IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как разпадането на еврозоната може да причини крах във Великобритания

Анализатор на ING разглежда сценариите с излизането на Гърция от еврозоната и с пълния отказ от обща европейска валута

13:20 | 07.12.11 г. 2
Как разпадането на еврозоната може да причини крах във Великобритания

Британският финансов сектор ще бъде засегнат тежко от отказа от обща европейска валута, тъй като експозицията му към държавите от еврозоната са на стойност около 653 млрд. паунда или 42% от брутния вътрешен продукт на страната, показват изчисленията на анализатора.

Ако само Гърция напусне еврозоната, на теория нещата изглеждат под контрол, тъй като експозицията на британския банков сектор към балканската държава е в размер на едва 8 млрд. паунда, изтъква той. „Приемаме, че цялата експозиция ще бъде ликвидирана заради оценката ни за обезценяването на драхмата спрямо паунда с 85% и възможността за фалити на големи банки и компании вследствие на излизането на Гърция от икономическия и валутен съюз“, отбелязва експертът на ING.

По думите му обаче при сценария за пълно разпадане на еврозоната положението ще бъде „доста по-лошо“. Паундът ще поскъпне спрямо всички 17 нови валути – с около 25% спрямо германската, с 65% спрямо френската и с до 115% спрямо испанската.

„Добавете ефектите от спада на цените на големи активи в икономиките и банковият сектор на Обединеното кралство неизбежно ще трябва да бъде спасяван“, смята Найтли. „Всъщност дори банките да се съобразят със съвета на управителя на английската централна банка Марвин Кинг за увеличаване на капитала си във всеки възможен момент, степента на евентуалните загуби ще ликвидира целия им капитал“, твърди той.

Общата експозиция на 4-те най-големи британски банки Barclays, HSBC, RBS и Lloyds към еврозоната е в размер на 578 млрд. паунда, или 268% от основния им капитал по данни на английската централна банка.

Отражението от пълното разпадане на еврозоната върху пазарите на активи също би било значително, дори ако политиците реагират бързо, убеден е анализаторът.

„Пазарите на ценни книжа ще се сгромолясат, тъй като инвеститорите ще потърсят сигурни убежища през периода на дезорганизация и доходността ще се понижи рязко. Цените „продава“ на имотите ще се срутят, тъй като няма да има покупки заради липсата на кредити“, посочва той.

Експертът обаче повтори, че основният сценарий на ING е за оцеляване на еврозоната, тъй като цената за запазването ѝ е много по-малка от тази по разпадането ѝ.

„Ударът по търговията, доверието и финансите би бил значителен и ние подозираме, че цифрите ни подценяват това, което би могло да се случи в действителност“, завършва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
То "злото в света" е тръгнало от англичаните, така че, "който гроб копае сам пада в него"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Как разпадането на еврозоната може да причини крах във Великобритания ......Така е, като си нямате Дянков! Затова пък в България сме "бетон" имаме си Дянков и даже вече излизаме от кризата, и "спестяванията на българите в банките са гарантирани"..... каза Дянков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още