IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден отлив на средства от развиващите се пазари

От началото на месеца са били изтеглени 12,2 млрд. долара от фондове в акции и 4,6 млрд. долара от фондове в облигации

21:43 | 31.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рекорден отлив на средства от развиващите се пазари

Инвеститорите изтеглят средства от развиващите се пазари с най-бързото темпо от 2011 г. насам, на фона на разпродажбите на финансовите пазари като цяло, които подведоха тези, заложили на устойчив „бичи“ тренд, пише Financial Times.

Според данни на EPRF Global, която следи инвестиционните потоци, фондовете за развиващите се пазари са били засегнати най-силно, след като отливът от акции на тези пазари е достигнал 6,3 млрд. долара през седмицата до 29 януари – най-големият седмичен отлив от август 2011 г. От началото на месеца пък са били изтеглени 12,2 млрд. долара.

Фондовете за облигации на развиващите се пазари също са пострадали, като при тях изтеглените средства през въпросната седмица са били 2,7 млрд. долара, а за месеца – 4,6 млрд. долара.

Индексът за развиващите се пазари FTSE EM е загубил 7,2% през месеца, като забавящият се растеж в Китай и свиването на монетарните стимули в САЩ вероятно са донесли най-големи загуби на някои от водещите фондове.

Според двама фонд мениджъри в тази група влизат Franklin Templeton, Ashmore and First State, които са претърпели голям отлив на средства.

Топ мениджърът на Templeton Марк Мобиус обаче демонстрира оптимизъм на фона на колебанията. „Отговорът е радост, защото сме в състояние да купуваме акции много по-евтино. Най-щастливи сме, когато пазарите спадат. Искаме да се възползваме от това.“

Фондове като Moore Capital обаче, които заложиха на спада на развиващите се пазари, са сред печелившите от тази ситуация. „Много хедж фондове очакваха това, събитията в Турция се предвиждаха“, коментира инвеститор на развиващите се пазари.

Според него много фондове са заели къси позиции спрямо турската лира и южноафриканския ранд, както и срещу по-малки валути като унгарския форинт. Най-големите инвеститори откриват експозиции към тези пазари чрез местните им валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 3
divo
преди 10 години
Колко хора осъзнават безсмислените и вредни дейности за които се говори в статията?Когато изчезнат професиите на "героите" от тази статия, светът ще стане по-приятно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още