IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в разделения Кипър иска федерация

Кипърските гръцки и турски предприемачи се опасяват не от бъдещите предизвикателства пред обединената икономика на острова, а от продължаването на статуквото

08:09 | 27.04.17 г.
<p>
	Четирима кипърски лидери - председателят на Кипърската търговско-промишлена палата Фидиас Пилидис, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, президентът на Кипър Никос Анастасиадис и председателят на Търговско-промишлената палата на кипърските турци Фикри Торос /от ляво надясно/. <em>Снимка: Бранислава Бобанац</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Четирима кипърски лидери - председателят на Кипърската търговско-промишлена палата Фидиас Пилидис, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, президентът на Кипър Никос Анастасиадис и председателят на Търговско-промишлената палата на кипърските турци Фикри Торос /от ляво надясно/. Снимка: Бранислава Бобанац

 

В същото време вече повече от 50 години - от началото на междуетническия конфликт на острова през 1963 г., кипърският турски бизнес е в изолация не само от кипърската гръцка общност, но и от света. В резултат на международното ембарго върху самообявилата се Севернокипърска турска република нейният бюджет и икономика са напълно зависими от Турция – единствената страна, която я признава. Около 70% от вноса в окупираните територии е от Турция, за там заминава и около 60% от износа им, а останалата част се осъществява през Турция за други страни.

Единствената им възможност за местна търговия със и през международно признатата Република Кипър се осъществява съгласно регламента на демаркационната “зелена линия”, но е твърде ограничена. През миналата година кипърските турски производители са продали в южната част на острова стоки само за 4.5 млн. евро, най-вече пластмасови и каучукови изделия, прясна риба и зеленчуци.

От началото на тази година предприемачите в окупираните територии бяха ударени много силно от обезценката на турската лира, спада в износа и в туризма. Само за изминалите месеци на 2017 г. разходите за живот на кипърските турци са скочили със 17%. По официални данни външният и вътрешният дълг на самообявилата се държава превишава 16 млрд. турски лири.

Конкурентните предимства

Въпреки сериозните различия в сегашното състояние, двете търговски палати взаимно отчитат плюсовете на партньорите си при бъдещото функциониране на страната като федерация, от които и двете страни могат да спечелят.

“Ние ще имаме обединена икономика и възможности за действие в много по-голяма географска област, отколкото сега”, обобщава Фидиас Пилидис. Според него бизнесът в Кипър, който е със значителен международен опит, може да подпомогне излизането на кипърските турски предприемачи на европейския пазар. Преимущество на кипърския турски бизнес пък са контактите с огромния пазар на Турция, който в момента е затворен за фирми от Кипър, но те биха се възползвали от него след обединението.

В пари експерти изчисляват тази комбинация така: кипърската гръцка икономика от 18 млрд. евро ще бъде в състояние да търгува с турската икономика в размер от 700 млрд. евро, а кипърските турци, които имат БВП от около 3,7 млрд. евро, ще си партнират с икономиката на ЕС на стойност от 14 трилиона евро.

Инвестиции без политически риск

“Премахването на политическия риск с решаването на Кипърския въпрос и прилагането на европейското право в северната част на Кипър ще генерират благоприятна среда, която ще донесе повече чуждестранни инвестиции и значителни икономически ползи”, подчертава Фикри Торос. В първите 20 години след обединението общият брутен вътрешен продукт на острова ще се удвои, а средногодишният темп на растеж ще стигне 4,5%, цитира шефът на КТТО резултати от проведени досега независими проучвания.

“Кипър ще стане атрактивен за инвеститорите, тъй като ще има сигурност и по-голяма възвръщаемост за техните вложения. Всички икономически сектори ще бъдат повлияни положително след решението за федерация”, допълва перспективите Фидиас Пилидис.

Сред най-печелившите от обединението ще е туризмът, който ще предлага оригинален мултикултурен продукт от двете етнически общности и двете основни религии на острова, смятат лидерите на двете бизнес организации. Само реконструкцията на Вароша, легендарния град-призрак, част от Фамагуста, ще доведе до 40% повече туристи за целия остров.

Бизнесът и в двете бъдещи съставни зони е заинтересован от необходимите големи инвестиции в строителството и изграждането на нова инфраструктура, включително “съживяването” на буферната зона - ”ничията земя”, разделяща сега острова, особено в централната част на столицата Никозия.

Отпадането на ембаргото от Турция върху кораби и самолети от Кипър ще даде тласък на корабоплаването, морската търговия и въздушния транспорт. С развитието на консултантски и финансови услугиобединен Кипър може да стане международен бизнес и финансов център в региона. Кипърската турска икономика ще даде своя принос с по-развитите й отрасли сега като услуги, висше образование, селско стопанство и лека промишленост.

Последна актуализация: 20:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още