IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли Гърция в бежанския лагер на ЕС?

Страната никога не е била крайна дестинация, изграждането на стени няма да спре хората и те ще търсят други начини да продължат към Европа

15:19 | 13.02.16 г. 7
<p>
	Група имигранти чакат влак към Западна Европа във временен транзитен център в Гърция. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Група имигранти чакат влак към Западна Европа във временен транзитен център в Гърция. Снимка: архив, Ройтерс

Подобно решение би изолирало Гърция, която няма сухоземна граница с никоя от шенгенските страни, посочва информационната агенция. Най-големият негатив от такова решение ще е икономически заради ограничаването на движението на хора и стоки през летищата и пристанищата на страната.

Някои от европейските лидери междувременно се отказаха от Гърция и насочиха вниманието си към Македония и България. Унгария и Австрия призовават за удължаване на оградата по гръцко-македонската граница, която беше издигната в края на миналата година. Така Гърция, която стана входна точка към Европа за над 850 хил. души през миналата година, се превърна в своеобразно “депо”.

Според агенцията не може да се направи много за опазване на бреговата ивица на Гърция, която е дълга почти 14 хил. км и е най-дългата в Европа. Веднъж достигнали до териториалните води на Гърция, отблъскването на лодките с имигранти им се счита за нарушаване на международното право.

Ако ситуацията в Идомени обаче се сметне за предупреждение, ерата на затворени граници в Европа би тласнала имигрантите в Гърция към още по-опасни пътища за изход от създалата се ситуация.

Да се обвинява Гърция за неволите на Европа с бежанската вълна всъщност пренебрегва корените на проблема – продължаващата война в Сирия. През миналата година престъпните мрежи в Турция изкараха милиони, като изпращаха бежанци към Европа. Сделката между Брюксел и Анкара за 3 млрд. евро с цел спиране на бежанския поток има нищожно отражение върху новопристигащите имигранти в Гърция. Затварянето на пътя през Балканите без спиране на плавателните съдове, които напускат бреговете на Турция, директно поощрява дейността на трафикантите в Европа, пише още агенцията.

Друг основен проблем е липсата на законна алтернатива за бежанците да стигнат до Европа или, веднъж пристигнали, да продължат с придвижването си. Сделката между ЕС и Турция се фокусира върху задържането на бежанците на турска територия. Схемата на ЕС за преразпределение на 160 хил. имигранти от Италия и Гърция пък няма успех – досега са разселени малко под 500 души. Заради забавянето много бежанци отказват да участват, още повече, че само 13 държави са одобрили квотите за разпределение.

Преди да говори за изолиране на Гърция, Европа трябва да се погрижи за ускоряване на програмата за разселване на бежанци, посочва информационната агенция. Атина няма възможност да осигури храна, медицинска помощ и подслон на тези, които биха останали в капан, ако границата с Македония остане постоянно затворена.

През последните две години Гърция е похарчила около 2 млрд. евро заради бежанската криза, пише още Ройтерс. На фона на дългогодишната рецесия и икономически лишения страната не може да осигури жизненоважни услуги на собствените си граждани, какво остава на хилядите бежанци, които могат да бъдат блокирани на нейна територия.

Заради географското си разположение Гърция е на фронтовата линия в Европа по отношение на бежанската криза. Изолирането й няма да помогне с нищо, нито пък ще реши проблема с преселническата вълна. Основната задача на Европа вместо това трябва да бъде преодоляването на популистката реторика на някои от членовете на ЕС, както и съвместната работа с Турция за разрушаване на трафикантските мрежи и за осигуряване на стимули за бежанците да останат там при нормални условия.

Същевременно Ройтерс съобщава, че източноевропейските държави ще съдействат “с хора и друг начин”, за да помогнат на Македония да затвори границата си с Гърция. Очаква се лидерите на Унгария, Полша, Словакия и Чехия – Вишеградската четворка, да обявят решението си на 15 февруари, посочва агенцията, като се позовава на запознати дипломатически източници.

Австрийският външен министър Себастиан Курц заяви вчера в Скопие, че Македония трябва да е готова да спре изцяло навлизането на имигранти през следващите месеци, тъй като Виена се очаква да направи същото при достигането на определения лимит от хора, които ще приеме през източните си граници.

Темата за бежанската вълна можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 1
Dimat
преди 8 години
1)Някой може ли да обясни,в качеството си на каква общоевропейска институция и на какво общоевропейско решение ,кравата Шмъркел извика така наречените "бежанци"?2)Ако приемем,че кравата ги е поканила САМО в Германия,защо не си ги извози с плавателно средства директно там,а ги подгониха да пресека цялия ЕС,за да стигнат до там.3)Нахлуването на такъв вид "бежанци",без съгласието на всяка отделна страна,не трябва ли да се счита за нарушаване на нейните граници и оттам всяка страна да да го санкционира,съгласно собствените си закони?Още повече,че нито една страна от ЕС не граничи със Сирия и не може да бъде съдена по никакви международни закони,ако са подписани от конкретната страна?!4)Как стана така,че покрай така наречените "бежанци",нахлуха още повече мигранти от всякакви други страни и защо трябва страните,които не са ги поканили,да се чувства задължени,да ги приемат?!Диктатът върху тези страни от управляващи като Шмъркел не трябва ли да се счита за намеса в работите им?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Може и по някой "ром" от нашите да си вземат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 12
khao
преди 8 години
мързи ги, зима е, на стачка са .... има по елементарни обяснения от конспиративните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 9
studioaa
преди 8 години
Значи в Унгария изграждането на стени намали потока от лъжливи бежанци с 99%, а в Гърция нямало да стане по някаква абсолютно необяснима причина...Е това ако не е progressive пропаганда е аз не знам какво е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още