IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата реалност в еврозоната – ЕЦБ да финансира бюджетните дефицити

Без по-голяма роля за фискалната политика еврозоната или ще се изправи пред продължителен слаб растеж, или пред евентуален разпад, смята Адаир Търнър

08:01 | 10.09.14 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианските икономисти Франческо Джиаваци и Гуидо Табелини разкриват до какво водят координираните фискална и парична политика. Те предлагат намаления на данъците, еквивалентни на 5% от БВП в следващите 3-4 години във всички страни членки на еврозоната, финансирани с много дългосрочен публичен дълг, който ЕЦБ трябва да купува. Икономистите посочват, че само количествените улеснения, без фискални облекчения, ще бъдат неефективни.

Предложенията на Джиаваци и Табелини могат да доведат до по-големи стимули. Но те също така поставят на преден план ключов въпрос: как количествените улеснения могат да стимулират една икономика? Английската централна банка (АЦБ) представя количествените улеснения като инструмент на паричната политика, който поддържа икономическия растеж в лицето на необходима и желана фискална консолидация. От АЦБ казват, че това работи – чрез понижаване на средносрочните лихвени проценти, увеличаване на цените на активите и чрез промяна на инвеститорските предпочитания, които индиректно стимулират инвестициите, а оттам – търсенето.

Позицията на Федералния резерв на САЩ (Фед) е по-неясна. Заместник-председателят Стенли Фишър, подобно на бившия председател на Фед Бен Бернанке, посочва, че преждевременната фискална консолидация може да възпре следкризисното възстановяване. По този начин Фед негласно гледа на количествените улеснения като на инструмент, чрез който да гарантира, че растящата доходност по облигациите няма да засенчи положителното влияние на високите дефицити.

Позицията на Фед е по-убедителна. Фискалните стимули имат директно и мощно влияние върху търсенето. И както казва Милтън Фридман – то се влива директно в потока на текущия доход. Влиянието само на монетарните стимули не е толкова директно. То изисква повече време и създава рискове от появата на странични ефекти. Продължително ниските лихвени проценти позволяват на неуспешните компании да се борят, което понижава растежа на производителността, повишенията на цените на активите изострят неравенството, а паричните стимули работят само чрез рестартирането на кредитния растеж за частния сектор, който генерира надвисналите дългове.

Но ако фискалните стимули трябва да бъдат улеснени чрез покупки на облигации от страна на централните банки, за да се предотврати повишаването на доходността и за да се успокоят страховете за устойчивостта на дълговете, това не означава ли, че бюджетните дефицити се финансират от паричната политика?

Отговорът зависи дали покупките ще се окажат трайни. В Япония, където централната банка притежава правителствени облигации на стойност 35% от БВП (ниво, което расте бързо), те несъмнено ще бъдат. Няма правдоподобен сценарий, при който Япония може да генерира толкова големи фискални излишъци, които да са достатъчни за погасяването на нарастващия й дълг. Значителен дял ще остане трайно в баланса на Японската централна банка. Ако предложенията на Джиаваци и Табелини бяха приети, резултатът почти със сигурност щеше да доведе до постоянно покачване на баланса на ЕЦБ.

Трябва ли да допуснем тази възможност предварително? Аргументът в полза на това е, че, ако това не се случи, ще нараснат страховете за това как увеличаващият се публичен дълг някога ще бъде изплатен, или за това как ЕЦБ ще „излезе“ от един подут счетоводен баланс, което от своя страна подкопава стимулиращо въздействие на фискалната и паричната координация.

Аргументът против е моралният риск. Ако признаем, че скромните дефицити, финансирани от ЕЦБ, са възможни и подходящи сега, какво би могло да попречи на политиците и избирателите да искат големи и инфлационни дефицити, финансирани от ЕЦБ, и при други обстоятелства?

Политическите рискове определено са големи. В такъв случай оптималната политика може би ще изисква непрозрачни празни приказки. Така паричната и фискалната „координация" може да означава постоянно парично финансиране, но без някой да признава открито тази възможност. Но, празни приказки или не, Драги измести драстично фокуса на дебата. Без по-голяма роля за фискалната политика еврозоната или ще се изправи пред продължителен слаб растеж, или пред евентуален разпад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
... кредита също върши работа ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
... ами субсидирано земеделие, хранително-вкусова, малко химическа, фармацевтична, корабостроене, машиностроене (впк) ... абе , ако има субсидии - всичко мое се произвежда ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Ами имаме системен проблем : трудовото възнаграждение далеч не е в състояние да генерира достатъчно потребление, така че да осигури заетост и от там стабилност на системата. Ако не променим системата, явно инструментите за крепенето й са в арсенала от мерки, които наблюдаваме и коментираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
а мен въпроса ми е, освен коли какво толкова произвежда ЕС? не къде са централите, а къде се произвежда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Честито!Дедо ви Мави Гьоз пак позна и ще дочака СЕСР - Съюз на Европейските Социалистически Републики!И това, че некви закъснели (не по тяхна вина, но все пак) либерал-капиталета от балканския санджак не верват, ще си остане за тях! Остава им само да си драйфат жлъчката от безсилна злоба и да залегат из гардеробите да търсят ДеСе-та, ***, онаннета и пр. капиталистически фолклор... хахаха!А истинските, умни капиталисти вече плетат схеми как да се наместят в държавните структури, от където ще се управляват бившите им частни империи... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
krasssen
преди 9 години
От всекиму според възможностите , на всекиму според потребностите (кой колкото успее да измъкне).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
Ти собствено, какво предлагаш? Някой да раздава кредит на африканците и те да осигурят нужното потребление на европейската икономика ? "Кой да потребява?" (това е въпроса) , като ще се раздава кредит, защо да не е на самите евро-правителства? Тези въпроси ги повдигам при тази констатация, която мисля се подразбира от само-себе-си: "без потребление - няма икономика" (поне "пазарна" такава).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
krasssen
преди 9 години
Дали един ден ЕС ще бъде в историята редом със СИВ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
krasssen
преди 9 години
Дали един ден ЕС ще бъде в историята редом със СИВ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още