IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Препоръките на ESMA за съставянето на тазгодишните финасови отчети

Волатилността на пазарите и нивата на лихвените проценти трябва да бъдат взети под особено внимание през тази година, предупреждава организацията

11:29 | 03.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Препоръките на ESMA за съставянето на тазгодишните финасови отчети

При съставянето на отчетите за тази година публичните дружества трябва да обърнат най-голямо внимание на въпроси в сферата на условията на финансовите пазари, отчетите за паричните потоци и оценяването по справедлива стойност.

Това са и приоритетите пред одиторите, определени от Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) и националните правоприлагащи органи, става ясно от изявление на организацията. Специалистите ѝ ще следят с особено внимание именно посочените по-горе теми при оценката на прилагането на изискванията за Международните счетоводни стандарти.

През последната година условията на финансовите пазари се промениха, посочва ESMA. Ето защо трябва да се обърне по-специално внимание на влиянието на условията на финансовите пазари върху финансовите отчети. Някои от референтните лихвени проценти, а също и пазарните цени на някои стоки, се понижиха значително, освен това остава и високата волатилност, подчертава организацията.

Състоянието на лихвените проценти трябва да бъде взето предвид при остойностяването на активите и пасивите, посочва ESMA. Европейският орган очаква предприятията с финансови инструменти, изложени на валутни рискове, да представят „релевантни“ оповестявания относно анализа на чувствителността към риска. ESMA смята, че емитентите трябва да осигурят достатъчна информация за това как промените в цените на стоките, като петрол, желязна руда и т.н, са повлияли върху финансовия отчет. В случаите, когато цената на дадена  стока е основно предположение, компаниите би трябвало да оповестят цената на затваряне на съответната стока, а където това е уместно да се направи, да се представи и анализ на чувствителността за промените в тези предположения. Компаниите трябва да обърнат по-специално внимание и на валутния и държавния риск.

В отчета за паричните потоци ESMA препоръчва компаниите да обърнат по-голямо внимание на класификацията на паричните потоци и да дадат повече информация за това как се извършва тя. Европейският орган подчертава, че паричните еквиваленти се държат за посрещане на краткосрочните парични задължения, а не за инвестиционни или други цели. Освен това емитентите трябва да посочат какво е определението им за парични еквиваленти в счетоводната политика.

Относно оценяването по справедлива стойност на нефинансови активи и пасиви ESMA e на мнение, че „има какво да се желае“. Ето защо европейският орган и националните правоприлагащи органи ще обръщат особено внимание на този тип оценяване.

Освен ключовите въпроси, определени от ESMA, националните органи могат да определят и допълнителни приоритети пред публичните дружества.

В друго свое изявление ESMA подчертава нуждата от повишаване на качеството на оповестяванията във финансовите отчети. Според европейския орган емитентите трябва да представят собствената история на предприятието, като се фокусират върху специфичното за тях и избягват стандартизирани изложения. Като пример ESMA посочва, че инвеститорът трябва да може да открои значимите счетоводни политики, които са важни или уникални за дейността на предприятието, когато стандартите предоставят избор. Освен това информацията във финансовия отчет трябва да е лесно достъпна, смята още ESMA. За повишаването на качеството би трябвало да се отчита нивото на същественост, като би могло да не се оповестяват счетоводните политики, ако не се прилагат за нито един елемент от финансовия отчет.

Подобряването на качеството на финансовите отчети е дълъг процес, предупреждава ESMA и призовава всички заинтересовани лица да се заемат с проблема.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още