IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добра възможност ли са нововъзникващите пазари?

Плавното покачване на лихвените ставки няма да засегне развиващия се свят, смятат анализатори

15:37 | 26.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добра възможност ли са нововъзникващите пазари?

След месеците на силен отлив на капитали развиващи се пазари не трябва да бъдат разглеждани с малодушие, тъй като предлагат солидна основа, твърдят анализатори.

"Развиващите се пазари наистина преживяха много, може би малко несправедливо, както през голямата част от миналата година, така и през тази", казва Джули Диксън, портфолио мениджър в Ashmore Investment Management. "Те наистина предлагат фантастични възможности", добави той.

Развиващите се пазари бяха подложени на масирани разпродажби през тази година. Резкият спад на аржентинското песо, турската лира, южноафриканския ранд и бразилския реал до голяма степен бе отдаден на сътресенията след решението на Федералния резерв да започне свиване на покупките си на активи.

Според данни на Jefferies изтеклите средства от нововъзникващите пазари в продължение на най-тежките 13 седмици са в размер на общо 18,76 млрд. долара.

"Тези пазари и техните централни банки имат много огнева мощ, за да се справят с проблемите когато е необходимо. Мисля, че рисковете са надценени и прекалени", каза още Диксън пред CNBC.

По думите ѝ повечето пазари са се възстановили от септември миналата година след засилване на усилията за справяне с валутните дисбаланси и фискалните въпроси.

Тя не е единственият експерт, който не е особено загрижен за перспективите пред развиващите се пазари. Според Келвин Tay от UBS Wealth Management новата политика на Фед няма да засегне компаниите в Азия и Латинска Америка.

"Ако лихвените проценти се увеличават плавно, ако доходността по 10-годишните американски съкровищни бонове се увеличава плавно, то аз не виждам риск за системите, тук или в Латинска Америка. Но ако ставките се повишават много рязко, може след това да имаме проблем", посочи експертът.

Повече от развиващите се пазари може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още