IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде след санкциите срещу Корея?

Страните, подкрепящи тази мярка, трябва да са готови да понесат и последствията от това, пише Петер Щурм за FAZ

08:47 | 08.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако си представим, че Русия и Китай все пак решат да приложат новата резолюция на ООН за Северна Корея, при това както по дух, така и по буква – в такъв случай засегната ще бъде близо една трета от севернокорейската външна търговия.

Е, не е много вероятно, че Москва и Пекин наистина ще приложат на практика онова, което беше решено и с техните гласове. Но независимо от това всички участници трябва сериозно да се замислят какво следва от политиката на санкции, която с пълно основание се води по отношение на Северна Корея, пише в анализ за FAZ Петер Щурм.

Защото едва ли стратегически е много смислено да нанасяш на тази страна максимално тежки щети, без да помислиш стъпка по-напред. Например: какво ще стане, ако в Китай се появят многобройни корейски бежанци, за които някой трябва да се грижи.

Да не говорим, че трябва да се вземат предварителни мерки и за варианта, (не особено вероятен, но все пак не и невъзможен), при който режимът в Пхенян изведнъж рухва от само себе си. Как се действа тогава по отношение на севернокорейските ядрени оръжия?

Тези въпроси спешно налагат нуждата от тесни контакти между всички политически играчи в региона, включително САЩ. Поне на това всички те трябва да са готови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още