IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентинското песо отчете най-силния си дневен спад от 2002 г.

Валутата загуби вчера 11% на междубанковия и 7% на черния пазар, след като централната банка се отказа да интервенира в нейна полза

15:31 | 24.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аржентинското песо отчете най-силния си дневен спад от 2002 г.

Вчера аржентинското песо отчете най-силния си дневен спад от времето на опустошителната криза от 2002 г., удължавайки загубите от предишния ден, след като централната банка се предаде пред обезценяването на местната валута, пише Ройтерс.

Междубанковият курс песо-долар спадна с 11% вчера, след като в сряда се понижи с 3%. На черния пазар в Аржентина песото спадна в четвъртък със 7,3% до 13,1 песо за долар.

Заради местния валутен контрол черният пазар е единственият начин за много аржентинци да придобият долари на фона на спада на доверието в местната икономика и ръста на инфлацията. Исторически населението е склонно да спестява в долари заради многобройните финансови кризи.

След като през миналата година загуби 30% от резервите си, централната банка изостави политиката си за подкрепа на песото чрез интервенции на валутните пазари, което обезцени валутата и засили опасенията за и без това високата инфлация. Резервите на банката възлизат на 29,44 млрд. долара.

„Вчера централната банка нито купуваше, нито продаваше долари, което издава нейната позиция за курса песо-долар“, коментира шефът на кабинета Хорхе Капитанич. Според трейдъри на валутния пазар банката вчера се е намесила, но е закупила песос за само 100 млн. долара, което не е достатъчно, за да повлия осезаемо на курса. 

Според анализатори потребителските цени през миналата година са поскъпнали с 25%, макар че официалните данни, които са дискредитирани, сочат, че инфлацията е била наполовина.



Новата година започна с очаквания на анализаторите за инфлация от 30% през 2014 г., което би било най-високото ниво от 2002 г., когато милиони аржентинци от средната класа бяха тласнати към бедността заради кризата, подсилена от фалит по дълга и инфлация от 41%.

Нетрадиционните политики като валутния контрол (целяш да спре отлива на капитали) и масираните стимули (необременени от инфлационно таргетиране) заличиха Аржентина от картата на инвеститорите с изключение на най-рисково настроените.

Ключовият за страната зърнен сектор намали износа си, след като фермерире трупаха продукция си вместо да се излагат на риска от слабата местна валута. Това допринесе за недостига на долари, който отслабва песото.

Всеки път, когато президентът Кристина Фернандес затяга капиталовия контрол в опит да стабилизира платежния баланс, това увеличава търсенето на долари, което от своя страна допринася за спада на песото на черния пазар и по-високата инфлация.

Още за последните тенденции на валутните пазари вижте и в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
crammer
преди 10 години
На умните не е необходимо да се обяснява, за тях е ясно мисълта на автора. За повечето обаче, като нобела по-долу, са необходими разяснения....До Петър Нейков - не е крайно време този сайт да бъде ПЛАТЕН!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Петър Нейков
преди 10 години
Мерси! Централната банка е закупила песос за 100 млн. долара. Коригирахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Я, тези па купуват долари на черно, като нас през 97-а. Дали не знаят, че доларът вече не е това, което беше?! При това купуват во главе с централната банка, която вчера била закупила "само" 100 милиона долара, ама това не можало да повлияе на курса. Интересно в каква ли посока са искали да му повлияят? Ех, стар съм вече и не ги разбирам най-новите тенденции. Едно време, ако искаш да вдигнеш песото - купуваш песо. Купувайки долари ти го срутваш. При съвременните условия да не е обратното?! Или, може би, инвестора е в грешка?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още