IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Добри или лоши за Европа са макроикономическите новини от Германия?

Ще направи ли загубата на икономическа инерция Берлин по-конструктивен при решаването на дълговата криза?

15:42 | 02.11.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мохамед Ел-Ериан: Iнерцията на германската икономика отслабва и ще продължи да отслабва през следващите месеци.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мохамед Ел-Ериан: Iнерцията на германската икономика отслабва и ще продължи да отслабва през следващите месеци. Снимка: Ройтерс

Докато фокусът на всички тази седмица беше върху последствията от урагана Санди в САЩ, малцина обърнаха внимание на макроикономическите данни от Германия, които бяха публикувани през последните дни - ключов елемент от европейския пъзел, пише Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC, в коментар за CNBC.

И все пак последните данни могат да се окажат от ключово значение.

Засега икономическата приказка в Германия продължава. Страната е четвъртата по големина икономика в света и е безспорен лидер на Стария континент.

При това германците все още се чувстват имунизирани към хаоса около тях.

Докато еврозоната затъваше в рецесия, все по-висока безработица и периодични пристъпи на финансова паника, Германия остана забележително стабилна до степен, че безработицата в страната дори достигна историческо дъно по-рано тази година.

Повечето наблюдатели ще се съгласят, че щастливата икономическа съдба на Германия е резултат на усилията на самите германци. Има и такива обаче, които не приемат това твърдение.

От години Германия поддържа фискална дисциплина и провежда дълбоки структурни реформи. Страната обаче печели и от сравнително слабото за германските стандарти евро.

Освен това цената, която германското правителство плаща за финансирането си, се понижи допълнително, след като мнозина инвеститори потърсиха убежище в германските ДЦК.

Нещата все пак не са толкова елементарни.

Някои анализатори изтъкват, че германският успех прави Берлин безчувствен към това, което други икономики от еврозоната преживяват. В резултат на това германският отговор на проблемите около дълговата криза винаги е бил твърде ограничен и малко закъснял.

Други не са съгласни с това. Германия гарантира относителна стабилност за еврозоната като цяло.

Тук е мястото да споменем за макроикономическите данни от последните дни.

Данните за заетостта в страната разочароват, тъй като през последния месец безработицата се е повишила повече от очакваното. Междувременно икономическото доверие в Германия също се е влошило.

Тези индикатори потвърждават, че инерцията на германската икономика отслабва и най-вероятно ще продължи да отслабва през следващите месеци. Не е ясно обаче какво вещае за Европa този икономически обрат в страната.

Ще отчужди ли това германците още повече от проблемите на останалите европейци или ще ги накара да предприемат по-конструктивни стъпки за намирането на общоевропейско решение?

Всички се надяваме на последното, пише Ел-Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Колкото и да са работни германците не работят 10 пъти повече от нас за да вземат 10 пъти повече. Това си го мислих още преди 20 години, когато зидах тухли по 12 часа на ден. Вярно е, че са организирани но и техните дефицити са германски излишъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още