IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богат, по-богат, Microsoft

Големите щатски концерни плуват в пари, но ги пазят в чужбина, вместо да ги инвестират, за да пестят данъци

09:33 | 18.08.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от световна рекламна кампания: Microsoft представя операционната си система в малко село в Северна Испания. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Част от световна рекламна кампания: Microsoft представя операционната си система в малко село в Северна Испания. Снимка: архив Ройтерс

„Ние вярваме, че повечето (компании) биха предпочели да съхраняват паричните си резерви у дома, ако имат избор", казва кредитният анализатор Андрю Чан. „Но тъй като условията на кредитните пазари в момента са толкова изгодни за американските компании, те не чувстват натиск да направят това".

Вместо това корпорациите предпочитат да вземат евтини заеми, ако се нуждаят от пари на родния пазар. Да вземем за пример Apple. Близо 80 на сто от ликвидните активи на концерна са депозирани в чужбина. Всъщност Apple има повече от достатъчни резерви, за да плаща за дължимите дивиденти със собствените си ресурси. Но очевидно, че за групата си струва повече да вземе пари назаем.

През миналата година въпреки пълните си каси Apple издаде облигации в размер на 17 млрд. долара. И други компании предпочитат да заемат пари, вместо да плащат солидни данъци върху печалбите си в САЩ, а ниските лихвени проценти правят това наистина изгодно.

Други компании купуват конкуренти в чужбина, за да управляват продуктивно своите пари. Например Medtronic. Производителят на медицински устройства е сред най-богатите американски корпорации и тъкмо придобива за 13 милиарда долара своя британски конкурент Covidien. След това съвместната централа трябва да бъде преместена в Ирландия, за да се спестят данъци. След комбинацията акционерите на Covidien ще притежават около 30% от новото дружество. Сливането ще спести разходи от данъци за около 850 млн. долара годишно до края на фискалната 2018 г., съобщават от Medtronic.

Това е най-новата стратегия за данъчна оптимизация в корпоративна Америка: купуват се по-малки конкуренти, а след това седалището на новото дружество се мести в чужбина.

Други компании променят адреса си просто така. Например, производителят на строителна техника Caterpillar, който премести проформа в Швейцария своето поделение за резервни части и по този начин за 12 години спестява около 2,4 милиарда долара.

Има и друга възможност  – компаниите могат да регистрират своята интелектуална собственост в чужбина, както направи Starbucks в Холандия, защото тогава печалбите ще се отчитат именно там.

Дори и компании като Apple и Google плащат в чужбина малко или никакви данъци. Особено технологичните компании разработват сложни стратегии, за да се възползват от вратичките между различните международни закони и така да спестят от данъци.

От известно време насам индустриализираните страни от (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - ОИСР) се опитват да договорят общ подход срещу данъчните оптимизации, досега с ограничен успех. Standard & Poor's  счита по-скоро, че правителството на САЩ трябва да  приспособи своите данъчни закони. С други думи – да намали данъчната ставка.

Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
нали ... :))) еееми ние сме от такова племе ве, можем да оправим бойлер, пералня, колата или пък на съседа жената и нея можем да оправим, политиката в страната, бизнеси и чудеса, са за един windows тука ше го прайм на въпрос ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
aneta5
преди 9 години
И най-умното, което измислиха политиците, е: облагането на транзакциите. Като в замяна тихомълком предвиждат такива реформи в световната търговия, че правителствата да станат безгласни букви и да могат да бъдат съдени от корпорациите, ако им нарушават правата. Резултата какъв ще е? Нови планини от пари за някои! И невъзможност на правителствата да провеждат някаква политика спрямо икономиката и в интерес на държавите и населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
aneta5
преди 9 години
Ошфорките са главната причина държавите да влизат във все по-големи дългове. И защо те съществуват в САЩ и под юрисдикцията на английската кралица? Кой прави така, че компании, които седят върху планини от пари, да не плащат данъци?! Колкото и да ни е неприятно, трябва да признаем, че с огромните печалби, които генерират, те наистина нямат стимул да правят инвестиции, защото могат да печелят не от оборота, а от надуването на цените. В случая какъв им е стимула да произвеждат повече и по-евтино и да имат повече потребители? Те са намерили как да отстранят конкуренцията и да завземат определени пазари в целия свят. С парите, които трупат от спестените данъци и заплати, които не подлежат на контрол, могат да си купят не само реклама, но и всички управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
aneta5
преди 9 години
Без реформа на корпоративния данък неравномерното разпределение на богатството ще бъде още по-голямо през следващите години", се казва в документа на рейтинговата агенция. Ние очакваме, че най-богатият един процент ще продължи да увеличава дела си в общите активи, ако не се стигне до бърза корекция на данъчната политика или временна данъчна амнистия".И реформата на данъчната политика донесе повече инвестиции в... България?! Смях в залата! Наистина се учудвам на гъвкавостта на неолибералните икономисти. Те винаги намират оправдание за поведението на корпорациите. Ако не е данъчната политика, то ще е съдебната власт. Ако не е тя, то пък ще е цената на труда или квалификацията на персонала. Ако и в тези пунктове ги оборят, ще започнат като българите да се оправдават: една година със сушата, другата с кишата. А истината е, че не е луд, който изяжда зелника, луд е, който му го дава! Я да им отнемат правото да инвестират и продават, ако не плащат данъци в САЩ, и да видим какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Longin
преди 9 години
голем разбирач си!! нема кво да ти се опре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Стойков, тука логиката е - счетоводителя като дръпне чертата накрая да няма да дава пари. Бая фирмички си карат на минус с години :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
еееми виждаш ли, не знам, при Ubuntu и MacOSx няма такива ядове, еми няма и да има базирани на UNIX системи кво да кажа повече и няма такива сини екрани посред нищото или Updates иначе няя те остай на мира ако не ги сложиш, слагаш ги и багясва .... Не знам най-добрите работят при Microsoft програмисти - светила, нарочно ли го праат, правителствена порачка ли е тоя Windows да е с дупки и бъглив кат швейцарско сирене, теория на конспирацията ли е, *** ли го това са години вече, години ... а оня Vista беше ........ мдам, после Американците изнасяли техника софтуер и руснаците *** - еееми *** са да щото го ползват windowsa ... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
vstoykov
преди 9 години
Няма логика да има 6 човека и да декларира оборот 50 лв.Може спокойно да декларира много повече и пак няма да има данък печалба заради разходите по заплати. Нали заплатата на тези 6 човека не е 50 лева?Ако наистина декларират само 50 лева оборот (не печалба), това значи че имат и други приходи - иначе фирмата им ще фалира и трябва да се бръкнат в джоба за регистрация на нова, което е излишен разход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
А българските компании са хрисими като агънца и изобщо не укриват данъци нали?? Едно кафене близо до Света Неделя има 6 човека персонал, но реализира колосалния оборот от 50 лв. на ден. Това не стига даже за заплатите на персонала, но кафенето си бачка, ли бачка и е далеч от фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 9 години
новина от днес:Windows 8.1 Update Crippling PCs With BSOD, Microsoft Suggests You Roll Back...http://it.slashdot.org/story/14/08/18/0016223/windows-81-update-crippling-pcs-with-bsod-microsoft-suggests-you-roll-back
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още