IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в разделения Кипър иска федерация

Кипърските гръцки и турски предприемачи се опасяват не от бъдещите предизвикателства пред обединената икономика на острова, а от продължаването на статуквото

08:09 | 27.04.17 г.
<p>
	Четирима кипърски лидери - председателят на Кипърската търговско-промишлена палата Фидиас Пилидис, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, президентът на Кипър Никос Анастасиадис и председателят на Търговско-промишлената палата на кипърските турци Фикри Торос /от ляво надясно/. <em>Снимка: Бранислава Бобанац</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Четирима кипърски лидери - председателят на Кипърската търговско-промишлена палата Фидиас Пилидис, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, президентът на Кипър Никос Анастасиадис и председателят на Търговско-промишлената палата на кипърските турци Фикри Торос /от ляво надясно/. Снимка: Бранислава Бобанац

 

Постигането на политическо споразумение ще отвори по-големи перспективи пред енергийния сектор и превръщането на страната в енергиен хъб в Източното Средиземноморие. Газовите сондажи в офшорните находища на Кипър сега са една от най-конфликтните теми между двете кипърски общности, “подхранвана” от заплахи и провокации от Турция.

Главното предизвикателство за готовността на двете икономики за този бум е пред кипърската турска икономика, която заради продължаващото разделение на острова и изолация от международните пазари не е подготвена и не отговаря на стандартите на ЕС. Възможно най-бързо тя трябва да се хармонизира със законодателството на ЕС и двете палати са включени активно в този процес, каза Фикри Торос. В резултат на преговорите по главите “Икономика” и “Европейски съюз” бе постигнато съгласие, че трябва да има преходен подготвителен период за кипърската турска общност, като самият му срок не е определен, уточни той.

Цена и дивиденти

И Фидиас Пилидис, и Фикри Торос нямат никакво съмнение, че колкото и висока да е цената, която ще трябва да се плати за федералното решение, тя ще бъде по-ниска от разходите за поддържане на сегашното статукво. Дивидентите от обединението ще са повече от направените разходи за неговото осъществяване, твърдят бизнеслидерите.

Разчетите колко ще струва обединението още не са ясни, тъй като те зависят от условията, които ще бъдат договорени с бъдещото политическо споразумение, но неофициално се коментират суми от порядъка на 30 млрд. евро. За изчисляването им помага специална мисия на Световната банка и Международния валутен фонд.

Най-големите разходи ще са компенсациите, които ще бъдат изплатени на бежанците - кипърски гърци и кипърски турци, за тяхната собственост в другата зона. Но дори и тези пари ще бъдат върнати в икономиката, тъй като с тях хората ще закупят еквивалентна собственост или нещо друго, казва Фидиас Пилидвис, който даже се притеснява за инфлацията, ако милиардите евро кеш излязат на пазара в кратък период от време.

Разходите за реконструкция и нова инфраструктура ще са също големи, но на практика това са инвестиции, които ще доведат дивиденти, така че цената ще се изплати с времето, убеден е Фикри Торос.

За привличането на необходимите средства ще бъдат използвани различни финансови източници – международни донори, заеми, инвеститори. Европейската комисия може да отпусне 3,1 млрд. евро за Кипър като част от многогодишната финансова рамка, при решение за федерация, съобщи нейният председател Жан-Клод Юнкер.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е готова да увеличи инвестициите си на острова, особено в северната му част, която е много по-слабо развита от южната, за да помогне за икономическото му развитие в случай, че се постигне обединение на страната. Това заяви президентът й Сума Чакрабарти през януари, при обявяването на домакинството на Никозия за висшия форум на институцията. Именно в Кипър, малката страна на кръстопътя на исторически решения за политика и икономика, от 9 до 11 май ще се състои годишната среща на ЕБВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още