IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъртва ли е инфлацията?

Светът е с главата надолу. И централните банкери трябва да се притесняват, ако компасът им се счупи, смята Клаудио Борио

21:59 | 30.11.17 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Централните банки трябва да се чувстват така, сякаш са преминали през огледало", смята Борио. „В миналото те се бориха с инфлацията, днес се стремят да насърчат цените". По-рано те се опасяваха от по-високи заплати, а сега водят кампания за това. Преди те мразеха, когато държавите насърчават потреблението, а днес настояват за програми за икономически стимули. Светът е с главата надолу. И централните банкери трябва да се притесняват, ако компасът им се счупи. Ако е вярно, че инфлацията е трайно победена, тогава инфлационната цел от два процента няма да може да се впише в този луд нов свят“.

Президентът на Федералния резерв в Сан Франциско Джон Уилямс, например, смята, че нетрадиционната парична политика ще продължи да се прилага в продължение на много години, ако не и в продължение на десетилетие. И то по една проста причина: по-рано, когато инфлацията и лихвените проценти бяха по-високи, Фед можеше да свива значително лихвените проценти рязко – например през периода 2007 - 2009 г. от 5,25% до нула.

При последващ срив рамката за действия става много по-ограничена, така че остава само програма за масово закупуване на облигации или отрицателни лихвени проценти. Или по-висока инфлационна цел - от четири процента. Фед и други централни банки вече обсъждаха това, но имаше спорове. Ако централната банка не успее да генерира инфлация от два процента, как може да достигне ниво от четири процента?

И тогава остава последен вариант – заложена цел за нулева инфлация, както вече предложи Банката за международни разплащания. С това паричните власти ще се освободят от трудната задача да се стремят към два процента инфлация и биха могли да се измъкнат от своята ултрахлабава парична политика, която насърчава предимно цените на облигации и акции и крие риск от балони.

Според тази логика паричната политика трябва да бъде нормализирана по-скоро сега, отколкото по-късно, за да се предотврати следващата финансова криза. Сред централните банкери обаче няма чуваемост за тази идея, вероятно поради една много проста причина: като всеки вълнуващ дебат в икономическата теория, дискусията за смъртта на инфлацията включва в значителна степен и спекулации. Дори и обясненията за липсата на високи ръстове на цените да звучат разумно, едва ли са емпирично доказани.

Едва ли някой може да каже дали днес инфлацията наистина е мъртва. Спомнете си за 1968 г., когато увеличението на цените в Германия е малко над нулата. По това време бившият германски икономически министър Карл Шилер заявява, че инфлацията е мъртва, "мъртва като ръждясала игла". Малко след това инфлацията възкръсна и през 70-те години на миналия век, след първата петролна криза, се превърна в бедствие за онези, които залагаха на стабилни цени...

Повече за макроикономическите показатели и за форекс пазара може да научите на шестото издание на Investor Finance Forum - най-големия форум за инвестиции и финанси в региона, организиран от Investor.bg. Събитието ще постави фокус върху макротрендовете в инвестициите, тенденциите при договорните фондове, криптовалутите и валутната търговия. Вижте повече за лекторите и програмата на financeforum.investor.bg

Заповядайте на 1 декември 2017 г. в Интер Експо Център София и станете част от най-голямото общество на индивидуални и институционални инвеститори в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 6 години
малко теория - инфлацията е съотношение между парите и стоките в обръщение . 1.Та благодарение на глобализацията , роботизацията и нови технологии стоковото предлагане се увеличава многократно . Особено предлагането на виртуални стоки . Какво е равновесното съотношение е трудно да се каже - просто човечеството няма исторически опит с подобна обстановка 2.Благодарение на информационните технологии управлението на паричното предлагане никога не е било толкова директно п.п. Инфлация е общото покачване на ценовите нива а не двуцифреното покачване на някой стоки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 3
raul_castro
преди 6 години
Изтока изнася евтина продукция, а Западът - високи заплати. Като се срещнат и отаманят, нито продукцията на Изтока ще е толкова евтина,.нито заплатите на запада ще са толкова високи. Идва равнояесие, паритет. Тогава леля ви Инфлация започва театъра. Толкова за глобализацията. Освен това е мит и лъжа, че инфлацията е нулева. Огледайте се наоколо и ще го разберете сами по фарватера на пазарската си количка, заредена с примерно 100 лв сега и 100 лв преди 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 1
raul_castro
преди 6 години
Всичко е толкова просто - когато има много от нещо, цената му пада. В случая с парите това се нарича инфлация. В момента я наблюдаваме като борсов бум, но когато паричната маса се разлее достатъчно широко, ще я видим такава, каквато е - взрив на цените. Защото когато можеш да поискаш за една баничка два лева вместо един, няма как да не ги поискаш. Такава е човешката природа. И когато печатницата се е погрижила на купувача да може да си го позволи, ето я инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
raul_castro
преди 6 години
Инфлацията ще изчезне, когато изчезнат фиатните пари. Другото са глупости написани като за списание от масичката във фризьорския салон. Глобализацията ще поема компенсациите до един момент, наречен 'паритет на цените'. И тогава, когато най-малко очакват умниците от ФЕД, ЕЦБ и всички други вредители, ще дойде нещо като германската инфлация. Разликата ще е в мащаба - целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 15
pecan
преди 6 години
И кое е поскъпнало 2 пъти за последните 10 години ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
На практика, статистическите служби масово фалшифицират данните за инфлацията и крият двуцифрена инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още