IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанците в Германия - по-скоро в McDonald's, отколкото в Daimler

Преди година германските концерни приветстваха бежанците като новото "икономическо чудо" на Германия. Какво остана от големите обещания?

20:01 | 22.08.16 г. 22
<p>
	Бежанци демонстрират уменията си в металообработката по време на обучение, организирано от Siemens в Берлин, април 2016 г.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бежанци демонстрират уменията си в металообработката по време на обучение, организирано от Siemens в Берлин, април 2016 г. Снимка: архив Ройтерс

С подобен проблем се сблъскват и други компании. Производителят на автомобилни части Continental предлага за бежанците едногодишна програма, съчетаваща курсове по немски език и основно техническо обучение, което да ги подготви за заключителна квалификация. Модел, към който междувременно се стреми и службата по заетостта, която в началото на август започна 30 хил. т. нар. комбинирани курса, включващи паралелно изучаване на немски и професионално обучение.

Това е една от стъпките, които трябва да облекчат пътя на бежанците към германския трудов пазар - има и занаятчийски камари, основали собствени екипи от специалисти, има онлайн трудови борси за бежанци, има и стотици компании, решили да образоват бежанци.

Икономическото чудо на Дитер Цече няма да бъде празнувано на шефските етажи на Daimler, а на обикновените бюра като в офиса на Щефан Мюлер - там, където управителят на Nefab от месеци сяда със завеждащия производството и една служителка, за да обсъждат какво правят по-нататък с тримата сомалийци.

Включването на тримата бежанци в работата на фирмата се е получило най-вече благодарение на консултантите, които са превеждали интервютата и са помагали при телефонните разговори с властите, посочва Мюлер.

Това е нещо, което се чува отвсякъде - не би се получило без хората, които съветват, превеждат, помагат и действат като катализатор за намирането на работа.

Година след като Цече обяви новото германско икономическо чудо, повечето бежанци все още са в приютите и чакат - за бежански статут, за курс по немски, за първо професионално обучение. Те не стоят край поточните линии на Daimler, а на опашки пред учрежденията. Вместо в някой германски концерн мнозина се оказаха в статистиката на службата по заетостта. Тя показва колко хора от основните страни на произход на бежанците (включително Сирия, Афганистан и Ирак) през последната година са намерили работа, от която им плащат осигуровки - 99 хил. през май 2016 г., или с 31 % повече от предходната година.

Същевременно обаче още 157 хил. души от тези страни са се регистрирали като безработни или с 80 хил. повече спрямо същия месец на миналата година. През идната година заради бежанците броят на безработните в Германия за първи път отново ще се увеличи, посочва службата по заетостта. Според говорителка на ведомството това е добра новина.

"Това показва, че най-накрая много бежанци са регистрирани при нас, че вече може да продължим нататък", казва тя.

Бюрата по труда са само една от много стъпки по пътя на бежанците през германската бюрокрация. При търсенето на работа обаче тя е най-важната.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 38 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Прав е студиото ...маннгалът навсякъде си е маннгал !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 54 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Абсолютна лъжа е, че турците са добре интегрирани в Германия. При тях се наблюдават същите проблеми, както с останалите мюсюлмани - слабо владеене на немски, струпване в големи гета(особено в Хамбург, Берлин и Кьолн), много по-висока безработица и живот на социални помощи. Над 50% от наследниците на турските имигранти виждат себе си като турци, а не като германци и мога да ви кажа, че съществува много силно разделение и етническа омраза между тях и германците(личен опит). Тези неща са напълно разбираеми културата и морала на турците и германците са несъвместими и двете общности живеят изолирано в състояние на сегрегация. Всъщност никога мюсюлманите не са живели заедно с неверници откакто исляма съществува и Германия не е първото изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
Cвинcкa пържола с бира за всеки аладин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 9
nobel
преди 7 години
Между турците и тези, които пристигат сега в Германия разликата е колосална. Години наред съм работил с турци, имам приятели турци, даже съм имал и гадже туркиня. Турците малко се различават от нас и почти всички от 4-те милиона в Германия са се адаптирали доста добре. Доколкото ми е известно безработицата сред тях е дори по-малка от тази при оригиналните германци. И ако от бежанците ставаше нещо щяха да ги приемат още в Турция. Или Гърция, Италия и ...България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Е то даймлер дали получиха държавна помощ в рамките на 100-на милиона евро, за да се спасят от фалит през 2016 и те определено не могат да си позволят никаква форма на социализъм. Тия големи обещания, които дадоха са вероятно са с цел успокояване на германската общественост за бежанците и за това и дадоха и помощта, защото покриваха гърба на меркел тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 5
supertrader
преди 7 години
Много добре знаят, те имат 4 милиона турци пък може и 6 да са и да крият. Просто социалистите им вкарват термити да има нужда да раздават соц.благинки, и после някой като им се опълчи ще викат - Не може така, социалния мир пазим, социална война ли искате...Немците са будали вместо да смажат социалистите като *** им връзват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Лакомията и пословичният немски пинтилък изиграха лоша шега на Германия.За рзлика от нас , дето всеки ден си имаме работа с нашите циганни , германците удариха на камък , не познавайки този манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още