IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ приоритетът на НАТО: Да се подготви за Тръмп

Срещата на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг с президента на САЩ тази седмица ще даде шанс за рестартиране на отношенията с Вашингтон

08:45 | 11.04.17 г. 1
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Архив Ройтерс

Когато главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп тази седмица, това ще е своеобразна генерална репетиция за посещението на американския държавен глава в Брюксел за срещата на върха на Алианса през следващия месец, пише онлайн изданието Politico.

Тази среща ще даде и възможност за рестартиране на отношенията между организацията и Вашингтон, допълва изданието.

Още в кандидатпрезидентската си кампания Тръмп осмя НАТО като остаряла организация. Той многократно настоява пред държавите членки на Алианса да увеличат своя принос към разходите на съюза, като подчерта, че Германия конкретно дължи „огромни суми“.

През последните седмици обаче някои от старшите му помощници направиха силни изявления в подкрепа на НАТО. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън беше аплодиран от първоначално скептично настроените европейци, когато той посети Брюксел наскоро.

"Моето впечатление е, че в Брюксел всички са свръхчувствителни заради думата „остаряла“, коментира Кристиан Мьолинг, заместник-директор на Германския съвет за външни отношения.

Според него помощниците на Тръмп са влезли в Брюксел с позитивно послание, но припомня, че Тилърсън първоначално планираше да пропусне срещата на министрите на държавите от Алианса. „Може би всички те играят голямата игра, свързана с разходите, а хората страдат от хаотичния стил на политиката, която виждаме“, допълва анализаторът.

За да успокоят европейските лидери и американския президент, представители на организацията не предприемат никакви рискове и подготвят сериозно „хореографията“ на предстоящата среща през май. От една страна, за да се намали риска от тестване търпението на Тръмп се планира ограничаване на дискусиите по време на официалната вечеря на лидерите на държавите членки. Програмата обаче ще обслужи два от основните интереси на Тръмп – пари и сгради.

Представителите на организацията освен това се надяват, че страните то Алианса ще бъдат готови с индивидуални планове как ще постигнат увеличаването на разходите за отбрана до 2% от БВП.

Германия, най-голямата икономика на Европа и държава, която ще трябва да се почти удвои военните си разходи, за да се постигне целта, засега се държи невъзмутимо. При посещение в централата на НАТО външният министър на Германия Зигмар Габриел отхвърли изискванията на Тръмп, като отбеляза, че парите са само мярка за приноса на една нация към съюза и че такова огромно увеличение на бюджетните разходи в Германия ще бъде непрактично.

В понеделник, Мартин Шулц, кандидат на социалдемократите за канцлер, без заобикалки също каза, че ще отблъсне всички такива искания за допълнителни разходи.

Столтенберг обаче се опита да успокои ситуацията, като отбеляза, че всички съюзници в НАТО са съгласни относно необходимостта да харчат повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Бая излишен народец си трепери за заплатките в тая измислена организация ...спешно се търси работа ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още