IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще продължи пропадането на валутите на развиващите се пазари?

Пониженията вече застигнаха и глобалните фондови пазари, включително и Wall Street

10:00 | 27.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Докога ще продължи пропадането на валутите на развиващите се пазари?

Започналите през миналата седмица разпродажби на валути на нововъзникващите пазари уловиха много инвеститори неподготвени. Изправена ли е обаче търговията пред повторение на миналогодишните масови разпродажби?

В петък аржентинското песо отчете най-големия си еднодневен спад от повече от едно десетилетие. Други от валутите на развиващите се пазари, в това число турската лира, южноафриканският ранд и бразилският реал, също бяха подложени на натиск.

Разпродажбите в Азия продължиха и в понеделник, като малайзийският рингит удари ново 4-годишно дъно спрямо долара, докато филипинското песо се задържа в близост до 3-годишния си минимум. Индонезийската рупия от своя страна удари двуседмично дъно спрямо щатската валута.

Глобалните фондови пазари отчетоха спадове, които застигнаха и търговията на Wall Street, където и трите основни индекса се свиха с по над 1% в края на миналата седмица.

Зараждащата се тендецията от миналата седмица припомни за тежките летни месеци на 2013 г. в Азия, когато за пръв път Федералният резерв на САЩ изпрати сигнал към пазарите, че планира свиване на стимулите. Новината донесе рекордни инфлации и пропадания на валутите на страните с големи дефицити по текущата сметка, като Индия и Индонезия.

Според анализаторите низходящият тренд ще продължи през следващите седмици.

"Натискът върху развиващите се пазари е нещо, което се случва и което ще виждаме все повече и повече през следващите седмици", заяви пред CNBC Ксавие Дениз, икономист в Societe Generale Private Banking.

"Мисля, че нормализирането на паричната политика na Фед ще продължи да оказва натиск върху валутите на нововъзникващите пазари и върху самите пазари като цяло", допълни още той.

Междувременно управляващият директор на BK Asset Management Кати Лиен оповести очакванията си, че валутите на развиващите се пазари ще спаднат с още около 5% преди да се стабилизират.

Въпреки че продължащите притеснения за оттеглянето на стимулите на Фед са разглеждани като ключов фактор за текущите разпродажби, анализатори са на мнение, че редица други причини също са в играта. В Азия, например, слабите китайски данни породиха опасения относно силата на възстановяването на втората най-силна световна икономика. Политическото напрежение в Тайланд пък допълнително постави под натиск настроенията към региона.

Според Себатиен Барб, ръководител на звеното за нововъзникващи пазари на Credit Agricole, настоящите разпродажби са задвижвани от различни фактори спрямо тези през миналата година.

"Този път валутите на развиващите се страни пропадат, въпреки че американските акции също поевтиняват. Ние вярваме, че това се дължи на факта, че тези валути са се преориентирали от ориентиран към Фед режим, за да се фокусират повече върху присъщите на нововъзникващите пазари слабости", посочи експертът.

"По наше мнение три от тези слабости – Китай, външният натиск за ликвидност и политически проблеми, може да поддържат натиска върху развиващите се пазари през следващите няколко седмици", отбелязва Барб, добавяйки, че очаква след това стабилизиране, вероятно подпомогнато от действията на централните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още