IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank: Кредитите трябва да се насочат към малкия и среден бизнес

В противен случай светът е изправен пред десетилетие на "Японизация", посочва датската финансова компания

13:20 | 08.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Saxo Bank: Кредитите трябва да се насочат към малкия и среден бизнес

Постоянният дисбаланс на пазара, при който само 20% от икономиката – листваните на борсите компании и банки, получават 100% от наличния кредит и политически капитал, задушава останалите 80%, а именно малките и средни предприятия. Това посочи в последното изследване с очакванията си за третото тримесечие датската финансова компания Saxo Bank, цитирана от PRNewswire.

Оценката бе представена от главния икономист на компанията Стийн Якобсен. По думите му представянето на фондовите борси остава "разумно", но само поради вярата на пазара в количествените улеснения и широко разпространеното предпочитание за инвестиране в акции.

"Без прехвърляне на средства от посочените 20% обратно към 80-те процента, ще бъдем изправени пред десетилетие на "Японизация". Една корекция на този дисбаланс е от съществено значение за рестартирането на световната икономика. Консенсусът, че малък растеж е достатъчен, е тревожен, и пренебрегва по-големите проблеми", отбеляза Якобсен.

Saxo Bank прогнозира сравнително положително трето тримесечие на 2014 г. Институцията остава оптимистично настроена, че растежът в САЩ ще се завърне след неочаквано силния спад от от 2,9 на сто в периода януари-март.

Според експертите волатилността трябва се съвземе от рекордни дъна след края на третия кръг на количествени улеснения на Федералния резерв на САЩ.

"През януари Международният валутен фонд (МВФ), Световната банка, Европейската централна банка (ЕЦБ), Фед и повечето банкови икономисти се надпреварваха да обявят 2014-та за годината на възстановяването. Навлизайки през второто полугодие, Европа изглежда уязвима, бюджетните дефицити се покачват, а политическите задкулисни сделки купуват още време на страните.

САЩ трябва да постигнат годишен ръст от 2,9% през второто тримесечие, за да отчетат нулев растеж за първото полугодие на 2014 г. Азия пък продължава да вярва, че може да осъществи "меко приземяване" – нещо, което аз виждам като равностойно на опит за пускане на супер танкер в река", отбеляза още главният икономист на Saxo Bank.

Според банката налице е значителен скок в цените на петрола вследствие на дестабилизацията в Ирак. Въпреки това този скок в процентно изражение все още е сравнително малък.

Най-негативно засегнатите валути в случай на допълнително поскъпване на петрола ще са тези на страните, които разчитат предимно на вноса на енергия. В списъка сред развиващите се страни попадат Турция, Полша и Унгария, които са изключително зависими от външните си енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
С широки и решителни крачки се доближаваме до мокрия сън на всеки истински капиталист: все по-малко конкуренция (100% от кредитния ресурс се предоставя на 20% от компаниите , с перспектива за още по-силна концентрация) и 100% гарантирани пазари и реализация (да речем , че в ЕЗ сме още на половината път: само около 50% правителствени разходи спрямо БВП) ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още