IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Happy Birthday, Dax

Навръх 30-годишния юбилей на водещия борсов измерител в страната германците продължават да странят от фондовия пазар

15:24 | 04.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И тогава се случва логичното – балонът се пука, а между 2000 г. и 2002 г. акциите поевтиняват трикратно. Ухажвани емитенти, като EM.TV, се сриват и причиняват загуба за милиони евро на вложителите си. Изведнъж германците отново се почувстваха бедни. И до днес това е определящо събитие за германските инвеститори.

Много от онези, които загубиха няколко хиляди марки по това време, все още смятат акциите за „дяволско изчадие“. Въпреки своята всеобхватност Dax не успя да превърне германците в нация от инвеститори и акционери. Някак си не му вярват вече, въпреки че го срещат всеки ден. Инвеститорите остават в дупката си.

Германският институт за акциите (DAI), който се финансира от най-големите компании на DAX, си е поставил за задача да развие културата за инвестиции в акции в Германия. Но това се оказва трудна задача. През 2000 г. вече има 13 милиона германци, които притежават акции или фондове. Сривът на интернет балона и финансовата криза от 2008 г. обаче свиха тази цифра на десет милиона. Като оттогава не се наблюдава значително повишение.

Така бумът на фондовия пазар, който продължава вече десет години, минава незабележимо покрай през повечето германци. От 2008 г. стойността на DAX се увеличи почти четирикратно. Едва ли има инвестиционен експерт, който да не препоръчва акциите като основен елемент от пенсионното осигуряване.

„Дългосрочната инвестиция се отплаща. Всеки, който е инвестирал преди 30 години в DAX, би постигнал сериозна средна възвръщаемост", казва Флориан Улеер, ръководител за Германия на инвестиционното дружество Columbia Threadneedle. Според него би било идеално да се пести редовно, например чрез месечен план за спестявания, за предпочитане не само чрез инвестиции в германски акции, но и по-широко разпространени.

DAI насърчава инвестирането с т. нар. "триъгълник на възвръщаемостта". Той показва, че инвеститорите в DAX генерират средно по 7% ръст за продължителен период от време всяка година. За всеки, който е инвестирал в продължение на 15 години, вече не съществувал почти никакъв риск от загуба - въпреки срива след интернет балона и финансовата криза. 

Проблемът обаче има фундаментален характер. „Свидетели сме възможна пенсионна криза, тъй като в дългосрочен план лихвените проценти ще останат ниски", казва Робърт Халвер, главен икономист на инвестиционния посредник Baader.

Той иска само едно нещо за рождения ден на Dax: „Политиците да се застъпят за културата на инвестициите, например чрез финансиран от данъчните постъпления фонд за активите, който може засилено да инвестира в акции, по модела на на Норвежкия държавен фонд“.

„Германците се нуждаят от зелена светлина, за да могат да прекосят улицата", казва Халвер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още