IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Експериментът на централните банкери ще свърши зле

Развиващите се пазари бележат спад и мечият пазар е вече в зряла фаза, твърди инвеститорът пред Bloomberg TV Bulgaria

10:52 | 01.02.16 г. 17
<p>
	Марк Фабер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Марк Фабер. Снимка: архив Ройтерс

Г-н Фабер, ще Ви помолим да споделите някои от вашите ценни съвети. Кои са най-добрите сектори за инвестиране през следващото десетилетие? И къде?

Споменах по-рано за тази слабост на развиващите се пазари, които печелеха през 2011. Така че, ако ме питате, а и след като вие саркастично споменахте за моята прогноза за спад от 40 процента при акциите, мога да Ви кажа, че това се случва на развиващите се пазари вече.

Може би и вие ще ми кажете как се представя от своя страна българският пазар в доларово изражение. Ще ми бъде интересно да чуя и Вашия коментар по тази тема. Във всеки случай, развиващите се пазари бележат спад и мечият пазар е вече в зряла фаза. Аз мисля, че където и да намерят дъното си, а според мен това няма да се случи скоро, те може скоро и да отскочат, макар и според мен пазарите да не са в състояние да преживеят съществено поскъпване. Така че си мисля, че когато това се случи, след 2 – 3 години, развиващите се пазари ще се представят осезаемо по-добре от американския. Това са активи, които аз ще търся.

На второ място, точно сега, а и вече от близо три години, инвеститорите са доста песимистично настроени към американските държавни ценни книжа. И аз считам, че притежаването на 10-годишни американски държавни ценни книжа, които ти носят доходност от 2 процента, не е особено привлекателно. Но вие разбирате, че в сегашната обстановка, както споменахте и вие по-рано, е възможно въвеждането на негативна номинална доходност. Негативните лихвени проценти означават експроприация, това трябва да бъде много добре разбрано.
Демокрацията дава власт на централните банки да отчуждават собственост на честните хора, които имат спестявания. Ще бъде много интересен експеримент, когато въведат това.

Но в тази среда си мисля, че 10-годишни облигации, с доходност от 2 процента, няма да бъдат толкова зле.

Добре, г-н Фабер, да предположим, че аз притежавам определено количество златни монети, или кеш, или някакъв друг вид активи. Идва не лекият въпрос, кое е най-доброто място да съхранявам тези свои активи?

Еми, аз не бих ги съхранявал в Америка. И във васалът на Америка, Великобритания. И Европейската централна банка най-вероятно също би ги изпратила в САЩ. Така че си мисля, че най-доброто място е може би някъде в Азия, в Хонг Конг, или Сингапур, може би Дубай, може би дори и в България. Разбирате ли. Навсякъде, но не и в САЩ. Това е каквото аз бих направил. Впрочем, ако си говорим за сектори, както знаете, златото е слабо от септември 2011. И слаб заради златото беше също и секторът на компаниите, добиващи злато. А ако говорим за подтиснати сектори, които имат значителен потенциал за растеж, не просто 10-20 процента, а които могат лесно да удвоят, защо не да утроят цената си, аз бих се обърнал към добива на злато.

Г-н Фабер, какво би било адекватното поведение на инвеститорите към риска в тези турбулентни времена. Да заемат отбранителна позиция, изчаквайки бурята да отмине, или да бъдат агресивни, опитвайки се да хванат дъното?

Зависи от паричните Ви потоци, разбирате ли. Ако имате голям приток на пари, с други думи много висок доход, можете да си кажете, че ще инвестирате някаква сума пари на пазара всеки месец. Но ако не сте сигурни, че паричният ви поток винаги ще идва, може да се окаже, че притежавате дялове, които продължават да поевтиняват дори повече отколкото аз очаквам. Както казах, аз очаквам да изтрият около 40 процента от върховете си и това би било малък спад. Минал съм през периоди, в които пазарите са се сривали с 90 на сто.

Така че ние не знаем с точност къде може да е дъното, и в тази среда, както казах, аз бих инвестирал част в акции, част в държавни ценни книжа, и бих закупил и физическо злато и недвижима собственост. Според мен всяка инвестиция би довела до загуба на пари, защото имахме огромно раздуване на цените на активите, което започна в началото на 80-те, по-точно през септември 1981 за държавните облигации. При акциите раздуването на цените започна през август 1982 година, когато Dow Jones беше за кратко под 800 пункта. Всичко от тогава е поскъпнало. Картини, стари коли........

И аз си мисля, че този колосален скок на цените на активите ще свърши. В някои случаи, като при суровините вече е стигнал края си. При други активи като скъпите вина, цените също отидоха надолу. Пазарът на луксозни имоти също отслабна.

Г-н Фабер, вие винаги казвате на хората, че сте голям оптимист. Какво означава това от устата на Д-р Дуум (разорение, гибел). Прозвището, с което сте известен.

Вярвам, че пред хората, които работят здраво, винаги се отварят възможности да успеят в живота. Дори и да сте били родени през 20-те и е трябвало да изживеете годините на Голямата депресия и в последствие Втората световна война. Поглеждам към моя дядо. Той е построил хотели в планините, развил е зимния спорт в Швейцария през 1910 година. След което е бил принуден да изживее първата световна война, Голямата депресия и Втората световна война и, разбира се, възстановяването през 50-те и 60-те, но това време в никакъв случай не е било толкова впечатляващо, особено периодът непосредствено след войната. Така че ако подредите правилно нещата в своя живот, вие можете да живеете добре и без да мислите толкова много за парите. А в живота има още толкова много други неща освен парите. Така че е напълно възможно да бъдете оптимист в живота, без непременно да бъдете оптимистично настроен за движението на акциите.

Г-н Фабер, ако се случи лошият сценарий, имайки предвид какво казахте за глобалната финансова система, за объркванията при цените на активите и т.н. на кое място бихте предпочел да отидете в случай на глобален финансов катаклизъм. Чисто географски. Азия, Аржентина? Уцелвам ли?

Както знаете, аз живея в северната част на Тайланд. И едно предимство, което Северен Тайланд, а цялата страна притежава, е изобилието от храна. В Тайланд никой никога няма да остане гладен. Има толкова много храна. Така че това е предимство.

Но очевидно, ако има сътресения и например, ако утре злата сила, САЩ, спре интернет и нямаш достъп повече до него, и не можеш да използваш кредитната си карта и т.н., то трябва да си се подготвил. Аз имам достатъчно запаси в Чианг Май да живея поне пет години.

Разбирате ли, добре е да имаш злато в Сингапур, в Швейцария или където и да е било, или пък акции, но ако не е възможно да пренесеш златото си до мястото, в което се намираш, то няма да ти помогне много. От друга страна е хубаво да имаш пари, но ако няма храна там, където живееш, тогава те не са ти много полезни. Освен това трябва да имаш възможност да избягаш от големите градове. Затова си мисля, че да притежаваш някаква собственост в провинцията, същото важи и за България, е нещо доста сигурно.

Благодаря Ви за този съвет. И може би един последен въпрос. Дори не толкова въпрос, а молба да споделите с нас книгите и имената на други инвеститори, ваши колеги, които цените и бихте препоръчали на нашите зрители, като надежден източник на информация за света на инвестициите.

На моя сайт имам библиография, и там са изредени някои книги, които мисля, че са добри. Работата е, че, както при инвеститорите едни книги са хубави за дадено нещо, а други за друго. Но ако кажем, че търсите въведение в това какво движи пазарите, какво означава бичият пазар, как се образуват балоните и как се пукат, мисля си, че “Manias, Panics and Crashes” на Киндълбергер е много добро четиво. Ако искате да добиете широк поглед върху това какво в действителност се случва в периоди на увеличаване на паричното предлагане, тогава си мисля, че „Economics of inflation” на Брациано-Турони е много добра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''Демокрацията дава власт на централните банки да отчуждават собственост на честните хора, които имат спестявания. Ще бъде много интересен експеримент, когато въведат това'' Казано иначе ''Джанет Йелън наскоро каза Благодарна съм, че инфлацията ще се върне обратно близо до нашата дългосрочна цел от 2 процента, демонстрирайки своята ангажираност с институционализираната политика на кражба и преразпределение на богатството - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ ИНФЛАЦИЯТА Е вид КРАЖБА и написаното тук - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/означава ,че инфлацията може да се разглежда като ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТОНо какво всъщност представлява инфлацията? Както обяснява бащата на икономическата наука Ришар дьо Кантийон(а не Адам Смит), инфлацията е изкуствено и неправомерно преразпределение на богатство, посредством навлизане на създадени пари от нищото, като първите, които ги получат се облагодетелстват за сметка на по-отдалечените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Здравейте ing5rov,За каква тайна пишете?Това, което съм разкрил при мои проучвания съм публикувал и може да се приложи.Това, че някой робува на коварните заблуди на Джон Лоу и не желае да се раздели с тях не зависи от мен.Има две възможни тези по повод прилагане на съвременна парична система, тази на Джон Лоу и представената от мен.Този, който не е съгласен с моето предложение да се прилага подобрена парична система е реално съгласен с Джон Лоу за ползване на сегашната сгрешена. Не е възможен истински неутралитет и няма друг вариант за отношение прилагане на съвременна парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Иване , абе защо ми се струва че само ти държиш тайната за спасение на световната икономика...ама нема да обадиш на никого !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Много приказки на г-н Марк Фабер и нито дума, че стопанската лошотия е последица при сгрешена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Знам че на Амстердамата не и харесват моите мнения но като дойде гладът ще разбере какво е правила.Господ често се гаври с хора взели се насериозно"Пешо , Амстердамата въобще не чете туй което пишем...тя си има спуснат списък и указания . Четенето , хеле пък осмислянето на мнения изискват интелект ...та така !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Много елементарно е казано от Марк Фабер да отиваме на село с дворче да си произвеждаме храна и т.н. тоест не видях идеи как да се избегнат катастрофите и аз затова пиша - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Казано кратко забрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447Трябва синхронизация и планиране на ниво Г-20 и ООН за да се избегнат катастрофите - хаоса и войните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
,, масиран балон от извънредна ликвидност е надвиснал над всичко- от акции и облигации до земеделската земя..",,индексите са били подпомогнати от вечно оптимистичните медии, и разбира се и от някои отделни компании, от т.нар. ФАНГ група. Това са Facebook, Amazon, Netflix и Google. Към тях можем да прибавим и още 20-тина компании. Всичките те дърпаха индексите нагоре"Ще призная, че за пръв път чувам името на Марк Фабер, но по забележителен начин споделям абсолютно всичко написано: от виждането за световната икономика до начина на живот. И не само. Самият аз преди 5 месеца напуснах големия град и сега живея в едно село на един остров. Взех си единствено много книги и един компютър. Когато не чета обикалям горите или се занимавам със земеделие..Изключително съм доволен, че направих този избор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
прдолъжение: Така че истинската борба е точно в това, как ще действат лобитата, социалистите и рационалистите, и дали ще постигнат устойчив баланс между интересите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 8
balkando
преди 8 години
Не съм съгласен с това за провинцията и земята. Ако нещата тръгнат натам, неизбежно ще се стигне до нова голяма война и частната собственост ще си изгуби значението през това време. Второто, което ми се струва пропуснато е, че САЩ продължават да са най-големият консуматор на стоки в света и това ще продължи още дълго. Обедняването на масовия американски консуматор, дори и да не бъде спряно, става достатъчно бавно. Така че сривът на американските индекси няма да е прекалено внезапен и голям, защото ще го крепят компаниите за продажби. По същата причина и доларът не може да падне рязко, защото всички експортноориентирани към САЩ икономики искат силен долар. В основата на това, какво ще се случи, стои борбата между концентрацията на пари и механизмите за преразпределяне. Концентрацията е естествен процес. Преразпределението бе опорочено от хиперсоциалните напъни, които убиват средната класа и създават социално зависими избиратели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 8 години
Е оти требе тоя гуру да ви го каже и да го гледате с отворени усти.Аз откога ви разправям те тава.И какво получавам бан след бан.Знам че на Амстердамата не и харесват моите мнения но като дойде гладът ще разбере какво е правила.Господ често се гаври с хора взели се насериозно;Така че купете си къщички в десеткилометровата зона около големите градове с три декара дворче и кладенец в него.Купете си двайсетина декара земя в това селце и се научете как се коси копа как се гледат зеленчуци и животни.Момента наближава.Гладът е по силен от компютрите.От Инвестор нищо няма да остане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още