IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър приема последния бюджет на „правителството на кризата”

Икономиката е основната арена на предизборната битка за нов президент на страната

08:12 | 24.10.17 г.
<p>
	Туристи снимат морето, докато самолет се отправя към международното летище в Ларнака. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Туристи снимат морето, докато самолет се отправя към международното летище в Ларнака. Снимка: Ройтерс

Въпреки оценката си за стабилен растеж на БВП, все още пред него съществуват значителни рискове, посочи МВФ, като се позова на изключително високия дълг на частния сектор и големия дял на необслужваните кредити, който според него е сред най-високите в света. Всяка дестабилизация на банковия сектор заради тези заеми може да се отрази негативно върху икономиката на Кипър, заявиха от фонда. От ЕЦБ също призовава за по-големи усилия за намаляване на лошите кредити в кипърските банки.

 Необслужваните заеми в кипърската банкова система спаднаха до 22.4 млрд. евро през юни, като съставляват 45% от общия кредитен портфейл на банките, съобщи през тази седмица Централната банка на Кипър. Въпреки, че делът им е все още много висок, това ниво е най-ниското от декември 2014 г., подчертаха от банката. Само за една година, в сравнение с юни 2016 г., размерът на необслужваните кредити е намален с 2.3 млрд. евро, а спрямо юни 2015 г. той се е свил с 4.6 млрд. евро.

Според кипърския Нобелов лауреат за икономика за 2010 г. проф. Христофорос Писаридис обаче високият дял на необслужваните кредити в банковата система не е най-големият рисков фактор в кипърската икономика. Грешките, направени в близкото минало в икономиката на страната няма да се повторят, тъй като ситуацията вече се контролира от Европейската централна банка, която няма да допусне нов срив, заяви той по време на публична лекция за развитието на страната в края на септември. От декември 2014 г. ЕЦБ чрез единния си механизъм за надзор съвместно с Централната банка на Кипър наблюдава четири системни кипърски банки.

По-големият проблем според проф. Писаридиc е, че икономиката все още не е конкурентоспособна. Публичните финанси днес са в по-добра форма, но те не са стабилни, е неговата загриженост. Според Нобеловия лауреат растеж, който се основава на схемата за привличане на чуждестранни инвестиции срещу получаване на кипърско гражданство или на ускорено развитие на туристическата индустрия чрез нископлатежни туристически потоци, не е устойчив модел за развитие на страната. Освен в данъчното облагане и специално с ниския си корпоративен данък, Кипър не е конкурентоспособен в никоя друга област, подчерта проф. Писаридис.

Кипърската „история на успеха” - от банковата криза до икономическото възстановяване, сблъсква политическите сили в страната в последните пет години. Бюджет 2018 и кандидатпрезидентската надпревара ще добавят още аргументи „за” и „против”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още