IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цакалотос: "Еврозона на две скорости" не е реалистичен сценарий

Гърция записва три последователни тримесечия с ръст на икономиката, отчете финансовият министър

15:54 | 23.12.16 г. 2
<p>
	Евклид Цакалотос. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Евклид Цакалотос. Снимка: архив Ройтерс

Развитие на еврозоната "на две скорости" не е реалистичен сценарий, смята гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос. Според него рисковете за валутния съюз по-скоро са свързани с липсата на демократични и социални решения, пише Ana Mpa.

Идеите за развитие " на две скорости", тоест със силен център и по-слаба периферия, се прокрадват периодично по отношение на еврозоната, а и на целия ЕС. За много анализатори това е решението на липсата на единна позиция за политиката в дадена област. На практика отричан, този механизъм действително може да се види в някои отношения между страните от ЕС - например за членството в Шенген или в еврозоната.

През 2015 година Атина беше сочена като основен проблем на валутния съюз и дори се заговори за изключването на страната от него. В крайна сметка до подобна криза не се стигна, а Гърция се съгласи на нова спасителна програма и сериозни реформи в икономиката си.

В момента страната трябва да финализира втория преглед на изпълнението на поетите задължения. Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос очаква, че това ще стане през януари 2017 година, което ще позволи и връщането на Гърция на пазарите.

Пред Ana Mpa той коментира, че причината за забавянето на втория преглед не са коледните бонуси, които Атина изненадващо обеща за пенсионерите, а нежеланието на някои държави в еврозоната да бъде облекчен дългът на страната.

В същото време обаче кредиторите искат допълнителни гаранции, че Гърция ще постигне бюджетните цели след бонусите и решението да не бъде вдиган ДДС за островите, пострадали от бежанската криза, пише "Катимерини", позовавайки се на свои източници. Правителството смята да раздаде 617 млн. евро от преизпълнението на бюджетните приходи на 1,6 млн. пенсионери с доход под 850 евро на месец.

Ако Атина не успее да постигне заложеното в бюджета за 2017 година, ще трябва да бъдат направени нови съкращения на разходите, настояват още от работната група на Еврогрупата. Казусът ще бъде разгледан на 12 януари 2017 година.

Гърция обаче е поела по пътя на растежа и вече има три поредни тримесечия с разширяване на икономиката, похвали се още Цакалотос. Неговите думи се потвърждават и от прогнозата на Европейската централна банка (ЕЦБ), според които гръцката икономика ще отбележи ръст, макар и в рамките на 0,1% през тази година.

За догодина очакванията са за увеличение на брутния вътрешен продукт на Гърция от 2,5 на сто, а през 2018 година и 2019 година - с по 3%. Ако бъде постигнат този ръст, то той ще е по-бърз от темпа на растеж в еврозоната - с 1,7% през 2017 година и с по 1,6% през следващите две години.

Завръщането на икономическия растеж не са "празни приказки, а реалност", каза пък премиерът на страна Алексис Ципрас по време на посещение в Каламата. Правителството планира възстановяване за всеки един регион от страната, гарантира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Каква скорост ше се предвиди за нас , щото много се напира за влизане в еврозоната ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
Naiv
преди 7 години
На 2 скорости е нереалистично - трябва на 3 , като третата е специално за вас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още