IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли НАТО съществува все още

Ако днес страните членки имаха възможност да създадат Член 5 от договора на НАТО, дали щяха наистина да го направят?

11:46 | 28.08.16 г. 25
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лесно е да си представим как може да се развие сценарият: Полша и Балтийските страни ще изискат по-силна реакция, за да предотвратят друго анексиране подобно на това на Крим.

Германците и французите ще призова за преговори с Москва, съмнявайки се, че Член 5 ще бъде ползван. Гърците, италианците и испанците ще покажат ясно, че икономиките им вече са пострадали достатъчно от санкциите срещу Русия след анексирането на Крим.

А голяма част от европейското общество, манипулирано от руска пропаганда, ще зададе въпроса дали руснаците не са били донякъде прави в опита си да подкрепят събратята си в Балтийските страни.

Дали пък империалистическите Съединени щати не са тези, които всъщност предизвикват всичко това, ще кажат някои, точно както агентите на Вашингтон стоят зад преврата в Киев.

Създателите на договора на НАТО през 1949 г. с основание са можели да разчитат на нещо, наречено западен патриотизъм. Или поне такива настроения са съществували на правителствено ниво. Днес обаче той отстъпва пред относителността и неувереността. Това, което преди бяха стабилни принципи на външната политика, сега са разменна монета в предизборните кампании и вляво, и вдясно.

Социалдемократическата партия на Щайнмайер иска нов коалиционен партньор и се опитва да се отвори към избирателите, които възприемат НАТО най-малкото като ко-агресор на шахматната дъска на Евразия. А Доналд Тръмп се нахвърля върху НАТО, за да предизвика усещане за несправедливост в САЩ, обвинявайки европейските съюзници, че „ограбват“ американския данъкоплатец.

Барак Обама използва различни думи, за да заяви същата позиция. Той нарече европейците „авантаджии“, които не искат да похарчат „своя справедлив дял“ за отбрана – твърдение, което със сигурност не е погрешно, пише Битнер.

НАТО се опитва да се пребори с този упадък, раздрънквайки най-голямата си сабя. Източници от Алианса казват, че ядреното възпиране е топ приоритет. Статия, публикувана в списанието NATO Review, явно артикулира новата позиция.

Това, което е нужно в момента, казва статията, е „акцентиране върху крайните мерки и възпиращия характер на ядрените оръжия“. Щабът на НАТО иска да направи Балтийските страни това, което беше Берлин преди: ядрена бодлива тел. Германското правителство обаче може да отхвърли това, определяйки го за дори по-голяма провокация към Москва. Това, което е имало за цел да засили решимостта може да създаде повече разцепления в съюза.

НАТО винаги е бил брак по сметка, но не и такъв без привързаност. Но предвид всички тези съмнения, разрушителни за алианса – политическата му цялост, разпокъсаните причинно-следствени вериги и спорове за разходите за сигурността, трудно е да си представим, че Европа и САЩ биха написали отново Член 5, ако имаха такава възможност през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 18 rate down comment 2
Стефанов-29
преди 7 години
НАТО е създаден за да държи САЩ "вътре", Русия "вън", а Германия "долу". А днес как е - САЩ - "навсякъде", Русия - "някъде", Германия - "никъде". Много неща в света са различни - разпадане на Варшавския договор, глобализация, бежанци, непредполагаем свъхрастеж на Китай, международен тероризъм и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
НАТО ще го гръмнат от вътре точно както е описано в статията. западния свят е на ръба да се изврати в фашизъм. На този фон, дори Русия не изглежда чак толкова зле, колкото всъщност Е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 31 rate down comment 12
Императорът
преди 7 години
НАТО се е превърнало в жалка и комическа организация !!! НАТО не може или не иска да защити своите членки дори от нахлуващите НЕВЪОРЪЖЕНИ диваци от Арапия и Негрия !!!Това ли им е най-голямото учение - 25 000 палячовци със съмнителна похотлива ориентация, това е ударната им мощ ли? Че нали ако тия 25 000 нежни войниченца нахлуят в Русия, Путин дори няма да занимава армията - а ще прати половината московска полиция да ги арестува, ако преди това руските селяни от пограничните села не ги арестуват, въоръжени с вили и мотики, както са постъпвали дедите им с войниците на Напальон !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 26 rate down comment 12
Стефчо
преди 7 години
Като дойде на власт болшевика дедо ти Доналд и ритне канчето ОТАН такива като тебе ще почнат да се въртят като пумпали докато разберат коя е официалната позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 23 rate down comment 11
Dimat
преди 7 години
Я стига с тези глупости!Във възхваляваното от вас ОТАН,реално има САМО две военни сили,едната,разпростряла се като плашило по цял свят,а другата...само чака да изреве едно "айсиктир" и да го напусне.По средата са всички други "кокошкарски сили" и германкият външен министър го знае много добре,освен напушените с *** пропаганда неврони в нечии тиквички.Това е реалността и който не се съобразява с нея,ще яде бахура.Може само да се надява на търпението на Путин ,да слуша жабешкото крякане по адрес на Русия.А мислили ли сте нищожетва,какво би станало с вас червеите,ако той изгуби търпение?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 27 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Ти мисли как ше се пребоядисваш след някой друг месец...щото "официалната" българска политика ше сменя фасона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 24
rover
преди 7 години
Нещо не ми е ясно. Тези, които поддържат НАТО, поддържат официалната българска политика. Значи *** са другите - поддръжниците на руските болшевики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 25 rate down comment 13
Стефчо
преди 7 години
Американските мекерета много обичат ОТАН, щото си е 74 % американска организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 32
Стоян Петров
преди 7 години
Както вече съм писал на Путин му е вменено (разбирай дадено от Господ) да управлява масимум едно село (посьолка). Човешката глупост (разбирай КГБ) го издигна на върха на Русия. Няма простотия която да го изтика за хегемон на Европа. А руснаците си плащат идиотизма с вече доста по-лоши от "българските заплати".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 6
mrynmryn
преди 7 години
И това го има, но и в момента НАТО се ползва за доста "лични" цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още