IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в еврозоната се завръща

Устойчиво възстановяване в еврозоната не се очертава до края на тази година, коментира председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум

14:35 | 12.04.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Еврогрупата и финансов министър на Холандия Йерун Диселблум. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Еврогрупата и финансов министър на Холандия Йерун Диселблум. Снимка: Ройтерс

Европейските финансови министри се срещат днес в Дъблин, докато дълговата криза бавно се завръща на различни фронтове, пише CNBC.

Преговори за разсрочване на спасителните програми за Португалия и Ирландия се водят на фона на нарастващо недоволство срещу бюджетните икономии. В същото време проблемите около противоречивия план за спасяването на Кипър остават нерешени, а опасенията за финансовото състояние на Словения се задълбочават.

Инвеститорите, които са наясно с всичко това, ще обърнат специално внимание на резултатите от започващата днес среща.

В четвъртък Кипър потвърди, че цената за спасяването на страната всъщност възлиза на 23 млрд. евро, а не на първоначално предвижданите 17,5 млрд. евро и това усложнява ситуацията допълнително. Също така Никозия потвърди, че може да се наложи да продаде по-голямата част от златните си резерви, за да набере 400 млн. евро в подкрепа на спасителната програма.

Планът, оркестриран от Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК), е обвързан с много строги условия. В същото време инвеститорите се опасяват, че този подход ще се превърне в модел за евентуални спасителни операции в други страни като Словения, приемана за неизбежна следваща жертва на дълговата криза.

Словенските лидери се опитват да избегнат подобен сценарий и по-специално неприятните условия, които ще съпровождат спасителния заем. По-рано тази седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви, че бившата югославска република е застрашена от „дълбока рецесия“ и „тежка банкова криза“.

Междувременно по-рано тази седмица Конституционният съд в Португалия отхвърли пакет от мерки за бюджетни икономии, приеман за ключов за изпълнението на условията по възлизащата на 78 млрд. евро спасителна програма, която страната получи през 2011 г.

Според документ на тройката институционални кредитори (МВФ, ЕЦБ и Европейския Съюз), изтекъл в медиите, Португалия вероятно ще поиска нова спасителна програма поради очертаващите се финансови нужди на правителството в Лисабон през 2014 г., 2015 г. и след това. 

Това накара изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард, милиардера инвеститор Джордж Сорос и финансовия министър на САЩ Джак Лю да поискат преосмисляне на политиката на строги бюджетни икономии в еврозоната.

Йерун Диселблум, който оглавява групата на финансовите министри от еврозоната, коментира, че той лично се надява на удължаване на спасителните програми за Ирландия и Португалия със седем години още днес на срещата в Дъблин. В лекция в Университета в Дъблин Диселблум направи мрачна прогноза за бъдещето на еврозоната.

„Устойчиво възстановяване в еврозоната не се очертава до края на тази година. В същото време дисбалансите между отделните страни ще се задълбочат“, изтъква той.

Кризата в еврозоната се задълбочи през изминалия месец, след като в плана за спасяването на Кипър беше включено широко критикуваното предложение за облагане с данък на всички банкови депозити в страната на стойност над 100 хил. евро.

Освен на тези проблеми, европейските политици трябва да обърнат внимание и на задълбочаващата се политическа криза в Италия – третата по големина икономика в еврозоната. Изборите през февруари оставиха страната без перспектива за съставяне на правителство.

Временното служебно правителство на Марио Монти прогнозира, че дълговата тежест на Италия, която през 2012 г. достигна рекордните 127%, се очаква да се повиши допълнително до 130,4% през 2013 г.

В светлината на политическата криза анализаторите прогнозират, че по-късно тази година ще трябва да бъдат проведени нови избори, което означава, че инициираната от Монти реформа на трудовия пазар ще бъде забавена допълнително.

Дори втората по големина икономика в еврозоната попадна във фокуса на пазарите. Администрацията на френския президент социалист Франсоа Оланд се опитва да потуши политически скандал, след като се оказа, че бившият финансов министър на страната Жером Чузак, в чийто ресор попадаше борбата с порочната практика на укриване на данъци, е кътал стотици хиляди евро в тайна швейцарска сметка.

Кризата може да възпрепятства френското правителство в усилията му да повиши конкурентоспособността на страната на фона на рекордната за последните 14 години безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Всички икономисти, финансисти и набедени банкери са за концлагери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
И всичко това за да се спасят задниците на някои големи ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Хаха...! Дали ще доживеем някой евро-лемур като този на снимката да направи една публична дисекция на причините за този провал, бих казал - катастрофа на икономиката на цял един континент? Съмнявам се, че им е ясно...Европа беше силна, когато я управляваха силни хора, преживяли войната и имащи солидна ценностна система. Белите якички, израснали пред компютрите в премятане на виртуални пари могат толкоз...Краят на кризата - след войната... хаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Да държи още 10 -15г., вместо половин Европа да последва Кипър ? Сметките обаче се оказват грешни , и когато се събудим ще копаем в китайскете градини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
А реално тя още не е започнала поради отлагане.Ето и на Ирландия и Португалия им правят отсрочка със 7 г.И след 7 години пак ще кажат че кризата не е отминала и даже се усилва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Само в празните глави на евробюрократите си е тръгвала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 0
studioaa
преди 11 години
Че тя кога си е тръгвала, за да трябва да се завръща??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още