IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц ще направи опит да повтори изборите от 2005 г.

Лидерът на социалдемократите изостава доста в проучванията и трябва да постъпи като Герхард Шрьодер преди 12 години

17:21 | 27.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Германската социалдемократическа партия (ГСДП) не се гледа еднозначно на последния й представител, заемал канцлерския пост. Когато на конференцията й в края на миналата седмица в Дортмунд, на трибуната излезе Герхард Шрьодер, той бе посрещнат със сърдечни аплодисменти, но те не бяха нито бурни, нито продължителни.

Косата му е побеляла и сега я носи по-дълга. Шрьодер вече е на 73 и е отслабнал. В партията му още много добре помнят въведените от неговото правителство реформи за намаляване на социалните помощи и тези за дълготрайна безработица, за да може безработните да бъдат подтикнати да се върнат на трудовия пазар, пише DPA в свой анализ.

Но помнят и как на изборите през 2005 г. той мобилизира партията си и нейния електорат, за да преодолеят огромното изоставане, което показваха социологическите изследвания. И почти успя: но ГСДП загуби на косъм, а оттогава неизменно канцлер е Ангела Меркел.

Също като през 2005 г., Мартин Шулц, сегашният лидер на социалдемократите, изостава доста в проучванията въпреки първоначалния импулс след номинирането му в първите месеци на годината.

"Герд", както наричат Шрьодер, се появи на конференцията на ГСДП, за да вдъхне увереност. "Още нищо не е решено. И преди сме изпитвали трудности и сме наваксвали. Това, което беше възможно тогава, е възможно и днес", заяви бившият канцлер пред своите 4000 партийни другари от ГСДП.

"Мартин Шулц възнамерява да се бори за този пост, защото го иска силно. И в това няма нищо лошо", декларира Шрьодер. "Само този, който истински желае този пост, ще го получи."

Но слушайки Шрьодер в края на миналата седмица, човек трябваше да пренебрегне факта, че само преди година той призоваваше бившия лидер на ГСДП Зигмар Габриел - в момента министър на външните работи в голямата коалиция на Меркел - да бъде кандидатът на партията за канцлер. Габриел обаче се оттегли в полза на Шулц.

Шрьодер завърши пламенната си реч със следните думи: "На борба! Венсеремос (Ще победим)", взимайки последната фраза от химна на чилийските социалисти. 

Но в състояние ли е Шулц да се справи с тази задача? Още на петата минута от общо 80-минутната си реч той отправи критики към Меркел заради стария й и изпитан подход да избягва конфронтацията. Той я обвини, че когато е възможно, не заема позиция и просто игнорира опонентите си.

Това, което обаче остана недоизказано, е фактът, че тази стратегия работеше много добре за Меркел както през 2009, така и през 2013 г. Тя очевидно се надява това да се повтори отново. 

Шулц е бесен, той обвинява партията на Меркел - Християндемократическия съюз, и баварските й съюзници - Християнсоциалния съюз, че целят да потиснат избирателната активност, смятайки, че това ще навреди повече на другите партии, отколкото на тях.

"Политическите кръгове в Берлин може и да наричат това асиметрична демобилизация, но аз го наричам посегателство срещу демокрацията", каза лидерът на ГСДП, предприемайки неочаквана открита атака срещу канцлера.

Очевидно Шулц смята, че не разполага с кой знае какви други варианти да навакса 15-процентната преднина на блока ХДС/ХСС. Нуждае се от остри изказвания, за да достигне до колебаещите се избиратели и да ги убеди, че тъкмо той е човекът, който трябва да замени Меркел, която е от 12 години на власт.

Но Шулц ще трябва да пази труден баланс. Откритите атаки срещу канцлера, която възвърна популярността си след спада по време на бежанската криза 2015-2016 г., може да имат обратен ефект. Обвиненията към добре обмислящата своите действия и предпазлива Меркел за "арогантност на властта" може да не се приемат добре.

Тя не само може да се позове на доброто състояние на германската икономика и рекордно високите равнища на заетост, но също и на международните си позиции в бурни времена.

Речта на Шулц в Дортмунд може и да не беше завладяваща, но бе в духа на работническата класа и настъпателна. На преговорите за съставяне на коалиция въвеждането на еднополовите бракове ще бъде червена линия за ГСДП, настоява той.

Но в Германия това на практика не е въпрос, по който има спор. Повечето от по-малките партии вече са възприели тази политика, а ХДС е напълно възможно да направи същото, тъй като в редиците й има сериозни настроения в подкрепа на това.

Шулц е по-силен на по-традиционната за ГСДП територия като заплатите за редовите трудещи се, "благодарение на които страната функционира" и които според него заслужават по-голямо уважение.

"Говоря за онези хора, които се трудят усърдно и спазват правилата", каза той. Законодателното предложение за данък за богатите, което предизвика полемика в партийните редици, не бе включено в предизборната програма, макар че продължава да е дългосрочна цел на ГСДП.

Партията несъмнено застава зад лидера си въпреки поредицата разочароващи резултати на регионалните избори тази година и незадоволителните данни от социологическите проучвания в навечерието на парламентарните избори на 24 септември.

"Оставете Шулц да бъде Шулц", призовават верните съпартийци около 61-годишния кандидат на ГСДП за канцлер. Партията може и да е готова да се довери на лидера си, но остава отворен въпросът дали той е в състояние да мобилизира колебаещите се избиратели по начина, по който преди 12 години го направи Шрьодер.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още