IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И след 2020 г. Русия ще трябва да разчита на Украйна за транзита на газ

Обемите обаче ще са намалени, смятат анализаторите от Оксфордския институт за енергийни изследвания

08:47 | 10.03.16 г. 17
<p>
	Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И след 2020 година Русия все още ще разчита на Украйна за транзита на природен газ, макар и обемите да бъдат намалени, заключава в свой доклад Оксфордският институт за енергийни изследвания, цитиран от Natural Gas Europe.

В анализа, озаглавен "Руският транзит на газ през Украйна след 2019 година", се оценява ролята на Украйна - в миналото един от основните транзитни коридори на руски газ за Европа, след изтичането на договора за транзит между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна".

В последните години Русия разчита все повече на транзита през газопровода "Северен поток" по дъното на Северно море и през Беларус и Полша. Така количествата, които преминават през територията на Украйна, намаляват до 62 млрд. куб. метра през 2014 година, или наполовина от транзитираните количества газ през 2006 година.

В анализа на института са включени няколко различни сценария как ще продължат отношенията между двете страни след 2020 година. Според експертите много малка е вероятността да бъдат построени нови газопроводи, които да изолират Украйна в рамките на следващите четири години.

Най-големи са шансовете за изграждането на разширението на "Северен поток", което ще осигури нужните количества газ на клиентите на "Газпром", но без тези в Югоизточна Европа и в Турция. За тях възможностите са две - "Южен поток" - с две нови тръби с капацитет от по 15,5 млрд. куб. метра годишно и "Турски поток" (със същия капацитет).

Без нова инфраструктура на "Газпром" няма да достига капацитет от между 23,6 и 50,6 млрд. куб. метра годишно, а ако заработи удължението на "Северен поток" - газопроводът Opal - между 6,6 и 33,6 млрд. куб. метра.

Вероятно износът на руски газ в Европа след 2020 година няма да надхвърля 150 млрд. куб. метра годишно, се посочва още в доклада на базата на подписаните дългосрочни договори в последните години.

Анализаторите отбелязват и още един възможен ход за Русия, ако иска да се откаже от транзита през Украйна след изтичането на договора на 31 декември 2019 година - да продава газ на своите европейски клиенти от входната точка на украинско-руската граница. Така Европа ще сключва самостоятелни договори за транзит с украинската газопреносна компания Укртрансгаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 8
ivanrog
преди 8 години
Не съм съвсем сигурен дали Русия или Европа ще трябва да разчита, защото при сегашната политика на ЕС е много вероятно руснаците да кажат, че продават на тяхната граница, а всичко останало е наш пробрем. А със "стабилен партньор" като Украйна, определено ще е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
ей в тая статия пише как Полша и Словакия "спомогнали за по-ниските цени" на 30%+В Украйна: Нито мир, нито войнаhttp://***.bgonair.bg/denqt-on-air/2016-03-09/v-ukrayna-nito-mir-nito-voyna?utm_source=investor.bg&utm_medium=box&utm_campaign=box....................................Цените обаче са се вдигнали с 30% - за парното, газта и тока, отбеляза д-р Станчев, който живее в Харков. ...........По думите му доставките на газ от Словакия и Полша са помогнали за по-ниски цени.....................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
моли се само руснаците да не застанат на кормилото на OPECa да стане ROPEC че тогава ше видиш кон боб яде ли и Украйна и Мукрайна и всички прибалтики и други "американски капиталисчета" ше берат доста ядове с цените на горивата - това ше ни е гарантирано 99,9% В Украйна вече имат увеличение на цените с 30% на топлото от как ги американизираха да не станат 60% и да измрат всички там .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
мда питай комшията им, че нещо като гледам май ше контролират 73% от световните петролни резерви ..... :)) Мне Стоенчо по-скоро Украйна няма да я има на картата - гаранте .... :))Russland koennte schon bald 73% der globalen Oelversorgung kontrollieren http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/03/10/russland-koennte-schon-bald-73-der-globalen-oelversorgung-kontrollieren/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 8 години
Най-вероятно! Ще съществува Велика Украйна. И ще има спорадични сблъсъци по китайско-украинската граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
до тогава може да не съществува вече Украйна другарки и другари ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още