IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската илюзия за равните жизнени стандарти

До 2020 г. ЕС ще похарчи 352 млрд. евро, за да помогне на бедните региони да настигнат развитите. Резултатът обаче е съмнителен

11:12 | 29.07.16 г. 53
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Трудно е да се измери успехът или неуспехът на структурната политика на ЕС“, казва Жолт Дарваш, учен в базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel. Как може да се измери какво би се случило без европейските средства, пита той.

Всъщност още преди няколко години Bruegel се занимава с въпроса за това колко успешна е политиката на сближаване на ЕС. Без резултат. „Трудно е да се определи дали структурните и кохезионните политики играят някаква роля, било то добра или лоша", е изводът на изследването.

Ето защо Дарваш е по-скоро сдържан. „Никога не бих казал, че политиката на сближаване се е провалила, защото без нея някои региони щяха да се представят по-зле", казва той. „Но със сигурност може да питаме политиците защо не успяват да наложат растежа в бедните и богатите региони в една и съща степен“.

Много факти ни карат да предполагаме, че средствата от ЕС помагат особено на онези държави, които не разполагат с основна инфраструктура. Например пътища, летища, железопътни линии. По-трудно структурната политика се справя там, където има структурни проблеми.

В Източна Европа например на много места има недостиг на т. нар. „твърда инфраструктура“. 3000 км магистрали бяха построени в Полша за последния финансов период, който изтече в периода 2007 – 2013 г. Подобен успех отчитат и някои други страни от Източна Европа.

Съответно и самите държави там започват да наваксват. IW подрежда всички микрорегиони в страните от Източна Европа в категорията "развиващи се". Те са сравнително бедни, обаче нарастват икономически доста бързо през последните години.

Затова и Европейската комисия нарича съществуващата политика на сближаване „успех“. Между 2000 и 2006 г. благодарение на нея са били създадени един милион работни места, а икономическите резултати в някои от най-бедните региони са се увеличили с 10%, се казва в петия Доклад за сближаването.

През септември трябва да бъде представен Докладът за периода от 2007 до 2013 г. До 2015 г. икономическата продукция в новите страни членки на ЕС е скочила с около четири процента, се казва във вече подготвен предварително документ от април.

И все пак в Брюксел оживено се дискутира как структурните фондове могат да се използват по-ефективно. За следващия програмен период 2014 - 2020 г. органът по внедряването на фондовете получи по-отчетливи критерии за разходването на средствата.

Освен това комисията обсъжда как старият модел на помощи може да бъде заменен с нови инструменти, като например заеми. Така например председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи нов фонд, който дава възможност на Европейската инвестиционна банка за насърчаване на по-рискови проекти, отколкото досега.

За евродепутата Гресле това далеч не е достатъчно. Тя призовава за ясни промени. „Европа вече не бива да продължава да финансира детски градини и болници. А нивото на финансиране от ЕС трябва да бъде ограничено до 70 на сто от общите разходи по проекта“, казва тя.

Радикална промяна на курса на първо място не бива да се очаква. Особено страните от Източна Европа енергично защитават съществуващите политики за подкрепа. В края на краищата, за много от тях средствата от ЕС са огромна част от инвестициите.

Преди всичко обаче Европейският съюз вече постигна съгласие относно начините на политиката за финансиране до 2020 г. По-нататъшни реформи могат да бъдат предприети едва впоследствие. „Детето отдавна падна в кладенеца", оплаква се обаче Гресле. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
147% ръст при колко реална инфлация? Да не говорим, че подадените данни обикновено са неверни или манипулирани.За фондовете: тоя край е населен с Българи от 12 века и с хора въобще от сто века. И някак си са карали без еврофондове. До не толкова ного отдавна в тайонът имаше повече от добре развита индустрия, поливно земеделие и т.н. - от еврофондовете реалната файда е близо до нулата - освен за шепа едри земевладелци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 12
misanthrope
преди 7 години
Импе, много си добър в обидите ми се чини, хърряци, талибани, ануси... нещо като полубог се изживяваш или като свръхчовек? Можеби следва да има една държава Иператория, в която да живеят само съвършени човеци като теб, ама да си сам в нея, щото няма друг толкова съвършен и остабалите ануси и талибани да ги видиш как ще оцелеят? А можеби пък и не трябва да оцеляват, я направо по една газова камера? Я виж дали са ти наболи мустачки под носа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 7 години
При стрелянето с пушка , най-важното е от коя страна на пушката се намираш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Х-а-ха-ха-ха-ха: ГОЛЯМ СИ !!!!Да: северозападът ни един вид е анусът на ЕС.Бойчо: видях това и преместих... северозападът е определен като... РАЗВИВАЩ СЕ РЕГИОН ?!?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Будапеща и Видин са на едно ниво , какво се жалва Императорът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
:) Не можеш да накараш водата да тече нагоре, колкото и да искаш. За да е уеднакви стандарта, трябва да се премахнат всички пречки пред свободното движение на хора и капитали ( и формали и неформални). Проблемът на бургерите е, че ако това се направи, стандарта ще се осредни - тоест, този на периферията ще се покачи НО ТЕХНИЯ ЩЕ ПАДНЕ!!! И понеже периферията е много голяма и много бедна, то средното ще е малко над текущия стандарт на периферията и много под този на бургерите.И накрая, самата Германия е доста шарена на картата. Що не се опраат първо тях си па после и останалите, щом знаят как
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Срамните места обикновено ги крият още от библейско време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
Защо на тая карта няма "мъртви региони" - за нашия северозапад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Не може един от основателите на ЕС да получава в продължение на толкова много десетилетия все повече пари, но да не отчита никакъв реален резултат". Тая е на път да открие топлата вода .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още