IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабер: Американските акции са отлична възможност за инвеститорите

Голямата капитализация на фондовия пазар в САЩ е най-удачното място за съхранение на средства, смята популярният инвеститор

16:56 | 16.03.15 г.
Фабер: Американските акции са отлична възможност за инвеститорите

Марк Фабер е добре известен с упоритите си "мечи" нагласи спрямо американските акции. Въпреки това популярният инвеститор сега твърди, че голямата капитализация на американския пазар в действителност може да бъде отлична възможност за опазване на средствата на инвеститорите.

"Аз съм инвеститор, аз инвестирам. Искам ли да купувам европейски държавни облигации при отрицателна доходност, при които съм сигурен, че ще изгубя част от парите си? Не много пари, но пари. Или искам да ги вложа в някои от сините чипове? Ако погледнем движението на пазарите в последните 10 години, мисля, че ще направя повече пари от акциите на сините чипове", каза Faber пред CNBC.

Според Марк Фабер американските акции не са непременно най-добрата възможност точно сега. Той определи американския пазар като "скъп", за разлика от "разумните цени" на европейските акции. По думите му акциите в нововъзникващите пазари също не са за пренебрегване, ако погледнем в по-дългосрочна перспектива.

"Мисля, че ще направя повече пари от развиващите се пазари, отколкото в САЩ през следващите 10 години", каза той.

Но когато става дума за безопасност, "голямата капитализация на американския пазар е най-удачното място", даде съвет Фабер.

"Наскоро бях на вечеря, и някой каза: "Къде отиваш, за да се скриеш от настъпващо бедствие?". Мисля, че при сините чипове ще изгубите по-малко пари, отколкото при държавните облигации", каза още той.

Марк Фабер все пак повтори традиционната си "меча" теза за глобалните активи. По думите му при очаквания от доста време насам от него сериозен срив на борсите цените на активите с фиксирана доходност ще отстъпят повече, отколкото книжата на големите компании на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още