IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Невероятните икономически прогнози на Saxo Bank за 2015 г.

Всяка година поне едно от странните предсказания на главния икономист на банката Стеен Якобсен се сбъдва

12:13 | 01.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Невероятните икономически прогнози на Saxo Bank за 2015 г.

Звучи доста абсурдно – през 2015 г. цените на пшеницата ще се удвоят заради вулканично изригване, което ще унищожи голяма част от реколтата. Президентът на Европейската централна банка Марио Драги ще подаде оставка, а германецът Йенс Вайдман ще е неговият наследник. Хакерски атаки ще предизвикат истински интернет армагедон, като в резултат акции на редица компании като Amazon ще се сринат с 50 на сто.

Това са три от десетте прогнози за финансовите пазари на главния икономист на датската банка Saxo Bank Стеен Якобсен, които той публикува всяка година. Основната характеристика е, че те се считат от повечето анализатори и стратези във финансовата индустрия за напълно невероятни. 

Но в същото време цялата индустрия очаква всяка година тези прогнози с нетърпение. Защото, колкото и невероятно да звучи - почти всяка година най-малко една от тези абсурдни прогнози се сбъдва.

Така например през миналата година Якобсен пророкува, че цената на петрола ще спадне до 80 долара за барел (159 литра), тъй като пазарът ще бъде наводнен с нефт от нарастващото производство от неконвенционални източници като шистови формации и заради увеличаването на производството от Саудитска Арабия.

Това предсказание тогава бе осмивано, но е доста точно, като оставим настрана факта, че цената действително спадна още по-надолу. Дори и обосновката за развитието е доста точна.

В друга своя прогноза Якобсен не позна за малко, защото той прогнозира, че Германия ще изпадне в рецесия през тази година - в момент, в който  всички считаха страната за двигателя на Европа. Но в действителност скоростта на растежа се сви през второто тримесечие на отрицателна територия, а през третото тримесечие федералната републик се размина на косъм от рецесията. 

Ето защо и през тази година инвестиционната общност отново е насочила погледите си към предсказанията на Якобсен. И той не я разочарова.

Saxo Bank признава, че "вероятността всяко едно от предсказанията да се сбъдне е ниска", но придружава очакванията си с оценката, че те "се основават на възможна серия от пазарни и политически събития".

В прогнозите за 2015 г. се появява фалит на Русия и девалвация на китайската валута с 20 на сто. В случая с Русия в момента се подготвя "перфектната буря" - падане на цените на петрола, западните санкции, потъваща рубла. Това ще повлече в бездната или държавата, или  редица държавни предприятия, смята главният икономист на банката.

И в Китай икономическите проблеми, по-специално намаляването на цените на жилищата, стават все по-репресивни, така че правителството няма да намери друг изход, освен да девалвира валутата си драстично.

Всеобщото мнение сред икономистите в момента обаче е, че Русия разполага с достатъчно валутни резерви, за да избегне фалит, а Китай благодарение на сериозните реформи в момента отново е напът да расте. 

Подобно на Китай Якобсен предвижда проблеми за пазара на недвижими имоти и във Великобритания, там той дори очаква истинска катастрофа, при която цените ще се свият с около една четвърт. Това ще бъде провокирано според него от първите резки повишения на лихвите от страна на Централната банка на Англия от 2007 г. насам.

Великобритания пред излизане от ЕС?

А парламентарните избори през май ще са още една изненада за Острова. Защото след тях евроскептичната Британска партия на независимостта (UKIP) на Найджъл Фараж ще стане толкова силна, че консерваторите ще сформират коалиция с нея.

Фарадж ще стане вице премиер министър, а правителството ще организира за 2017 г.  референдум за оставането на Великобритания в ЕС, при което различни проучвания ще предскажат ясно мнозинство в полза на излизане. Ето защо Якобсен прогнозира и оттеглянето на Лондон от ЕС през 2017 г.

От другата страна на земното кълбо, в Япония, централната банка ще настрои печатниците на пари през 2015 г. дори на по-бързи обороти и ще купи около 60 процента от новите държавни облигации. Това ще доведе до бягството на чуждестранните инвеститори и до спад на йената.

Това, на свой ред, ще направи вносните стоки и услуги драстично по-скъпи, така че инфлацията ще се увеличи до пет процента - в момента трудно предсказуемо за страна, която страда от две десетилетия от силна дефлация.

ЕЦБ напразно ще печата пари

В Европа  централната банка също ще поеме курс за печатане на пари - това ще е сделката, при коя президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман ще замени италианеца Марио Драги като шеф на ЕЦБ. Защото в замяна на поста Вайдман ще трябва да се откаже от своето противопоставяне на подобна политика. Въпреки това обаче печатната преса на ЕЦБ няма да се увенчае с успех, защото тази мярка идва твърде късно.

Според Якобсен икономиката на Европа ще продължи да куца, а това ще доведе до намаляване на инвестициите.

Шоколадът ще е драстично по-скъп

И накрая главният икономист на Saxo Bank дава страшно предсказание за средностатестическия потребител. Защото той твърди, че цената на какаото ще се удвои. За това ще допринесе както увеличеното търсене на шоколад в Китай, така и нарастващата популярност на тъмния шоколад, който е с много по-високо съдържание на какао.

Според Якобсен през последните години в Западна Африка е било инвестирано твърде малко в нови насаждения и плантации, а какаовите насаждания са твърде стари.

Ето защо цената на какаото ще нарасне до над 5000 долара за тон, като в момента цената е около 2400 долара. Досегашният рекорд беше достигнат през март 2011 г. при цена от 3775 долара за тон. Това са наистина ужасни перспективи за всички любители на шоколада, които само могат да се надяват точно това предсказание да не се окаже вярно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
брей тоя Якобсен като Нострадамус е да скачаме от моста в реката ли кво да прайм? Като се увеличи какаото ше спрем шоколада, голема работа тъкмо по-здрави зъби ше имаме ..... На Драгомирчо няма да му се наложи да прави QE тя Гърция го прави вместо него .... :))) The Queen като напусне ЕС тъкмо повече няма да се съобразаваме с тея *** и ше може да им се налагат санкции от време на време .... :))) За фалита на *** Якобсен май е пропуснал, че Китайците ше ги купят Путиновци, ако съвсем отидат в киреча....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Mammita
преди 9 години
"Президентът на Европейската централна банка Марио Драги ще подаде оставка, а германецът Йенс Вайдман ще е неговият наследник."За това съм почти 100% сигурна, че ще се случи. Драги свали почти до нулеви ставки остновните лихви и отслаби сериозно еврото, а това леля Меркел не я кефи, така че курсът, който е поел Драги логично ще доведе до сбъдване на тази прогноза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още