IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богат, по-богат, Microsoft

Големите щатски концерни плуват в пари, но ги пазят в чужбина, вместо да ги инвестират, за да пестят данъци

09:33 | 18.08.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от световна рекламна кампания: Microsoft представя операционната си система в малко село в Северна Испания. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Част от световна рекламна кампания: Microsoft представя операционната си система в малко село в Северна Испания. Снимка: архив Ройтерс

„Ние вярваме, че повечето (компании) биха предпочели да съхраняват паричните си резерви у дома, ако имат избор", казва кредитният анализатор Андрю Чан. „Но тъй като условията на кредитните пазари в момента са толкова изгодни за американските компании, те не чувстват натиск да направят това".

Вместо това корпорациите предпочитат да вземат евтини заеми, ако се нуждаят от пари на родния пазар. Да вземем за пример Apple. Близо 80 на сто от ликвидните активи на концерна са депозирани в чужбина. Всъщност Apple има повече от достатъчни резерви, за да плаща за дължимите дивиденти със собствените си ресурси. Но очевидно, че за групата си струва повече да вземе пари назаем.

През миналата година въпреки пълните си каси Apple издаде облигации в размер на 17 млрд. долара. И други компании предпочитат да заемат пари, вместо да плащат солидни данъци върху печалбите си в САЩ, а ниските лихвени проценти правят това наистина изгодно.

Други компании купуват конкуренти в чужбина, за да управляват продуктивно своите пари. Например Medtronic. Производителят на медицински устройства е сред най-богатите американски корпорации и тъкмо придобива за 13 милиарда долара своя британски конкурент Covidien. След това съвместната централа трябва да бъде преместена в Ирландия, за да се спестят данъци. След комбинацията акционерите на Covidien ще притежават около 30% от новото дружество. Сливането ще спести разходи от данъци за около 850 млн. долара годишно до края на фискалната 2018 г., съобщават от Medtronic.

Това е най-новата стратегия за данъчна оптимизация в корпоративна Америка: купуват се по-малки конкуренти, а след това седалището на новото дружество се мести в чужбина.

Други компании променят адреса си просто така. Например, производителят на строителна техника Caterpillar, който премести проформа в Швейцария своето поделение за резервни части и по този начин за 12 години спестява около 2,4 милиарда долара.

Има и друга възможност  – компаниите могат да регистрират своята интелектуална собственост в чужбина, както направи Starbucks в Холандия, защото тогава печалбите ще се отчитат именно там.

Дори и компании като Apple и Google плащат в чужбина малко или никакви данъци. Особено технологичните компании разработват сложни стратегии, за да се възползват от вратичките между различните международни закони и така да спестят от данъци.

От известно време насам индустриализираните страни от (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - ОИСР) се опитват да договорят общ подход срещу данъчните оптимизации, досега с ограничен успех. Standard & Poor's  счита по-скоро, че правителството на САЩ трябва да  приспособи своите данъчни закони. С други думи – да намали данъчната ставка.

Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
най-бъглива, по-бъглива -> Windows ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още