IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизат ли наистина чуждите инвеститори от развиващите се пазари?

Има три фактора, които развенчават твърденията, че има масов отлив на капитали от развиващите се пазари, твърди експерт

10:38 | 06.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Излизат ли наистина чуждите инвеститори от развиващите се пазари?

Заглавията в последните месеци, според които инвеститорите бързат да излязат от развиващите се пазари, са преувеличени, смята експерт.

„Насажда се мнението, че инвеститорите са мечи настроени и излизат от развиващите се пазари. Това твърдение се базира на данните на EPFR – компанията, следяща представянето на фондовете“, коментира за CNBC Алберто Адес, директор и икономист с ресор Световни пазари в американската инвестиционна банка Bank of America Merrill Lynch.

„Това е един много малък пример, заради който дребните инвеститори са предубедени. Ако погледнете други източници, с които да разширите погледа си, ще видите, че всъщност отлив няма.“

EPFR Global следи потока към и отлива на парични средства от глобалните взаимни фондове и борсово-търгуваните фондове с обща сума на активите от 23,5 трлн. долара. Според Адес мащабът, следен от компанията, е по-малко от 10% от сумата на активите с фиксиран доход, които се намират под управление по света.

Според Адес има три фактора, които развенчават твърденията, че има масов отлив на капитали от развиващите се пазари.

Първо, правителствата на развиващите се държави и компаниите емитираха значителни количества дълг, които срещнаха солидно търсене. По данни на ING, цитирани от Ройтерс, през 2013 г. емисиите на държавен и корпоративен дълг, деноминиран в долари, удариха нов исторически връх от 450 млрд. долара. За сравнение – през 2012 г. също бе постигнат рекорд, но сумата бе за 437 млрд. долара. В началото на тази година Индонезия набра успешно 4 млрд. долара от пазарите. Доларовата емисия бе най-голямата за Азия от 1998 г. насам.

Второ, ако погледнете чуждестранното участие на пазара на държавни облигации в местна валута, то това, което ще откриете, е че се е стабилизирал, след като се потопи през юни миналата година. Тогава опасенията за разразяване на криза в развиващите се държави достигнаха своята връхна точка.

През декември 2013 г. чуждестранните инвеститори притежават 32,5% от сумата на държавните облигации на Индонезия. Данните на Азиатската банка за развитие (Asian Development Bank) показват, че делът им е нараснал от 31,9%, колкото бе през юни.

Трето, разговорите на Адес с мениджърите на едни от най-големите глобални фондове като Fidelity и Aberdeen Asset Management разкриват, че, въпреки че дребните инвеститори напускат развиващите се пазари, големите институционални инвеститори като пенсионните фондове, застрахователните дружества и държавните инвестиционни фондове все още инвестират макар и по-малко, отколкото преди година-две.

„Ключът е да използвате повече източници на информация. Данните на EPFR са важни за това какво правят дребните инвеститори, но те притежават малък дял на пазара. Те не са дългосрочно мислещата част от пазара“, споделя още Адес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още