IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Експериментът на централните банкери ще свърши зле

Развиващите се пазари бележат спад и мечият пазар е вече в зряла фаза, твърди инвеститорът пред Bloomberg TV Bulgaria

10:52 | 01.02.16 г. 17
<p>
	Марк Фабер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Марк Фабер. Снимка: архив Ройтерс

Както споменахте, г-н Фабер, резкият спад при цената на петрола се отрази на глобалната икономика. Страните производителки на петрол изживяха стряскащ удар по фиска си, недостиг на долари и изчерпване на резервите си в чужда валута. Колко тежки могат да бъдат последствията от този срив?

Ако разглеждате ликвидността на глобално ниво, като под глобална ликвидност разбирам свободните резерви на централните банки, ясно се виждаше, че от 2011 година тази ликвидност продължаваше да се увеличава, но темпото ѝ на растеж намаляваше.

И сега от последните шест месеца вече е негативна. Което означава, че ликвидността в световен план се свива въпреки усилията особено на Японската централна банка и ЕЦБ да наводнят пазар с ликвидност. И по мое мнение, свиването на международната ликвидност ще се нуждае от противодействие чрез впръскване на нова ликвидност, като съм далеч от мисълта, че това е най-подходящата мярка. Но за да бъде компенсирано то, ще е необходимо впръскване в системата на сума от порядъка на 4 до 5 трилиона долара.

Саудитския риал беше подложен на значителен натиск след като цената на петрола се срина. Какъв е вашия коментар по темата?

Мисля, че е нормално да приемем, че с този срив на цената на петрола, арогантността на саудитите също следва да бъде ограничена в известен смисъл.

Г-н Фабер, негативна номинална доходност и политики на нулеви лихви. Това нова ера ли е в света на финансите и инвестициите и как да оцелеем в нея?

Ха-ха-ха (смее се) Добре, Това е доста интересен въпрос. Защото трябва само да погледнете историята на лихвените проценти и книгите за историята на лихвените проценти, особено тази на Сидни Хоумър, която проследява историята на лихвите от времето на Вавилон. През целия този период от историята, да кажем около от около 4000 години преди Христа, или с други думи 6000 години документирана човешка история, лихвените проценти никога не са били толкова ниски. Никога. Това е наистина един нов експеримент на една група академици, които населяват стъклените сгради на централните банки. И този експеримент според мен ще върви към все по-лошо и ще свърши много зле. Няма начин това да не свърши зле.

И в тази връзка от ФЕД изглеждат напълно решени да повишат лихвените нива, каквото и да става. Има ли някакви капани, за които трябва да внимаваме що се каса до бъдещите действия на Йелън?

Дали са напълно решени е дискусионно. Това може да е ваше мнение, но със сигурност не е моето. Аз вярвам, че Федералният резерв направи множество грешки през последните 20 години, и тези грешки се надграждат една друга. И последните две от тях бяха, че те трябваше да повиша лихвите по федералните фондове още през 2011/2012 с да речем 2 процента на година. Но те не го направиха и политиката на нулеви лихви произведе нови балони, особено при пазарите на ниско качествени дългове и при възникващите пазари. И сега към проблемите на западните Европа и в САЩ имаме и проблемите на развиващите се икономики. И според мен от ФЕД ще осъзнаят още на следващата си среща грешката, която направиха. Сега беше точно моментът, в който те не трябваше да вдигат лихвите, а го направиха. И сега те ще останат неутрални, ще казват винаги, че решенията им зависят от данните за икономиката, а те са се влошили и има международен натиск върху капиталовите пазари и особено на кредитния пазар. И че има влошаване на икономическата статистика, и спад на цената на петрола. Те ще използват всеки аргумент в опит да отложат вдигането...

Г-н Фабер, в този контекст, ако мислите, че акциите ще се сринат с 40% и че светът е на ръба на нова ликвидна и дългова криза, какво е вашето мнение за инвестициите в злато?

Преди всичко, трябва да поясня твърдението си относно срива от 40 процента. Аз казах пределно ясно, че според мен пазарът в САЩ може лесно да изтрие от върха, достигнат през май 2015 година, който беше 2134 пункта, между 20 до 40 процента. Това беше моето изявление. И ми позволете да Ви припомня, че средно в САЩ акциите са надолу с около 26 процента спрямо върховете от май месец.

А в петък, преди повече от десет дни (б.р. разговорът е проведен на 26 януари) над 1000 компании регистрираха нови дъна на борсата в Ню Йорк. Това се случва доста рядко. И когато се случва, Ви показва, че под повърхността пазарът е бил слаб от доста дълго време и че индексите са били подпомогнати от вечно оптимистичните медии, и разбира се и от някои отделни компании, от т.нар. ФАНГ група. Това са Facebook, Amazon, Netflix и Google. Към тях можем да прибавим и още 20-тина компании. Всичките те дърпаха индексите нагоре, но обикновените дялове регистрираха загуби. Така че, средно погледнато, акциите вече са надолу спрямо майските върхове с 26 процента и това означава, че пазарът може да се смъкне, по моему, с още около 20 процента. Не мисля, че това е срив. Аз си мисля, че това е доста лек спад.

Кажете нещо и за златото. Какво е вашата прогноза за ценовата разлика между златото и среброто? Като, разбира се, поставим времевия хоризонт в следващите 2 – 3 – 5 години?

Аз си мисля, че отговорните инвеститори трябва да разберат, че нито Вие, нито аз, нито някой от вашите зрители знае точно как ще изглежда света след 5 години. Така че при липса на знание за бъдещето какво можете да направите? Можете да диверсифицирате. И правейки това, вие се опирате на вашата оценка, че дадени неща ще проработят, а други не. Това обаче, което всички знаем е, че финансовата система е несъразмерно голяма в сравнение с реалната икономика, която генерира паричните потоци в света. И казвайки това, според мен, финансовият сектор ще трябва да бъде намален по един или друг начин.

С други думи, тези нива трябва да бъдат намалени, а най-вероятно и оценките на капиталовия пазар. Ние вече имахме признаци на сериозни слабости при акциите на финансовите компании през последните 12 месеца. Много компании, управляващи фондове, са надолу с 40 процента. Напоследък някои банки по света се сринаха. Някои банки в Европа например са по-ниско днес, отколкото през 2009 година. Има сътресения във финансовия сектор. С тази заобикаляща среда е нормално да държиш част от парите си извън финансовите активи. Било притежание на недвижимо имущество, най-вероятно имотите в България са достатъчно атрактивни. И, разбира се, е нормално да притежаваш и определено количество физическо злато, което обаче не трябва да държиш на хартия в САЩ, а ако си в САЩ, то златото ти трябва да се съхранява извън страната, като може би е най-добре да бъде в Азия.

Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
''Демокрацията дава власт на централните банки да отчуждават собственост на честните хора, които имат спестявания. Ще бъде много интересен експеримент, когато въведат това'' Казано иначе ''Джанет Йелън наскоро каза Благодарна съм, че инфлацията ще се върне обратно близо до нашата дългосрочна цел от 2 процента, демонстрирайки своята ангажираност с институционализираната политика на кражба и преразпределение на богатството - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ ИНФЛАЦИЯТА Е вид КРАЖБА и написаното тук - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/означава ,че инфлацията може да се разглежда като ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТОНо какво всъщност представлява инфлацията? Както обяснява бащата на икономическата наука Ришар дьо Кантийон(а не Адам Смит), инфлацията е изкуствено и неправомерно преразпределение на богатство, посредством навлизане на създадени пари от нищото, като първите, които ги получат се облагодетелстват за сметка на по-отдалечените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Здравейте ing5rov,За каква тайна пишете?Това, което съм разкрил при мои проучвания съм публикувал и може да се приложи.Това, че някой робува на коварните заблуди на Джон Лоу и не желае да се раздели с тях не зависи от мен.Има две възможни тези по повод прилагане на съвременна парична система, тази на Джон Лоу и представената от мен.Този, който не е съгласен с моето предложение да се прилага подобрена парична система е реално съгласен с Джон Лоу за ползване на сегашната сгрешена. Не е възможен истински неутралитет и няма друг вариант за отношение прилагане на съвременна парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Иване , абе защо ми се струва че само ти държиш тайната за спасение на световната икономика...ама нема да обадиш на никого !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Много приказки на г-н Марк Фабер и нито дума, че стопанската лошотия е последица при сгрешена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Знам че на Амстердамата не и харесват моите мнения но като дойде гладът ще разбере какво е правила.Господ често се гаври с хора взели се насериозно"Пешо , Амстердамата въобще не чете туй което пишем...тя си има спуснат списък и указания . Четенето , хеле пък осмислянето на мнения изискват интелект ...та така !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Много елементарно е казано от Марк Фабер да отиваме на село с дворче да си произвеждаме храна и т.н. тоест не видях идеи как да се избегнат катастрофите и аз затова пиша - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Казано кратко забрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447Трябва синхронизация и планиране на ниво Г-20 и ООН за да се избегнат катастрофите - хаоса и войните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
,, масиран балон от извънредна ликвидност е надвиснал над всичко- от акции и облигации до земеделската земя..",,индексите са били подпомогнати от вечно оптимистичните медии, и разбира се и от някои отделни компании, от т.нар. ФАНГ група. Това са Facebook, Amazon, Netflix и Google. Към тях можем да прибавим и още 20-тина компании. Всичките те дърпаха индексите нагоре"Ще призная, че за пръв път чувам името на Марк Фабер, но по забележителен начин споделям абсолютно всичко написано: от виждането за световната икономика до начина на живот. И не само. Самият аз преди 5 месеца напуснах големия град и сега живея в едно село на един остров. Взех си единствено много книги и един компютър. Когато не чета обикалям горите или се занимавам със земеделие..Изключително съм доволен, че направих този избор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
прдолъжение: Така че истинската борба е точно в това, как ще действат лобитата, социалистите и рационалистите, и дали ще постигнат устойчив баланс между интересите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 8
balkando
преди 8 години
Не съм съгласен с това за провинцията и земята. Ако нещата тръгнат натам, неизбежно ще се стигне до нова голяма война и частната собственост ще си изгуби значението през това време. Второто, което ми се струва пропуснато е, че САЩ продължават да са най-големият консуматор на стоки в света и това ще продължи още дълго. Обедняването на масовия американски консуматор, дори и да не бъде спряно, става достатъчно бавно. Така че сривът на американските индекси няма да е прекалено внезапен и голям, защото ще го крепят компаниите за продажби. По същата причина и доларът не може да падне рязко, защото всички експортноориентирани към САЩ икономики искат силен долар. В основата на това, какво ще се случи, стои борбата между концентрацията на пари и механизмите за преразпределяне. Концентрацията е естествен процес. Преразпределението бе опорочено от хиперсоциалните напъни, които убиват средната класа и създават социално зависими избиратели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 8 години
Е оти требе тоя гуру да ви го каже и да го гледате с отворени усти.Аз откога ви разправям те тава.И какво получавам бан след бан.Знам че на Амстердамата не и харесват моите мнения но като дойде гладът ще разбере какво е правила.Господ често се гаври с хора взели се насериозно;Така че купете си къщички в десеткилометровата зона около големите градове с три декара дворче и кладенец в него.Купете си двайсетина декара земя в това селце и се научете как се коси копа как се гледат зеленчуци и животни.Момента наближава.Гладът е по силен от компютрите.От Инвестор нищо няма да остане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още