IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската позиция по "Северен поток" 2, която буди опасения за САЩ

С проекта за нов газопровод споровете между САЩ и Европа около енергията от Русия се завръщат

19:29 | 23.06.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За наблюдателите, които виждат Меркел като основен европейски противник на Путин, позицията ѝ вероятно е най-объркваща. Канцлерът помага в преговорите между Русия и Украйна. Противопоставяйки се на местна и чуждестранна опозиция, тя поддържа линията за санкции на ЕС срещу Русия заради анексирането на Крим. Стратегията ѝ изглежда като по учебник за европейско лидерство, оставяйки германските интереси на една страна заради по-голямата кауза на единството на ЕС и съпротивата срещу външни агресори.

Мълчаливата, но ясна подкрепа на канцлера за "Северен поток" 2 обаче предполага, че може би предстои корекция на тази позиция. Ангажиментът ѝ към Украйна не се поставя на съмнение и Меркел определено е бясна на лъжите на Путин. Но Германия никога не е приемала мантията на европейски или глобален лидер, която мнозина се опитват да ѝ отдадат, особено когато става въпрос за енергийна политика.

Външните лица не трябва да се изненадват, виждайки че тя действа като всяка друга европейска страна, която е по-благосклонна към собствените си потребители и компании. Американската намеса може само да засили решимостта на Германия да защитава търговските си интереси.

Тези, които се надяват на забавяне на "Северен поток" 2 по-добре да насочат поглед към Брюксел. Комисията ще се радва да задуши тръбопровода в бюрокрация, ако европейските правителства ѝ дадат шанс. Правните ѝ мозъци казват, че енергийното право на ЕС не важи за крайбрежния тръбопровод извън вътрешния пазар. Но комисията не харесва "Северен поток" 2 и няма доверие на "Газпром", който според нея се възползва от пазарното си господство.

„Ако "Газпром" бе Statoil, нямаше да имаме такъв проблем“, казва един от представителите.

Затова от "Северен поток" 2 все пак може да бъде поискано да се подчинява на части от правото на ЕС, включително достъп на трети страни до газопровода и прозрачност на ценообразуването, пише The Economist. Украинските опасения може да бъдат смекчени с настоявания "Газпром" да се ангажира с поддържането на доставки през съществуващите тръбопроводи след 2019 г., когато изтича сегашният договор.

Това може да успокои опасенията, че "Северен поток" 2 ще остави части от Европа в ръцете на руснаците за много десетилетия напред. Но преди това могат да се объркат хиляди неща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Dimat
преди 6 години
"Орел.рак и щука" - това е "великото","демократично" обединение,между господари и роби!Отгоре на всичко и робите съвсем са се раз^ърдяли" и всеки роб си изживява самостоятелно робството,за радост на господарите!Това,което е в ущърб на робите се провежда,като "демонокрадична" кампания.за наказание на Русия!Там където нещата опират до изгода на господарите,всякакво наказание на Русия се забравя и даже са възможни изцепки пред Върховния господар.Ама,иначе е "голям" "съюз",когато е за сметка на робите!По начина,по който реагират повечето роби,чака ги ускорено "демократично" заличаване от земята.Хак им е!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Ду.ду.ка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Ти не търсиш нищо и не се пазариш , щото си десетата дупка на *** с девет дупки...каквото ти наредят от Брюксел туй правиш , туй е демокрацията на ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 12
грифин
преди 6 години
"....а Путин има и газ и АРМИЯ, а еуропата има "демокрация",....."1. Дано някой ден проумееш, че ПУТИН ИМА АРМИЯ, ЗАЩОТО ПРОДАВА ГАЗ.Газта е важна за нас, ама $$$$$ от тая газ, за него са три пъти по-важни...Затова ти си сваляй гащите, щом те кефи..Ама Ние от ЕС търсим варианти и се пазарим....2. Не очаквам да осмислиш написаното, щом те дразни демокрацията в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
И ти акъла ти къде изтече ,че ПАК ДА РЕКЛАМИРАШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА ПРЕД СЪГРАЖДАНИТЕ СИ И ПРЕД МОРАЛА СИ !???КАКВО БОЛНИ СЪЩЕСТВА СТЕ ТАКИВА ВИЕ !?? ТРЯБВА СКОРО ДА ИЗМИРАТЕ ЩОТО С ВАС НЯМА НИЩО!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
dakl
преди 6 години
Българският политически елит извърши пожредното предателство по отношение на собктвената си страна!Не е изключено че вповече не свързва личната си съдба със съдбата на Родината си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 13
BattleRoyal
преди 6 години
"Газпром" е доказала готовността си да води енергийни войни и преди. Защо да засилваме арсенала му?**********************Щото газ наблизо другаде НЯМА, а Путин има и газ и АРМИЯ, а еуропата има "демокрация", толерястия и "бежанци"... а зимата иде... и след нея друга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
грифин
преди 6 години
Що не изчакаш малко, преди да крещиш....?!Всичко зависи от това:"...Ако "Газпром" бе Statoil, нямаше да имаме такъв проблем, казва един от представителите.Затова от "Северен поток" 2 все пак може да бъде поискано да се подчинява на части от правото на ЕС, включително достъп на трети страни до газопровода и прозрачност на ценообразуването, пише The Economist. ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
крас
преди 6 години
КАК ВИ ЗВУЧИ ТОВА: "Меркел твърди, че европейските институции няма защо да се месят в едно чисто търговско начинание"А ЗАЩО СЪЩИТЕ ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ СЕ НАМЕСИХА В ЮЖЕН ПОТОК И НЕ ГО ПОЗВОЛИХА?!ЗАЩО НЕМЕЦА ЙОТИНГЕР ПРЕГОВАРЯ С ГАЗПРОМ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ДОВЕДЕ НЕЩАТА ДО ТАМ, че от износител на газ вече сме краен потребител с проблемни доставки?ИМА ЛИ В ЕВРОПА ЗАКОНИ ИЛИ НЕ?!Оказа се, че НЕ!КОМИСАРИ ПОДОБНИ НА ТЕЗИ ОТ ЛЕНИНОВО ВРЕМЕ С ДЕКРЕТИ РЕШАВАТ НА ПАРЧЕ КОЕ МОЖЕ И КОЕ НЕ!!СЛУЧАЯТ С ЮЖЕН ПОТОК ДОКАЗА, ЧЕ НИЕ НЕ СМЕ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА , А КОЛОНИЯ НА ГЕРМАНЦИТЕ. Затова подобно на украинците през 2019 година ще сме не само без газ , но и без ток!С ТЕЗИ ЕВТИНИ ЦИНИ НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ ТУРЦИЯ , ЩЕ СЕ ПРЕВРЪЩА В ИКОНОМИЧЕСКИЯ ТИГЪР НА БАЛКАНИТЕ , А ЗАЩО НЕ И ЗА ЕВРОПА.Не е ли точно това целта на ПУТИН който може да пробие икономическото обкръжение само и единствено със съвместни турски проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още