състои в това, че през третото тримесечие банката е претърпяла загуби за 10,6 млрд. евро, а че ръководството на институцията е решило да признае съществуването на тези загуби.

Никоя друга компания, включена в европейския банков индекс, не отчита толкова негативни резултати за тримесечието. Всъщност повечето банки отчетоха печалби за периода. Следващата най-голяма нетна загуба беше отчетена от белгийската KBC Groep NV и възлиза на 1,6 млрд. евро.

Дори и след последната изповед обаче акциите на UniCredit се търгуват при едва 28% от отчетната си стойност. В баланса си към 30 септември банката отчита собствен капитал от 52,3 млрд. евро. При настоящата цена от 75 евро цента за акция обаче, пазарната капитализация на банката е едва 14,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
fallback