IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Експериментът на централните банкери ще свърши зле

Развиващите се пазари бележат спад и мечият пазар е вече в зряла фаза, твърди инвеститорът пред Bloomberg TV Bulgaria

10:52 | 01.02.16 г. 17
<p>
	Марк Фабер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Марк Фабер. Снимка: архив Ройтерс

Както споменахте, г-н Фабер, резкият спад при цената на петрола се отрази на глобалната икономика. Страните производителки на петрол изживяха стряскащ удар по фиска си, недостиг на долари и изчерпване на резервите си в чужда валута. Колко тежки могат да бъдат последствията от този срив?

Ако разглеждате ликвидността на глобално ниво, като под глобална ликвидност разбирам свободните резерви на централните банки, ясно се виждаше, че от 2011 година тази ликвидност продължаваше да се увеличава, но темпото ѝ на растеж намаляваше.

И сега от последните шест месеца вече е негативна. Което означава, че ликвидността в световен план се свива въпреки усилията особено на Японската централна банка и ЕЦБ да наводнят пазар с ликвидност. И по мое мнение, свиването на международната ликвидност ще се нуждае от противодействие чрез впръскване на нова ликвидност, като съм далеч от мисълта, че това е най-подходящата мярка. Но за да бъде компенсирано то, ще е необходимо впръскване в системата на сума от порядъка на 4 до 5 трилиона долара.

Саудитския риал беше подложен на значителен натиск след като цената на петрола се срина. Какъв е вашия коментар по темата?

Мисля, че е нормално да приемем, че с този срив на цената на петрола, арогантността на саудитите също следва да бъде ограничена в известен смисъл.

Г-н Фабер, негативна номинална доходност и политики на нулеви лихви. Това нова ера ли е в света на финансите и инвестициите и как да оцелеем в нея?

Ха-ха-ха (смее се) Добре, Това е доста интересен въпрос. Защото трябва само да погледнете историята на лихвените проценти и книгите за историята на лихвените проценти, особено тази на Сидни Хоумър, която проследява историята на лихвите от времето на Вавилон. През целия този период от историята, да кажем около от около 4000 години преди Христа, или с други думи 6000 години документирана човешка история, лихвените проценти никога не са били толкова ниски. Никога. Това е наистина един нов експеримент на една група академици, които населяват стъклените сгради на централните банки. И този експеримент според мен ще върви към все по-лошо и ще свърши много зле. Няма начин това да не свърши зле.

И в тази връзка от ФЕД изглеждат напълно решени да повишат лихвените нива, каквото и да става. Има ли някакви капани, за които трябва да внимаваме що се каса до бъдещите действия на Йелън?

Дали са напълно решени е дискусионно. Това може да е ваше мнение, но със сигурност не е моето. Аз вярвам, че Федералният резерв направи множество грешки през последните 20 години, и тези грешки се надграждат една друга. И последните две от тях бяха, че те трябваше да повиша лихвите по федералните фондове още през 2011/2012 с да речем 2 процента на година. Но те не го направиха и политиката на нулеви лихви произведе нови балони, особено при пазарите на ниско качествени дългове и при възникващите пазари. И сега към проблемите на западните Европа и в САЩ имаме и проблемите на развиващите се икономики. И според мен от ФЕД ще осъзнаят още на следващата си среща грешката, която направиха. Сега беше точно моментът, в който те не трябваше да вдигат лихвите, а го направиха. И сега те ще останат неутрални, ще казват винаги, че решенията им зависят от данните за икономиката, а те са се влошили и има международен натиск върху капиталовите пазари и особено на кредитния пазар. И че има влошаване на икономическата статистика, и спад на цената на петрола. Те ще използват всеки аргумент в опит да отложат вдигането...

Г-н Фабер, в този контекст, ако мислите, че акциите ще се сринат с 40% и че светът е на ръба на нова ликвидна и дългова криза, какво е вашето мнение за инвестициите в злато?

Преди всичко, трябва да поясня твърдението си относно срива от 40 процента. Аз казах пределно ясно, че според мен пазарът в САЩ може лесно да изтрие от върха, достигнат през май 2015 година, който беше 2134 пункта, между 20 до 40 процента. Това беше моето изявление. И ми позволете да Ви припомня, че средно в САЩ акциите са надолу с около 26 процента спрямо върховете от май месец.

А в петък, преди повече от десет дни (б.р. разговорът е проведен на 26 януари) над 1000 компании регистрираха нови дъна на борсата в Ню Йорк. Това се случва доста рядко. И когато се случва, Ви показва, че под повърхността пазарът е бил слаб от доста дълго време и че индексите са били подпомогнати от вечно оптимистичните медии, и разбира се и от някои отделни компании, от т.нар. ФАНГ група. Това са Facebook, Amazon, Netflix и Google. Към тях можем да прибавим и още 20-тина компании. Всичките те дърпаха индексите нагоре, но обикновените дялове регистрираха загуби. Така че, средно погледнато, акциите вече са надолу спрямо майските върхове с 26 процента и това означава, че пазарът може да се смъкне, по моему, с още около 20 процента. Не мисля, че това е срив. Аз си мисля, че това е доста лек спад.

Кажете нещо и за златото. Какво е вашата прогноза за ценовата разлика между златото и среброто? Като, разбира се, поставим времевия хоризонт в следващите 2 – 3 – 5 години?

Аз си мисля, че отговорните инвеститори трябва да разберат, че нито Вие, нито аз, нито някой от вашите зрители знае точно как ще изглежда света след 5 години. Така че при липса на знание за бъдещето какво можете да направите? Можете да диверсифицирате. И правейки това, вие се опирате на вашата оценка, че дадени неща ще проработят, а други не. Това обаче, което всички знаем е, че финансовата система е несъразмерно голяма в сравнение с реалната икономика, която генерира паричните потоци в света. И казвайки това, според мен, финансовият сектор ще трябва да бъде намален по един или друг начин.

С други думи, тези нива трябва да бъдат намалени, а най-вероятно и оценките на капиталовия пазар. Ние вече имахме признаци на сериозни слабости при акциите на финансовите компании през последните 12 месеца. Много компании, управляващи фондове, са надолу с 40 процента. Напоследък някои банки по света се сринаха. Някои банки в Европа например са по-ниско днес, отколкото през 2009 година. Има сътресения във финансовия сектор. С тази заобикаляща среда е нормално да държиш част от парите си извън финансовите активи. Било притежание на недвижимо имущество, най-вероятно имотите в България са достатъчно атрактивни. И, разбира се, е нормално да притежаваш и определено количество физическо злато, което обаче не трябва да държиш на хартия в САЩ, а ако си в САЩ, то златото ти трябва да се съхранява извън страната, като може би е най-добре да бъде в Азия.

Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 23 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха... Алоууу, тъ^паците от комисията за чистота на езика в *** - "п р и м а т" не е *** дума, а научен термин! Хахахаха... Верно станахме много по тая земя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
"Това обаче, което всички знаем е, че финансовата система е несъразмерно голяма в сравнение с реалната икономика, която генерира паричните потоци в света. И казвайки това, според мен, финансовият сектор ще трябва да бъде намален по един или друг начин."Това е есенцията и това е, което предстои. Много кърлежи ще трябва да се научат да работят нещо с ръце... включително и измежду тукашните капиталета... хахаха...!!! И най вероятно, този процес ще бъде съпроводен и с неизбежното намаляване на популацията от абсолютно ненужни ***, които живеят единствено за правото си черво... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още