IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една страна иска повече бежанци, но не получава такива

Португалия предложи да приеме 10 000 души, а до момента границата ѝ са прекрачили едва 234 бежанци

22:45 | 28.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Други пречки

Отвъд привличането на имигранти, страната има проблем да убеди самите португалци да останат да живеят на територията ѝ. От 2011 г. броят на излизащите от страната надвишава броя на тези, които пристигат да живеят там, до 2014 г., сочи националната статистика.

Между 2009 и 2014 г. делът на младите хора (0 до 14 години) е намалял до 14,4% от 15,3%, а този на населението в трудоспособна възраст (15 до 64 години) е спаднал до 65,3% от 66,4%.

Португалия посочва и други причини за липсата на бежанци, включително лошата координация в ЕС и мащаба на кризата, в рамките на която повече от 1 млн. души влязоха в региона през Гърция миналата година. Имигрантите идват от страни като Сирия, Афганистан и части на Африка.

“За разлика от други европейски страни Португалия никога не е имала големи общности от Сирия и Афганистан, което може да обясни факта защо тя не е смятана за първи приоритет на бежанците”, коментира Едуардо Кабрита, министър, занимаващ се с въпроса. На 7 март Кабрита отиде на летището в Лисабон, за да посрещне бежанци, идващи от Гърция.

Не само местенето на имигранти в Португалия се проваля. Правителствата са направили “незадоволителен” прогрес след като миналата година си обещаха да си поделят общо 160 000 бежанци, пристигнали в Гърция и Италия, сочи доклад на Европейската комисия (ЕК) от 12 април.

“Забавянето на програмата за преместване се дължи на бюрократични и логистични трудности в процеса на регистрация”, коментира Руи Маркес, който ръководи Платформа за подкрепа на бежанци. По думите му има и механизъм за прегрупиране на семейства, който насочва кандидатите към страни, в които те вероятно имат роднини. Много по-вероятно е те да имат такива в Германия и Швеция, отколкото в Португалия, допълва той.

За премиера Коста въпросът с бежанците трябва бъде решен в по-широкия контекст на икономическите различия в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 25 rate down comment 5
marto76
преди 7 години
Нека им дадем безплатно Цецо Василев - Фараона, Иво Прокопиев, Дебелян Пеевски, Гришата Ловечкия, Огнян Донев и подобни олигарси за да може държавата да се развива без тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още