IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинската криза в еврозоната едва сега започва

Финансовата криза вече премина в икономическа и проблемите тепърва ще се задълбочават

08:09 | 01.02.13 г. 31
<p>
	Илюстрация: Ройтерс</p>

Илюстрация: Ройтерс

Новата година винаги започва на чисто и с надежди. Едва ли има по-добър пример за това от настроенията около еврозоната през последния месец, пише в свой коментар за MarketWatch Матю Лин.

След три години на постоянни сътресения 2013-та стартира с изненадващо оптимистични нагласи. Лидерите на валутния съюз дори имаха смелостта да обявят, че войната е свършила и че те са победили.

„Смятам, че можем да кажем, че сериозната заплаха за еврото на практика е преодоляна“, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо. Кризата с еврото „вече е зад гърба ни“, коментира френският президент Франсоа Оланд. „Най-острата фаза от кризата изглежда окончателно премина“, настоява италианският премиер Марио Монти.

В интерес на истината действително има някои причини за тези оптимистични нагласи. Доходността по облигациите се стабилизира, при Испания и Италия тя падна значително. Борсите са във възход, във възход е и еврото. Бизнес доверието се повишава, през последните месеци не е имало срещи на върха по нощите, а снимките на притеснената Кристин Лагард и изтощената Ангела Меркел изчезнаха от челата на вестниците.

Дотук добре. Но има и уловка.

В действителност еврокризата тепърва започва. Тя стартира като обикновена финансова криза. Втората фаза ще бъде икономическа и социална криза, така че има още много препятствия за преодоляване, пише Лин.

Когато започна кризата в еврозоната – първо в Гърция, а после и в Португалия, по своята същност тя бе колапс на доверие от страна на пазарите. Инвеститорите в облигации, които смятаха гръцките облигации за стабилни като германските, осъзнаха ужасната си грешка.

Точно както се случи, когато се разбра, че кредитополучателите на високорискови ипотеки не са толкова сигурни, колкото онези със стабилна работа и добри доходи.

Правителствата от периферията на еврозоната разбраха, че вече не могат да се финансират, освен при далеч по-високи лихви. Скоро след това банковата система изпадна в беда, защото ако някой не би кредитирал правителствата, то той не би дал пари и на банките, които зависят от тях. Така на много банки се наложи да бъдат спасявани.

Банковите и финансовите кризи обаче се преодоляват относително лесно. Просто трябва да се напечатат малко пари и да се раздадат. Научихме този урок през 2008 и 2009 година.

Всъщност всичко, което Европейската централна банка трябваше да направи, беше да обещае да напечата мното пари и да раздаде кеш на банките през задната врата. Така проблемът бе разрешен.

Или поне така изглежда. Доходността по облигациите отново се понижи, при десетгодишните италиански дългове спадът бе от над 6% до около 4%, при испанските – от 7,5 до 5 на сто, при гръцките – от колосалните 37% до малко над 10%.

Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
.....кризата е вече е зад гърба ни, коментира френският президент Франсоа Оланд"....Това означава, че и богатите вече свикнаха с кризата:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 1
Людени
преди 11 години
Е как тъй' съ' получи ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
"Финансовата криза вече премина в икономическа и проблемите тепърва ще се задълбочават" Сега ще започне и да се усеща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
mia11
преди 11 години
Както много добре го е написал Митко Хитов-"През 2012 г. се случи едно знаменателно събитие, което демонстрира, че цялото човечество се оказа в ситуация на идеологически вакуум, за първи път от 2000 години. Западният проект фактически обяви за своето доброволно оттегляне от сцената. Ключевата точка, от която започна това движение, беше арестуването на Доминик Строс-Кан през лятото на 2011 г."http://krizata.blog.bg/politika/2013/02/01/zalezyt-na-zapadniia-globalen-proekt.1048763
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 5
biserz
преди 11 години
Поне да не говорят пълно глупости - на глупостта краката са къси...И ние защо да им ги препечатваме тъпотиите - има далеч по-добри неща...на този Матю Лин не знам откъде са му познанията...но откъдето ще да са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
biserz, те цели институти работят за пропагандата и викат: "Няма страшно , на прав път сме, излизаме вече ....". Освен печелене на време нещо реално виждаш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 25 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Америка печата все повече но няма покритие, залог (земя , активи) като обезпечение. Спрат ли да им изкупуват облигациите "давят" се всички.Вече на всички им е ясно , че натрупаните дългове по света няма да се връщат. Спре ли музиката ..... няма столчета за почивка.Филма за "Титаник" ряпа да яде.А относно еврозоната: До сега запада инвестираше в Китай, а от няколко години Китай инвестира в Европа.Все пак оптимистично погледнато трябва да има рестарт на политическата система, финансите, социалните отношения. Деформациите отдавна минаха границите на извращения.Северна Европа - Южна Европа - не разбраха ли че сме в една лодка.За България: И нашето положение никак не е розово. Една система не е устойчива когато 70% от хората живеят бедно и смятат че останалите 30 % са с добър стандарт чрез грабеж. Омразата и глада са лош съветник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
biserz
преди 11 години
"САЩ премахнаха златния стандарт, впоследствие това направиха и други. " И за кой златен стандарт говориме. Златно-паричният от Голямата депресия ли? Или златно-доларовият, който утвърди американския финансов и икономически експанзионизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
biserz
преди 11 години
A бе, хора - я си проверявайте фактите като говорите. "В Европа, където златният стандарт създаде стабилни курсове точно като обща валута, ситуацията (по време на Голямата депресия) бе по-лоша (отколкото в Щатите)." http://en.wikipedia.org/wiki/File:Depression_Graph.s Много неточно - първи сред големите страни от златния стандарт се отказват UK и скандинавците по време на Голямата депресия и това е една от причините (а те са повече от една, повярвайте ми) да се отърват от депресията по-рано. В САЩ депресията приключва много по-късно. Втората опричина, която се оказва важна е човешката психология - вземете се ограмотете малко, попрочетете нещо от бихейвиористите (Shiller има страхотна статия, с Akerloff издадоха книга), Irving Fisher (небихейвиорист). Точно така американците ни бъзикат - защото, ако аз повярвам, че кризата се задълбочава и ти повярваш в същото - самореализиращото се пророчество се е случило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
Мировойска
преди 11 години
Много отчайваща статия. Още по-лошото е, че кореспондира с действителността. Дано анализатора да не се окаже прав. Ще може ли в понеделник г-н Любенов да публикува нещо във връзка с "точката на пречупване", нещо по-стимулиращо като за начало на работната седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още