IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанците в Германия - по-скоро в McDonald's, отколкото в Daimler

Преди година германските концерни приветстваха бежанците като новото "икономическо чудо" на Германия. Какво остана от големите обещания?

20:01 | 22.08.16 г. 22
<p>
	Бежанци демонстрират уменията си в металообработката по време на обучение, организирано от Siemens в Берлин, април 2016 г.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бежанци демонстрират уменията си в металообработката по време на обучение, организирано от Siemens в Берлин, април 2016 г. Снимка: архив Ройтерс

С подобен проблем се сблъскват и други компании. Производителят на автомобилни части Continental предлага за бежанците едногодишна програма, съчетаваща курсове по немски език и основно техническо обучение, което да ги подготви за заключителна квалификация. Модел, към който междувременно се стреми и службата по заетостта, която в началото на август започна 30 хил. т. нар. комбинирани курса, включващи паралелно изучаване на немски и професионално обучение.

Това е една от стъпките, които трябва да облекчат пътя на бежанците към германския трудов пазар - има и занаятчийски камари, основали собствени екипи от специалисти, има онлайн трудови борси за бежанци, има и стотици компании, решили да образоват бежанци.

Икономическото чудо на Дитер Цече няма да бъде празнувано на шефските етажи на Daimler, а на обикновените бюра като в офиса на Щефан Мюлер - там, където управителят на Nefab от месеци сяда със завеждащия производството и една служителка, за да обсъждат какво правят по-нататък с тримата сомалийци.

Включването на тримата бежанци в работата на фирмата се е получило най-вече благодарение на консултантите, които са превеждали интервютата и са помагали при телефонните разговори с властите, посочва Мюлер.

Това е нещо, което се чува отвсякъде - не би се получило без хората, които съветват, превеждат, помагат и действат като катализатор за намирането на работа.

Година след като Цече обяви новото германско икономическо чудо, повечето бежанци все още са в приютите и чакат - за бежански статут, за курс по немски, за първо професионално обучение. Те не стоят край поточните линии на Daimler, а на опашки пред учрежденията. Вместо в някой германски концерн мнозина се оказаха в статистиката на службата по заетостта. Тя показва колко хора от основните страни на произход на бежанците (включително Сирия, Афганистан и Ирак) през последната година са намерили работа, от която им плащат осигуровки - 99 хил. през май 2016 г., или с 31 % повече от предходната година.

Същевременно обаче още 157 хил. души от тези страни са се регистрирали като безработни или с 80 хил. повече спрямо същия месец на миналата година. През идната година заради бежанците броят на безработните в Германия за първи път отново ще се увеличи, посочва службата по заетостта. Според говорителка на ведомството това е добра новина.

"Това показва, че най-накрая много бежанци са регистрирани при нас, че вече може да продължим нататък", казва тя.

Бюрата по труда са само една от много стъпки по пътя на бежанците през германската бюрокрация. При търсенето на работа обаче тя е най-важната.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 0
Kosto
преди 7 години
Tова са пълни глупости. Дитер Цече не си е правил никога илюзии. Наредено му е да говори така с намигане, за да няма проблемите на Фолксваген ;). Някои талибани ще стават за конвейра, но такива хора и в Европа и дори в Източна Германия има и заплащането е добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 0
wag1111
преди 7 години
Ей тука си много прав две долни нации, ще си мерят идеалите на една територия. Пък относно манталитета си го знаят отдавна, но какво да направят, че им трябват хора да им работят на по евро за час. То трудът им отдавна не се изплаща със смяната на марката с еврото решиха проблема с изплащането на пенсиите като докараха по-голямата част (над 70%) от пенсионерите до социалния минимум за страната. Сега се опитаха да решат и проблема с работната сила с имигрантите. Мислят си че тези хора са паднали от небето и идват от глад и мизерия и ще им работят гратис. Интересното ще стане като ги пуснат на улицата и им спрат социала заради постоянните им откази и нежеланието им за работа на това огромно заплащане от по евро на час. То и затова започнаха тука да организират тренировки полицията за гражданска защита и търсят кадри за справяне с бъдещите инзвънредни ситуации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Прав си, неговата кожа. Материал, годен евентуално за тежък физически труд в ползата на обществото, не бива да се похабява безотговорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Кирка и ватенка топла...на Белене ше се излекува от вредните си навици , 3 годинки у КЕЧа ще го превърнат в съвсем нов човек !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Пише се "аФганистан"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 0
panther
преди 7 години
Статията накратко: ситуацията е тоталко осранa, но германските политици разправят, че при тях мирише на рози и теменужки, обикновените германци опитват някак да се позабършат и се успокояват, че поне им е топло като резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Т.е. стана каквото ви казваха от дясно - пускате куцо, кьораво и сакато и това изобщо не е добре. Такива платени изхвърляния като това на Дзетше от миналата година не променят нещата - В Европа далеч не влизат астрофизици, хирурзи и адвокати. Влизат терористи и нискочели ***. И 90% от тях нямат нищо общо със Сирия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
The secret to Trump: Hes really a Russian oligarchhttps://***.washingtonpost.com/opinions/the-secret-to-trump-hes-really-a-russian-oligarch/2016/08/19/bc7226a2-6623-11e6-be4e-23fc4d4d12b4_story.html?utm_term=.7b518c782d2a
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
supertrader
преди 7 години
Няма съвършенно никакво значение дали се интегрират, това има значение само до момента в който държавата може да раздава социалки. Щом спре вече ще са като интеграли , от интегрирани по интегрирани и ще трябва да се пазят от немски терористи с бомби. Но то пък пари за бомби няма да има, така че неизбежно ще се кротнат като агънца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 20
misanthrope
преди 7 години
таке е, и във форума и на улицата, все се разпознаваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още