IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъртва ли е инфлацията?

Светът е с главата надолу. И централните банкери трябва да се притесняват, ако компасът им се счупи, смята Клаудио Борио

21:59 | 30.11.17 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Централните банки трябва да се чувстват така, сякаш са преминали през огледало", смята Борио. „В миналото те се бориха с инфлацията, днес се стремят да насърчат цените". По-рано те се опасяваха от по-високи заплати, а сега водят кампания за това. Преди те мразеха, когато държавите насърчават потреблението, а днес настояват за програми за икономически стимули. Светът е с главата надолу. И централните банкери трябва да се притесняват, ако компасът им се счупи. Ако е вярно, че инфлацията е трайно победена, тогава инфлационната цел от два процента няма да може да се впише в този луд нов свят“.

Президентът на Федералния резерв в Сан Франциско Джон Уилямс, например, смята, че нетрадиционната парична политика ще продължи да се прилага в продължение на много години, ако не и в продължение на десетилетие. И то по една проста причина: по-рано, когато инфлацията и лихвените проценти бяха по-високи, Фед можеше да свива значително лихвените проценти рязко – например през периода 2007 - 2009 г. от 5,25% до нула.

При последващ срив рамката за действия става много по-ограничена, така че остава само програма за масово закупуване на облигации или отрицателни лихвени проценти. Или по-висока инфлационна цел - от четири процента. Фед и други централни банки вече обсъждаха това, но имаше спорове. Ако централната банка не успее да генерира инфлация от два процента, как може да достигне ниво от четири процента?

И тогава остава последен вариант – заложена цел за нулева инфлация, както вече предложи Банката за международни разплащания. С това паричните власти ще се освободят от трудната задача да се стремят към два процента инфлация и биха могли да се измъкнат от своята ултрахлабава парична политика, която насърчава предимно цените на облигации и акции и крие риск от балони.

Според тази логика паричната политика трябва да бъде нормализирана по-скоро сега, отколкото по-късно, за да се предотврати следващата финансова криза. Сред централните банкери обаче няма чуваемост за тази идея, вероятно поради една много проста причина: като всеки вълнуващ дебат в икономическата теория, дискусията за смъртта на инфлацията включва в значителна степен и спекулации. Дори и обясненията за липсата на високи ръстове на цените да звучат разумно, едва ли са емпирично доказани.

Едва ли някой може да каже дали днес инфлацията наистина е мъртва. Спомнете си за 1968 г., когато увеличението на цените в Германия е малко над нулата. По това време бившият германски икономически министър Карл Шилер заявява, че инфлацията е мъртва, "мъртва като ръждясала игла". Малко след това инфлацията възкръсна и през 70-те години на миналия век, след първата петролна криза, се превърна в бедствие за онези, които залагаха на стабилни цени...

Повече за макроикономическите показатели и за форекс пазара може да научите на шестото издание на Investor Finance Forum - най-големия форум за инвестиции и финанси в региона, организиран от Investor.bg. Събитието ще постави фокус върху макротрендовете в инвестициите, тенденциите при договорните фондове, криптовалутите и валутната търговия. Вижте повече за лекторите и програмата на financeforum.investor.bg

Заповядайте на 1 декември 2017 г. в Интер Експо Център София и станете част от най-голямото общество на индивидуални и институционални инвеститори в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 1
Eon
преди 6 години
"Когато цените падат, растежът се забавя, тъй като хората се надяват на още по-ниски цени в бъдеще. Така една умерена инфлация може да се превърне в добра смазка за икономическите двигатели."Светът е сбъркан. Няма как да има неограничен растеж при ограничени ресурси. Земята е една. И дай като няма растеж зорлем да го правим и да надуваме балона на инфлацията само и само да има растеж. Какво означава този растеж, как се измерва (разни БВП-та и куп други манипулируеми глупости), носи ли удовлетворение на населението - никой не знае. Повтарят се едни научени параметри като инфлация, безработица, БВП, лихвени проценти и само това... Реакционна и папагалска политика - а уж са големи мастити банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Американецът го казва ясно в 18тата минута, че инфлацията в САЩ е 8-9%. Той и други интересни неща казва за който иска да чуе:https://***.youtube.com/watch?v=PDQ2uo3IbuoПП: За този автор научих от тази медия:http://***.zerohedge.com/news/2017-11-30/paul-craig-roberts-washington-most-corrupt-government-history
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 7
Иван Митев
преди 6 години
Пазарното обезценяване на парите е само една от последиците от създаващото щети държавно прилагане на парите.Сега чрез ниска основна лихва се влияе за занижена инфлация. Подходът е с временен ефект и с вероятни завишени щети.Спасението е възможно само чрез подобреното държавно прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Ударили са те в кантара, затова ти се струва, че са поскъпнали. Колкото до тока, била е по-топла зимата. Всяка следваща зима става все по-люта и консумацията нараства, не четеш ли за климатичните промени. Накрая ще ни удави потоп и цените съвсем няма да има къде да се приземят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
масовите безплатни медии ...и независими ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Толкова огромно количество пари без покритие са създадени (количествените облекчения в различните им варианти), че не е за вярване. Илюзията за баланс се крепи чрез сила (медии, политици, ... ). По ниските нива на общественната пирамида, инфлацията почти не се наблюдава, там се въртят пари (раздават заплати) колкото/каквито са достатъчни само за възпроизводството на плебея. Парите по количественните облекчения се преразпределят по финансовите върхове между патрициите и използват за изкупуване на истински активи като земя, акции, лихварство/заеми, разширяване на зони на влияние/пазари/войни, ... , все инвестиции на високо ниво, където цените наистина се увеличават драстично (но това е извън полезрението на масовите безплатни медии).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Това , друже, е само половината отговор. Защото има истински пари /например златото/ и фиатни пари, каквито са днешните. При истинските пари покупателната им сила зависи от самата вътрешна стойност, която притежават и служи за основа за определянето на съотношението пари-стоки. При фиатните пари, които нямат своя вътрешна стойност, няма и съответната основа - това е като сграда без основи, строи се нависоко и се разчита да няма силен вятър. Затова количествените улеснения вече не вършат работа - сградата е станала прекалено висока. Инфлацията е атрибут на фиатните пари, за да топи дълговете, генерирани от кредити - които всъщност са извор на инфлация. Това е една голяма абра-кадабра, както е описано в статията - всичко се крепи на илюзията у човека, че нарасналата шума в джоба му е повишила благосъстоянието му, а тя всъщност повишава цените на стоките. Икономическият растеж се крепи на класическия фокус, в който с едната ръка ви показват зайче, докато с другата ви отарашват отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 2
zelka007
преди 6 години
мъртва, мъртва ... колко да е мъртва ? колко струваха кило домати преди 3 години колко сега :) има-няма 3 пъти разлика... колко ви беше сметката за ток преди 3-4 години в апартамента колко е сега :))) ... айде да не изброявам и други неща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 1
Todor Sabev
преди 6 години
Мъртва е , толкова колкото е мъртва мечката спяща зимен сън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 6 години
п.п.п. Най сетне нещо интересно в тоя сайт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още