IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руско-китайският брак по сметка

Ще доведе ли сътрудничеството между двата бивши съперника до нов център на световна сила?

09:34 | 21.06.15 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайците са исторически най-осъзнатият народ. В похода си към властта Мао Дзъдун използва военни тактики на Сун Дзъ, живял около 500 г. пр. Хр. Конфуцианството, датиращо от почти същия период, остава в ядрото на китайската обществена мисъл въпреки безмилостните опити на Мао да я потисне.

Така че когато президентът Си Дзинпин стартира своята инициатива „Новият път на коприната“ през 2013 г., никой не се изненада от историческите референти, коментира Робърт Скиделски* за онлайн изданието project-syndicate.org. „Преди повече от две хилядолетия“, обяснява китайската Комисия за национално развитие и реформи, „най-усърдните и смели хора на Евразия са проучили и отворили няколко маршрута на търговски и културен обмен, които свързват най-големите цивилизации на Азия, Европа и Африка. Следващите поколения наричат тези маршрути Пътя на коприната“. В Китай древната история често се използва в подкрепа на новата доктрина.

Новата доктрина е „многополюсна“ – идеята, че светът е (или трябва да бъде) изграден от няколко отличителни полюси на привличане. Контрастът е с „еднополюсния“ свят, доминиран от САЩ или Европа.

Многополярността е политическа идея, но тя представлява нещо много повече от властови отношения. Тя отхвърля идеята, че има един цивилизационен идеал, на който всички страни трябва да се подчиняват. Различните региони в света имат различни истории, които са дали на хората различни представи за живот, управление и начин за изкарване на прехраната. Тези истории са достойни за уважение – няма „правилен“ път към бъдещето.

Казано е, че Евразия е идея, чието време ще дойде отново. Последните исторически изследвания спасиха стария път на коприната от историческа забрава. Покойният американски социолог Джанет Абу-Лугход идентифицира осем припокриващи се „търговски вериги“ между северозападна Европа и Китай, които заради Pax Mongolica (стабилизиращия ефект на Монголската империя върху живота на местните племена в Евразия), процъфтяват между 13 и 14 век.

Според Абу-Лугход западният империализъм се е самоналожил върху тези стари вериги, но не ги е заличил. Ислямът по това време продължава да се разпространява отвъд географските и политически граници. Китайската и индийската миграция не спира.

Днес уникалната конюнктура от икономически и политически развития създава възможност Евразия да се завърне от историческото си затишие. През последните години западната самоувереност бе усмирена от финансовата криза от 2008-2009 г. и политическите катастрофи в Близкия изток. В същото време интересите на два потенциални строителя на Евразия – Китай и Русия, изглежда са се сближили, поне на повърхността.

Мотивът на Китай за съживяването на Pax Mogngolica е ясен. Моделът ѝ на икономически растеж, базиран основно върху износ на евтини стоки към развитите страни, започва да се изчерпва. Световната стагнация е все по-голяма заплаха за Запада, придружен от зараждащите се настроения към протекционизъм. И, въпреки че китайските лидери знаят, че трябва да насочат баланса на икономиката от инвестиции и износ към потребление, това би предизвикало сериозни вътрешни политически проблеми на управляващата комунистическа партия. Преориентирането на инвестициите и износа към Евразия предлага алтернатива.

С повишаването на цените на труда в Китай производството се мести от крайбрежните райони към западните провинции. Естественият маршрут, по който тръгва това производство, е по пътя на коприната. Развитието на този път (всъщност няколко „пояса“, включително южен морски маршрут) ще се нуждае от огромни инвестиции в областта на транспорта и градската инфраструктура. Както и през 19 век намаляването на транспортните разходи ще отвори нови пазари за търговия.

Русия, от своя страна, също има икономически мотив за развитие на Евразия. Страната не успя да модернизира и диверсифицира икономиката си. В резултат на това тя остана основно износител на петролни продукти и вносител на промишлени стоки. Китай предлага сигурен и разширяващ се пазар за износа ѝ на енергия. Големите транспортни и строителни проекти, необходими за реализирането на икономическия потенциал на Евразия, може да помогнат на Русия да възстанови индустриалната и инженерната си сила, която загуби с падането на комунизма.

Тази година Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан се обвързаха в Евразийския икономически съюз (ЕИС), митнически съюз с компонент на защита. Според защитниците му ЕИС е стъпка напред към възстановяването на старите съветски граници под формата на доброволен икономически и политически съюз по модела на ЕС – проект, който да отнеме „победата“ на Запада в Студената война.

Според официалното руско становище „взаимното проникване и интеграцията на ЕИС и икономическия пояс на пътя на коприната“ в „по-велика Евразия“ ще позволи „стабилно развиващо се сигурно добросъседство между Русия и Китай“. На 8 май в Москва президентите Путин и Си подписаха споразумение, което предвижда създаването на координиращи политически институции, инвестиционни фондове, банки за развитие, валутни режими и финансови системи, които трябва да обслужват огромната зона на свободна търговия, свързваща Китай с Европа, Близкия изток и Африка.

Колко реалистична е тази мечта? Русия и Китай се чувстват „обградени“ от САЩ и съюзниците му. Антихегемонната цел на Китай, изразена в почти непроницаема проза, е да защити „толерантността между цивилизациите“ и уважението към „начините на развитие, избрани от различните държави“.

В същото време Путин става все по-изразителен в антиамериканската си реторика след украинската криза, която според него е ключов пример за западна намеса във вътрешните дела на Русия. Повишаването на търговските потоци между Русия и Китай и заздравяването на координацията в политиката и сигурността ще намали тяхната уязвимост към външна намеса и ще сигнализира за появата на нов център на световна сила.

Това може да бъде разглеждано като странен успех на западното държавничество в обединяването на два стари съперника по власт и влияние в Централна Азия до степен на съвместен стремеж към изключване на Запада от бъдещото развитие на региона. САЩ, по-специално, изпусна възможности за включване на двете страни в единна световна система, като безцеремонно отхвърли реформи на Международния валутен фонд, които щяха да заздравят китайското влияние при взимането на решения, и като блокира подстъпите на Русия за членство в НАТО. Това накара двете страни да търсят алтернативно бъдеще във взаимната си компания.

Дали техният брак по сметка ще доведе до траен съюз или, както Джордж Сорос прогнозира – заплаха за световния мир, тепърва ще видим. Има очевидна битка за влияние в Казахстан, а китайците изстискват от руснаците всичко възможно по двустранните им споразумения. Засега обаче разногласията по Новия път на коприната изглеждат по-малко болезнени за двете сили от непрекъснатите лекции, които получават от Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Аман от сексуално незадоволени типове! Толкова ли няма коя да те хареса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
Едва ли сегашната администрация ще се размине само с хапливите оценки на политическите им опоненти в страната за провежданата през последните години външна политика. Има неща които не се прощават , а още повече когато става въпрос за такова обединение на антиамериканските сили в глобален мащаб! Развързката вероятно ще стане в съвсем близко бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 25
sandr0
преди 8 години
Тя пяната май е около твоята уста,свиркай си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 12
ing5rov
преди 8 години
Тогава кво си се запенил, свиркай си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 29
sandr0
преди 8 години
Тука си в грешка!!!!!Путинистан никоя нормална страна не я бръсне за слива.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 18
sandr0
преди 8 години
Мурзилажа,като няма за какво да се хване се захваща с речника....изтъркано,ама давай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Привърженик съм на многополюсното...за съжаление , в съвременния свят засега е валиден двуполюсния модел, което определено е по доброто в сравнение с господството на Америка над целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 12
roli5
преди 8 години
Не симпатизирам нито на Сащ ,нито на Рашистан.БГ ме интересува.Двуполюсното мислене е елементарно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Ти се тревожи повече за Саща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 11
roli5
преди 8 години
В този брак булката е Раша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още