IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреди за продължаващата волатилност на развиващите се пазари

Според фонда колебанията подчертават предизвикателствата в резултат на затруднения достъп до финансиране, по-слабия растеж и по-евтините суровини

20:35 | 31.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ предупреди за продължаващата волатилност на развиващите се пазари

Международният валутен фонд отговори на продължаващата волатилност на развиващите се пазари, като подчерта необходимостта от последователна макроикономичеса политика и незабавни мерки в някои държави, съобщава CNBC. 

Развиващите се пазари бяха засегнати през миналата седмица заради опасенията, че растежъът в тях ще се забави, след като Федералният резерв на САЩ затяга монетарната си политика, свивайки глобалната ликвидност.

Някои валути на тези държави се обезцениха рязко спрямо долара, като някои централни банки бяха принудени да повишат основните си лихви и да се намесят на валутните пазари, за да ограничат девалвацията.

„Макар, че е трудно да се посочи конкретен повод за разпродажбите, колебанията подчертават предизвикателствата пред много страни в резултат на затруднения достъп до финансиране, по-слабия растеж и по-ниските цени на суровините“, заявяват от МВФ.

Фондът посочва, че е нужна добра комуникация между засегнатите икономики, като в някои случаи трябват спешни действия за подобряване на фундамента и доверието в политиките. „Колебанията също така отразяват нуждата от наблюдения на централните банки върху ликвидността на международните капиталови пазари.“

„Нестабилността на развиващите се пазари се очакваше от доста време, след като веднъж бе обявено свиването на монетарните стимули от Фед. Капиталите сега обръщат посоката си на движение“, коментира Бил Роудс, преговарящ при преструктурирането на дълговете на много развиващи се икономики през 80-те и 90-те.

Управителят на централната банка на Индия Рагурам Раджан заяви, че САЩ трябва да се тревожат за ефекта, който тяхната парична политика има върху останалия свят.

Гуверньорът на бразилската централна банка Алешандре Томбини обаче смята, че свиването на монетарните стимули на Фед не е лошо нещо. „То е положително за глобалната икономика, за международната търговия и следователно за развиващите се пазари, включително и Бразилия.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още