IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Римски: Спирането на печатницата на ФЕД ще насочи инвеститори към Европа

Вложителите в американски ценни книжа ще трябва да изберат нови места за парите си, ако решат да се изтеглят от Wall Street, коментира финансовият анализатор

20:51 | 12.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Явор Римски: Спирането на печатницата на ФЕД ще насочи инвеститори към Европа

През следващата година и при евентуален слаб ръст на БВП на еврозоната регионът може да се окаже привлекателен за инвеститорите, които обмислят оттегляне от Wall Street след спирането на печатницата за пари,  заяви в ефира на Bulgaria On Air финансовият анализатор Явор Римски. Той допълни, че пазарните участници ще трябва да намерят нови места за вложенията си и Европа може да се окаже привлекателна цел. Според него не европейските акции са подценени, а американските книжа са надценени.

По думите му след прекратяване на програмата по количествени улеснения няма да има разминаване на Wall Street  и на европейските борси, изразено съответно в спад и ръст.

„По-скоро ще има коригиране на индексите,” допълни Явор Римски.

Според финансовия анализатор през следващите месеци и началото на 2014 г. две ще са основните водещи теми, които ще вълнуват пазарите - изборът на нов председател на ФЕД и действията му по прекратяване на програмата по количествени улеснения, както и състоянието на икономиката на Гърция.

„Ако  Джанет Йелън бъде избрана да оглави Федералния резерв на САЩ, тя ще продължи предпазливата политика на Бен Бернанке и по-точно на намиране на най-подходящия момент за спиране на финансовите стимули за икономиката. Комуникацията по тази линия няма да се промени. Към момента Бернанке намекна, че до средата на следващата година ще бъде спряна печатницата за пари. Датата може да бъде отложена, ако Йелън оглави ФЕД. Лари Съмърс пък е привърженик на политиката на силния долар, което няма как да се случи с печатане на пари,” допълни още Римски.

Въпросът дали Гърция ще има нужда от нова спасителна помощ също ще вълнува пазарите, особено след изборите в Германия, посочи финансовият анализатор. Той подчерта, че темата агресивно се използва от опонентите на Меркел и се следи под лупа от пазарните участници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 0
meto76
преди 10 години
Къде ги намират тези "анализатори".От улицата ли ги хващат.Съгласен с 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 0
toto 2
преди 10 години
Точно като спре" печатницата" ,ще трябва да вдигнат лихвения процент,т.е биха привлекли повече външен ресурс :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още