IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа и машината на времето

По редица причини днешна Европа много прилича на тази от 30-те години на миналия век

08:25 | 12.09.15 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разпадаща се система на международно сътрудничество

Провалът на свободните общества да поемат лидерството има своите последствия. Нещо повече, той отваря пространство за намеса на повече престъпни сили и прави невъзможно поддържането на норми в международния политически и икономически ред.

30-те години показаха, че Обществото на нациите не е ефективен инструмент за поддържане на международното върховенство на закона. Организацията не успя да спре агресията на Италия срещу Абисиния, инвазията на Япония върху Китай и подкрепата на националистите от Хитлер и Мусолини през Испанската гражданска война. Голямата депресия бе белязана и от провала на международното икономическо управление, тъй като водещите западни нации прибегнаха до протекционизъм.

Излишно е да казваме, че свободните общества на Запада направиха малко, за да защитят Украйна или Грузия от агресията на Русия. И макар че общият европейски пазар не е унищожен от търговски бариери, продължителната бежанска криза в ЕС предоставя дори по-шокиращ пример за провал на международното сътрудничество. Защитата на границите и обработването на молби за убежище в ЕС е оставено на отделните страни членки, поради което потокът от бежанци в ЕС стана проблем на общността.

Вместо единен европейски отговор – посрещане на бежанците, страните членки на ЕС отново въведоха контрол по границите, отбелязвайки края на свободата на движение в рамките на ЕС. Излишно е да казваме, че бежанската криза показва и други обезпокоителни паралели. През 1938 г. заглавие в Daily Mail предупреждава британците за „прилив на германски евреи в страната“. Сменете държавата и религията, но иначе заглавията днес са зловещо подобни.

Загубата на битките на идеи

През 30-те години защитниците на демокрацията и свободното предприемачество са в отбранителна позиция. Много западни интелектуалци са убедени в превъзходството на съветската система по времето на Сталин, въпреки че някои от тях, като Андре Жид или Артър Кьостлер, изтрезняват, след като посещават СССР. В Обединеното кралство Осуалд Мозли от Съюза на британските фашисти става уважавана политическа сила. Между другото издателят на Daily Mail, Харълд Хармсуърт, също му е фен.

Днес популистките крайни десници и крайни левици отново са във възход. В Унгария управляващата партия Фидес увеличава ксенофобската си реторика, за да привлече избиратели от Йобик, неонацистката група, която стана втората най-популярна партия в страната. В Гърция икономическата криза доведе на власт СИРИЗА, коалиция от марксисти, маоисти, самозвани „прогресивни евроскептици“ и всякакви други леви, и то с връзки с Кремъл. Лейбъристката партия в Обединеното кралство вероятно ще избере Джеръми Корбин, човек с обезпокоителна мрежа от приятели и крайни външнополитически възгледи, като лидер. Където преди са били основните политици, сега са Национален фронт, Педига, Подемос или антиимиграционната Шведски демократи, в момента водещата политическа група в страната.

Макар и обезпокоителни, всички тези тенденции са обратими. Освен това те не означават, че Европа ще изживее отново ужасния период от историята. И все пак, докато континентът не промени курса си, все по-вероятно е Европа да се превърне от предвестник на просперитета и демокрацията в много по-малко гостоприемно и доста по-опасно място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 5
pecan
преди 8 години
Америка е най големият враг и мюсулманският свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 8
markoci
преди 8 години
Доста *** и повърхностна статия. Много далеч от същността на проблема .....разбирам желанието на някои да ни внушат как Русия или Путин е виновен по подразбиране за всичко но това твърдения няма връзка с действителността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
белот
преди 8 години
"В края на двата мандата на президента Барак Обама много европейци особено онези от Централна и Източна Европа, имат усещането, че Америка до голяма степен ги е изоставила независимо от договора за обща сигурност. Лидерство в ЕС също липсва..."Ами ето ти ключа за бараката . Прелюдия към повече американски контрол в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Статии с такива разсъждения, изводи и скрити внушения са просто част от разрастващата се информационна война. Война не просто срещу Русия, а за това как хората в европейското пространство да възприемат и си обесняват събитията, които се случват. Всеки от нас си има модел по който подрежда и си обеснява събитията около нас.Някои го наричат мироглед. Създаването на "правилния" мироглед е много важно. Всеки с власт го прави. Питам се какво иска да ни внуши тази статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 17
khao
преди 8 години
доста точен коментар ... който не познава историяте е обречен да повтаря същите грешки като предците си .... сещам се и Петко Бочаров като беше на гости при Сашо, каза че сегашната ситуация му напомня за средата на 30-те преди началото на втората световна... а някак си е друго да си го преживля, вместо само прочел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 2
petsto
преди 8 години
Подобен коментар е абсолютна наглост от страна на американец. Като ще прави аналогии с 30-те на миналия век, защо не споменава нищо за това, откъде и защо започнаха кризите и тогава, и сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 12
крас
преди 8 години
ЕХ ВИКИ, Много си писала но дума не си споменала за държавата която предизвика тази криза.Китай уби с евтините си стоки както европейското така и американското производство!Сешташ ли се какво се получава с АКТИВИТЕ на западните банки които трябваше да отпуската кредити на СМАЧКАНИТЕ си икономики.ЗА ДА НЕ ГРЪМНАТ БАНКИТЕ ЗАМЕНИХА ИНВЕСТИЦИОННОТО КРЕДИТИРНЕ СЪС СПЕКУЛАТИВНО.Започна създавенето на балони като строителния , а сега и шистовияя.Симулацията на банкиране доведе до това, че ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ подпомагани от РЕЙТИНГОВИТЕ АГЕНЦИИ създаваха токсични продукти с висок кредитен рейтинг. Оцеляването на банките бе с цената на ЗАГРОБВАНЕТО на инвеститорите. Сега Китай се превръща в най големият не само производител, но и ПАЗАР на стоки в който като парична единица се използва ЮАНА!ЮАНА , А НЕ ЕВРОТО ОПРЕДЕЛЯ КУРСА НА ОСТАНАЛИТЕ ВАЛУТИ!Реално това го прави ККП задавайки всеки ден определената от нея цена на ЮАНА.ТРАГЕДИЯТА Е ПЪЛНА И НЕОСЪЗНАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Тея америте не знам ква им е целта, май да ни довършат тука в Европата ... нали после кат потънем и те ше потънат кухълите прости то никой никъде не ги обича освен еврогейовете ....HISTORY OF THE DECLINE AND FALL OF THE ROMAN EMPIRE https://***.gutenberg.org/files/25717/25717-h/25717-h.htmе тука е ключа от кошницата ама 1:1 стават нещата както при америте .... явно не си четат творбите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още