IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите икономики ще рефинансират дълг за 7,43 трлн. долара през 2014

Общата сума на падежиращия дълг е огромна на фона на покачващата се доходност по облигациите

12:28 | 11.01.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-големите икономики ще рефинансират дълг за 7,43 трлн. долара през 2014

САЩ, които са най-големият длъжник в света, притежават 11,8 трлн. долара търгуеми облигации, като данните на Bloomberg показват, че през тази година количеството ще се увеличи с около 187 млрд. долара. Дълговите ценни книжа на Франция, чиято икономика едвам помръдваше през последните две години, ще скочат с 15% до 410 млрд. долара през тази година.

Китай ще поведе развиващите се икономики, като количеството облигации, по които настъпва падеж, ще се увеличи с 12% до 143 млрд. долара.

Тази година Япония ще трябва да рефинансира облигации и съкровищни бонове за 2,38 трлн. долара. Това е с 9 на сто по-малко спрямо стойностите през 2013 г.

Падежиращият дълг в Германия през 2014 г. ще се понижи с около 5,3% до 268 млрд. долара.

Като се включат и лихвените плащания, то сумата на дълга, която страните от Г-7 и тези от БРИК ще трябва да рефинансират през тази година се увеличава с около 712 млрд. долара до 8,1 трлн. долара.

Спадащата инфлация също запазва покупателната способност на плащанията на фиксирани лихви, което може да подкрепи търсенето на облигации. През 2014 г. потребителските цени в САЩ ще нараснат с по-малко от 2% за втора поредна година. В 18-членния евро блок инфлацията ще бъде 1,2 на сто – най-ниската от 5 години насам.

Продажби на облигации

През декември Германия обяви, че през 2014 г. възнамерява да ограничи продажбите на облигации и съкровищни бонове със 17% до 205 млрд. евро, след като приходите от данъци нараснаха, а канцлерът Ангела Меркел иска да спре взимането на нови заеми до 2015 г. В САЩ бюджетният дефицит ще се свие до 3,4% през настоящата година, като преди 5 години бе 10%.

Интересът на аукционите за продажба на американски държавни облигации остана висок в сравнение с годините преди финансовата криза. За изминалата година търсеното количество е надвишило 2,87 пъти предлаганото.

Покупките на японски дълг бяха стимулирани от намерението на Японската централна банка да купува облигации на стойност 7 трлн. йени на месец.

Разходите по заемите на всички страни членки на Г-7 ще нараснат през 2014 г., ако се позоваваме на изчисленията на Bloomberg. Доходността по немските облигации ще нарасне до 2,28 на сто до края на годината, докато подобните книжа във Великобритания ще завършат 2014 г. с доходност от 3,36%. Това ще са най-високите стойности и за двете нации от 2011 г. насам.

Данните показват, че само доходността в Индия и Китай сред страните от БРИК ще спадне.

В таблицата са поместени прогнозните суми на падежиращите облигации и лихвените плащания в щатски долари за 2014 г. на държавите от Г-7, Бразилия, Китай, Индия и Русия.

Държава Плащания на падежа на облигации и съкровищни бонове Купонни плащания
1 САЩ 3,115 трлн. 218 млрд.
2 Япония 2,383 трлн. 87 млрд.
3 Италия 468 млрд. 79 млрд.
4 Франция 410 млрд. 61 млрд.
5 Германия 268 млрд. 39 млрд.
6 Канада 248 млрд. 13 млрд.
7 Великобритания 181 млрд. 75 млрд.
8 Китай 143 млрд. 58 млрд.
9 Бразилия 121 млрд. 24 млрд.
10 Индия 85 млрд. 47 млрд.
11 Русия 10 млрд. 11 млрд.
Общо 7,43 трлн. 712 млрд.

Източник: Bloomberg, с данни към 30 декември 2013 г. в щатски долари

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
там, напъна да се компенсират приходите от природни рисурси е наистина "чутовищен"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
meto76
преди 10 години
Единствено Русия има да плаща повече лихви от самата главница.Това много добре говори за доверието в Путин и руската икономика.Колкото по-висока лихва искат инвеститорите в дълг, толкова по-висок е риска от неплатежоспособност на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Така е, няма какво да се добави, резултатите са пред очите ни ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
да де, ама това е само ако гледаш отстрани! - иначе "отвътре" погледнато са си добре /субективно-идеалистически/ и има няколко уловия освен тези общоизвестни: да ги сваряват бавно (1) и всички заедно (2) за да не се усетят какви са маймуни :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Въобще, докато поведението на хората се определя от най-разнообразни параметри, които започват с представката "само-" , "обще-"ството, нищо хубаво не го чака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
не , аз предлагам да се концентрираме ползвайки "самовлюбенността" като основен параметър на субективния идеализъм, върху употребата на думата ***/и... това от субективния идеалистична глена тока е най-важното в случая! :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
че ако не вземаха парите в заем с лихва от ДРУГ, а си ги създаваха сами, то ТЕ биха разполагали не само с гъвкавостта на предлагането им, но и не биха плащали за да ги ползват!---------Ама човек, как може да говориш такива работи! Това, в края на краищата, .... това не е лЕберално! Това са сквернословия!!! ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
ако ТЕ са имали свободата да избират /както се втълпява параметрично на маймуните поотделно че я имат, чрез субективния идеализъм в който са им отредили да живеят/, можеха да се досетят, че ако не вземаха парите в заем с лихва от ДРУГ, а си ги създаваха сами, то ТЕ биха разполагали не само с гъвкавостта на предлагането им, но и не биха плащали за да ги ползват!Но понеже е абсурдно отделни маймуни да се подсещат, а ТЕ не /или да приемат безусловно текущото състояние без искане на друг избор/, то следователно и ТЕ са част от ДРУГИЯ, но маскирано подредени да изглеждат че са свободно избрани от маймуните в тяхна "полза"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още