IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинската криза в еврозоната едва сега започва

Финансовата криза вече премина в икономическа и проблемите тепърва ще се задълбочават

08:09 | 01.02.13 г. 31
<p>
	Илюстрация: Ройтерс</p>

Илюстрация: Ройтерс

Новата година винаги започва на чисто и с надежди. Едва ли има по-добър пример за това от настроенията около еврозоната през последния месец, пише в свой коментар за MarketWatch Матю Лин.

След три години на постоянни сътресения 2013-та стартира с изненадващо оптимистични нагласи. Лидерите на валутния съюз дори имаха смелостта да обявят, че войната е свършила и че те са победили.

„Смятам, че можем да кажем, че сериозната заплаха за еврото на практика е преодоляна“, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо. Кризата с еврото „вече е зад гърба ни“, коментира френският президент Франсоа Оланд. „Най-острата фаза от кризата изглежда окончателно премина“, настоява италианският премиер Марио Монти.

В интерес на истината действително има някои причини за тези оптимистични нагласи. Доходността по облигациите се стабилизира, при Испания и Италия тя падна значително. Борсите са във възход, във възход е и еврото. Бизнес доверието се повишава, през последните месеци не е имало срещи на върха по нощите, а снимките на притеснената Кристин Лагард и изтощената Ангела Меркел изчезнаха от челата на вестниците.

Дотук добре. Но има и уловка.

В действителност еврокризата тепърва започва. Тя стартира като обикновена финансова криза. Втората фаза ще бъде икономическа и социална криза, така че има още много препятствия за преодоляване, пише Лин.

Когато започна кризата в еврозоната – първо в Гърция, а после и в Португалия, по своята същност тя бе колапс на доверие от страна на пазарите. Инвеститорите в облигации, които смятаха гръцките облигации за стабилни като германските, осъзнаха ужасната си грешка.

Точно както се случи, когато се разбра, че кредитополучателите на високорискови ипотеки не са толкова сигурни, колкото онези със стабилна работа и добри доходи.

Правителствата от периферията на еврозоната разбраха, че вече не могат да се финансират, освен при далеч по-високи лихви. Скоро след това банковата система изпадна в беда, защото ако някой не би кредитирал правителствата, то той не би дал пари и на банките, които зависят от тях. Така на много банки се наложи да бъдат спасявани.

Банковите и финансовите кризи обаче се преодоляват относително лесно. Просто трябва да се напечатат малко пари и да се раздадат. Научихме този урок през 2008 и 2009 година.

Всъщност всичко, което Европейската централна банка трябваше да направи, беше да обещае да напечата мното пари и да раздаде кеш на банките през задната врата. Така проблемът бе разрешен.

Или поне така изглежда. Доходността по облигациите отново се понижи, при десетгодишните италиански дългове спадът бе от над 6% до около 4%, при испанските – от 7,5 до 5 на сто, при гръцките – от колосалните 37% до малко над 10%.

Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 1
trade2win
преди 11 години
За съжаление моите очаквания като индивидуален трейдър също са твърде песимистични. Като технически анализатор виждам много сигнали за скорошно и мощно мечо развитие на пазара. Пиша по тези въпроси в моя блог: http://trade2win.blog.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Господин Любенов, сърдит съм ви. Това заглавие сте ми го откраднали от един мой коментар по повод на една статия, че "кризата в Европа още не е свършила". Но този път ви прощавам. И за малко да се зарадвам на коментарите на колегите, че безработицата "започва да намалява" и се сетих за уволненията в Пежо - Ситроен и дори вече в Луфтханза. Вие като по- компетентен бихте ли могли да ни кажете къде намалява безработицата, защото в Гърция, Испания, България със сигурност се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
mapto
преди 11 години
Иначе е факт, че безработицата в Европа е проблем. И в глобален мащаб тепърва младежката безработица ще се превръща в проблем 1. Но в сравнение с неразвитите икономики, Европа е много по-готова да заложи на предприемачеството, за което сега има изключително много свободни средства. Разбира се, в Европа скоро няма да бъде достигнато нивото на Калифорния, но има и немалко щати, които се задъхват да копират модела на Силициевата долина. А метриките на успеха все по-рядко ще бъдат свързани с БВП, и все по-често с това хората да участват пълноценно в икономиката - нещо, което е субективно и може да бъде мерено по повече от един начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
mapto
преди 11 години
"Банковите и финансовите кризи обаче се преодоляват относително лесно. Просто трябва да се напечатат малко пари и да се раздадат. Научихме този урок през 2008 и 2009 година."Това е точно признакът по който може да се познае кои места имат сериозни проблеми. А когато съдим по него проблемите на Европа всъщност са по-малките. Периферията на Европа реши проблема с високите дългове като ги намали при частично пазарни условия - освен "печатането" на ЕЦБ, което беше сравнително ограничено, има и успоредни програми за намаляне на дълговото бреме.А как стоят нещата в САЩ? Може ли водещата икономика в света да си позволи да изплаща дълговете си при повишение на лихвите от 1%? А как ще се отрази на другите държавни дългове криза с държавните облигации на САЩ? Какво ще се случи с най-големите им инвеститори в света като Китай, Япония, Великобритания, различните видове фондове? Европа топи завизимостта си от дълг, но колко страни по света могат да си позволят да направят това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 6
Боян
преди 11 години
Стига с тая депресия, Европа е способна да се само издържа без проблем дори да се затвори за останалия свят, да му мислят държави като Индия, Китай, дори Япония и Южна Корея, където има огромно население на малка площ, вече при отделните държави са различни проблемите пред които може да се сблъскат, но със сигурност много повече от колкото Европа. Това си е типично поръчкова статия на Уол Стриид с цел да се избегне паника при долара в последно време обезценката му е доста бърза и силата на Европа и Европа превръща съня на банкерите от САЩ в кошмар. Предстоят много интересни времена, ако в Европа сега започва кризата, какво трябва да кажем за САЩ и Япония?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 20
tiggo
преди 11 години
Аман от пишман "разбирачи". Кой е тоя Матю Лин и какво иска да каже? Офисен плъх-анализатор! Дисбалансите сериозно намаляха и продължават да намаляват. Банковата система е стабилна. Безработицата започва да намалява 6-до 12 месеца след отшумяването на проблемите. Нивата на безработица в цитираните държави се въртят около тези нива вече година, което означава началото на стабилизиране. Няма да е лесно и бързо, но пътят вече е стабилно дъно и след това нагоре... Стига са размахвали плашила пред хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
diado mrass
преди 11 години
"Истинската криза едва сега започва, а пред нея има дълъг път ...:- http://***.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=ZUbK3B6qZwY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още