IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп: Северна Корея е голям проблем, който трябва да се реши

Президентът на САЩ окачестви американско-японския съюз като завет за силата на свободата да преобразява

10:31 | 05.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп (вляво) и Абе по време на официалния обяд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп (вляво) и Абе по време на официалния обяд. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп окачестви Северна Корея като голям проблем, който трябва да бъде решен. Позицията си той изрази още на борда на президентския самолет на път за Япония, от където започна азиатската му обиколка, предаде AP, цитирана от БТА.

Някои регионални анализатори спекулираха, че присъствието на Тръмп в Азия може да подтикне Северна Корея например да извърши ракетно изпитание. На въпрос за подобна възможност той отговори: "Скоро ще разберем".

Американският президент заяви също, че ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин като равен с равен. "Смята ни за много силни", каза той за Си.

Тръмп защити твърдата си риторика по отношение на Северна Корея, заявявайки, че по време на разговорите му с азиатските лидери тази тема ще заеме важно място, предаде Ройтерс.
Той каза, че скоро ще бъде взето решение дали Северна Корея да бъде включена в списъка с държави, подкрепящи тероризма.

Тръмп добави, че по отношение на Северна Корея в продължение на 25 години е била показвана тотална слабост. Темата за КНДР ще присъства във всички разговори на американския президент в Азия включително с лидерите на Япония, Южна Корея и Китай, и по време на прогнозирана среща във Виетнам с Владимир Путин.

В отговор на въпрос Доналд Тръмп каза, че скоро ще бъде взето решение дали Северна Корея да бъде включена в списъка с държави, подкрепящи тероризма. 

Преди да отиде в Пекин, за да убеждава Си Дзинпин да се ангажира с още действия по отношение на Пхенян, Тръмп ще се стреми да създаде единен фронт срещу Северна Корея с лидерите на Япония и Южна Корея, отбелязва Ройтерс. Освен КНДР другата главна тема на обиколката ще е търговията. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп окачестви американско-японския съюз като завет за силата на свободата да преобразява. Той заяви, че двете страни някога са воювали помежду си, но сега са приятели и партньори в стремежа си към по-добър свят.  В резултат на внезапна японска атака срещу базата в Пърл Харбър САЩ влизат във Втората световна война.

Пред военнослужещите във военновъздушната база "Йокота" край Токио Доналд Тръмп каза, че те са най-голямата заплаха за тираните и диктаторите, които тормозят невинните.

След речта в базата "Йокота" Тръмп се отправи към голф комплекс в околностите на Токио, където се срещна с японския премиер Шиндзо Абе. Двамата отидоха да обядват с японския голф играч Хидеки Мацуяма.

На влизане в ресторанта на комплекса Тръмп и Абе се подписаха на бяла шапка, на която пишеше: "Доналд и Шиндзо, направете съюза още по-велик". Надписът беше в чест на американско-японския съюз и представляваше игра на думи с мотото на предизборната кампания на Тръмп "Да направим Америка отново велика". 

Междувременно президентът на САЩ заяви, че Иран е отговорен за изстреляната от йеменска територия ракета към Рияд. Американският лидер каза това пред журналисти на борда на самолета си на път за Япония.

"Иран, според мен, току-що извърши нападение срещу Саудитска Арабия. Знаете за това нали? Видяхте, че е била изстреляна ракета. А нашите системи свалиха тази ракета, докато е летяла. Колко сме добри. Никой не произвежда това, което ние произвеждаме, и сега го продаваме по целия свят", заявил Тръмп.

Вижте и галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
кво да се спомене ... искаш някой да те нагъзи ? ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Нещо за Хирошима и Нагасаки не споменаха ли ... , че заздравявало съюза още по яко ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още