IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Епохата на висока корелация на пазарите върви към своя край

8 класа активи демонстрират търговия в синхрон с динамиката на S&P 500 през почти половината от времето в последните месеци спрямо почти никакъв такъв през 90-те години на ХХ век

14:00 | 09.12.11 г.
Епохата на висока корелация на пазарите върви към своя край

Високата корелация няма да изчезне, но най-вероятно ще наблюдаваме известно отклонение в цената на сходни акции на компании от технологичния сектор и здравеопазването, добави Бюхън.

„Едно от полезните упражнения би било да се замислим в коя индустрия е най-вероятно да се получи най-сериознa дисперсия и вероятно ще искате да инвестирате дългосрочно в ценни книжа от тези индустрии“, прогнозира тя.

Значимостта на вложенията в принципни направления като ръста на цената на златото например или отдръпването от активи на доста задлъжнелите развити държави изглежда ще намалява с понижаването на корелацията помежду им, твърди Бюхън.

Липсата на дисперсия понижава възвръщаемостта на инвеститорите. Свръхниските основни лихвени проценти, програмата на американския Федерален резерв за изкупуване на държавни облигации за увеличаване на паричното предлагане и активните интервенции на централните банки по отношение на японската йена и швейцарския франк стоят зад исторически ниските отклонения, смятат от един от най-големите валутни хедж-фондове в света FX Concepts LLC.

Валутите с най-голямо световно обращение обикновено се търгуват в диапазон от около 20%, осигурявайки достатъчно широки ценови колебания за печалба, заяви Джон Тейлър, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на хедж-фонда. През тази година обаче рейнджът за валутите от групата на най-търгуваните 10 е близо 6% - най-свитият от 2004 г.

Тесният диапазон срути възвръщаемостта от световната валутна стратегия на FX Concepts, довеждайки до загуби от 17,8% до октомври тази година.

Да се коригира стратегията пък не е толкова лесно. Тейлър, който определя възвръщаемостта си през тази година като „ужасна“, заяви, че компанията му може да направи 5 или 6 грешки на всеки 3 или 4 добри инвестиции.

„Нашата работа е да открием места, където да спечелим куп пари, и когато няма къде да бъдат спечелени, полудявате, опитвайки се да ги намерите“, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още