IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъртва ли е инфлацията?

Светът е с главата надолу. И централните банкери трябва да се притесняват, ако компасът им се счупи, смята Клаудио Борио

21:59 | 30.11.17 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На теория инфлацията би трябвало да е висока от години, защото паричната политика е изключително хлабава, а безработицата спада, тъй като индустриалните нации се възстановиха от финансовата и икономическата криза. В САЩ брутният вътрешен продукт се очаква да нарасне през тази година с 2,2%, в еврозоната - с 2,1%, а за света като цяло Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономическото производство да нарасне с 3,6%.

И така расте дискомфортът за това възходящо движение без инфлация, което не се харесва на всички, тъй като се отдалечава от всички учебници по икономика. Икономистите са озадачени за причините за тази изненадваща тенденция, която впрочем не е нова, а се наблюдава от средата на 80-те години на миналия век.

Роджър Бутъл, който основава частния институт за икономически анализи Capital Economics през 1999 г., отчита тенденцията още в самото ѝ начало. Преди десет години той обяви „края на инфлацията".

В едноименната си книга той обобщава по популярен начин това, което изглежда достоверно и днес: глобализацията е сложила край на инфлацията. Увеличаването на заплатите и цените стават все по-редки в една често брутална международна конкуренция. И други учени също гледат на възхода на развиващите се страни като на най-вероятното обяснение за изчезването на инфлацията.

Постоянната опасност, че повече работни места ще бъдат преместени в чужбина, спомага за поддържането на ниски заплати, докато притокът на евтини стоки от Азия и Източна Европа натиска надолу цените в развития свят.

Към това следва да добавим и използването на нови технологии - от компютри до интернет, което промени фундаментално икономиката през последните десетилетия и ще продължи да я революционизира. През 90-те години на миналия век повишаването на производителността облекчи натиска върху цените и направи възможни ниските лихвени проценти.

Днес е вероятно споделената икономика с многобройните си евтини предложения, като услугите на Uber, нощувките на Airbnb и търговските оферти на Amazon, да спомогнат за понижаващи се цени. А утре в тази роля ще са роботите и изкуственият интелект, които ще конкурират служителите и ще позволяват на компаниите да предлагат евтини продукти.

Онова, което за икономиката бе глобализацията през 90-те години и след това, може да бъде технологията в бъдеще: шок за икономиката, който натиска цените надолу.

Възможно е също така, централните банки сами са се погрижили днес едва ли никой да се страхува от инфлацията: със своята твърда антиинфлационна политика паричните власти се борят за доверието и репутацията си от 70-те години. По-късно те не разочароваха никого, защото инфлацията остана в допустими рамки. Сега едва ли някой очаква, че инфлацията може да бъде опасна. Това се отразява и на умерените изисквания за ръст на заплатите. В същото време мощта на синдикатите намалява, а често срещаните по-рано спирали на цени и заплати сега са по-малко вероятни.

По-очевидно обаче е, че инфлацията е преди всичко резултат от реални икономически феномени (глобализация, технологичен прогрес), за които централните банки имат само ограничено влияние. Това би разстроило тезата на носителя на Нобеловата награда Милтън Фридман, който е убеден, че инфлацията винаги е резултат от лошата парична политика.

"Инфлацията винаги и навсякъде е чисто монетарен феномен", гласи едно от най-известните му изказвания, направено още през 1970 г. Днес знаем, че дори и без хлабавата парична политика може да няма инфлация. А ако има инфлация, централната банка може да я ограничи. Но ако няма инфлация както днес, ситуацията е по-трудна.

Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 1
Eon
преди 6 години
"Когато цените падат, растежът се забавя, тъй като хората се надяват на още по-ниски цени в бъдеще. Така една умерена инфлация може да се превърне в добра смазка за икономическите двигатели."Светът е сбъркан. Няма как да има неограничен растеж при ограничени ресурси. Земята е една. И дай като няма растеж зорлем да го правим и да надуваме балона на инфлацията само и само да има растеж. Какво означава този растеж, как се измерва (разни БВП-та и куп други манипулируеми глупости), носи ли удовлетворение на населението - никой не знае. Повтарят се едни научени параметри като инфлация, безработица, БВП, лихвени проценти и само това... Реакционна и папагалска политика - а уж са големи мастити банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Американецът го казва ясно в 18тата минута, че инфлацията в САЩ е 8-9%. Той и други интересни неща казва за който иска да чуе:https://***.youtube.com/watch?v=PDQ2uo3IbuoПП: За този автор научих от тази медия:http://***.zerohedge.com/news/2017-11-30/paul-craig-roberts-washington-most-corrupt-government-history
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 7
Иван Митев
преди 6 години
Пазарното обезценяване на парите е само една от последиците от създаващото щети държавно прилагане на парите.Сега чрез ниска основна лихва се влияе за занижена инфлация. Подходът е с временен ефект и с вероятни завишени щети.Спасението е възможно само чрез подобреното държавно прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Ударили са те в кантара, затова ти се струва, че са поскъпнали. Колкото до тока, била е по-топла зимата. Всяка следваща зима става все по-люта и консумацията нараства, не четеш ли за климатичните промени. Накрая ще ни удави потоп и цените съвсем няма да има къде да се приземят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
масовите безплатни медии ...и независими ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Толкова огромно количество пари без покритие са създадени (количествените облекчения в различните им варианти), че не е за вярване. Илюзията за баланс се крепи чрез сила (медии, политици, ... ). По ниските нива на общественната пирамида, инфлацията почти не се наблюдава, там се въртят пари (раздават заплати) колкото/каквито са достатъчни само за възпроизводството на плебея. Парите по количественните облекчения се преразпределят по финансовите върхове между патрициите и използват за изкупуване на истински активи като земя, акции, лихварство/заеми, разширяване на зони на влияние/пазари/войни, ... , все инвестиции на високо ниво, където цените наистина се увеличават драстично (но това е извън полезрението на масовите безплатни медии).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Това , друже, е само половината отговор. Защото има истински пари /например златото/ и фиатни пари, каквито са днешните. При истинските пари покупателната им сила зависи от самата вътрешна стойност, която притежават и служи за основа за определянето на съотношението пари-стоки. При фиатните пари, които нямат своя вътрешна стойност, няма и съответната основа - това е като сграда без основи, строи се нависоко и се разчита да няма силен вятър. Затова количествените улеснения вече не вършат работа - сградата е станала прекалено висока. Инфлацията е атрибут на фиатните пари, за да топи дълговете, генерирани от кредити - които всъщност са извор на инфлация. Това е една голяма абра-кадабра, както е описано в статията - всичко се крепи на илюзията у човека, че нарасналата шума в джоба му е повишила благосъстоянието му, а тя всъщност повишава цените на стоките. Икономическият растеж се крепи на класическия фокус, в който с едната ръка ви показват зайче, докато с другата ви отарашват отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 2
zelka007
преди 6 години
мъртва, мъртва ... колко да е мъртва ? колко струваха кило домати преди 3 години колко сега :) има-няма 3 пъти разлика... колко ви беше сметката за ток преди 3-4 години в апартамента колко е сега :))) ... айде да не изброявам и други неща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 1
Todor Sabev
преди 6 години
Мъртва е , толкова колкото е мъртва мечката спяща зимен сън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 6 години
п.п.п. Най сетне нещо интересно в тоя сайт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още