IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди срещата с Тръмп Путин е ликвидирал почти всички американски облигации

Русия вече не е сред големите американски кредитори, които държат облигации за над 30 млрд. долара

10:39 | 19.07.18 г. 66
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на руската централна банка. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сградата на руската централна банка. Снимка: архив Ройтерс

Всъщност има вероятност зад продажбите на американски държавни облигации да се крие стратегически ход. От икономическа гледна точка разпродажбите не са рационално решение. Цената на петрола се повиши през последната една година. От юни 2017 г. цената на един барел скочи с почти 50%. Паралелно с това се покачиха и руските валутни резерви – с 60 млрд. долара до почти 460 млрд. долара. В момента с дневен добив от почти 11 млн. барела Русия е най-големият производител на петрол в света. 

Но и самият момент на продажбите на облигации насочва към политически мотиви. През април неочаквано Вашингтон наложи санкции над „Русал“ и на практика блокира голяма част от бизнеса на руската алуминиева компания. За гиганта не е толкова важно, че вече няма да може да продава алуминий навсякъде по света, а че няма да може да си позволи да взема лихви по своите доларови облигации. А това може и да е показало на Владимир Путин колко уязвима е неговата икономика и бизнес и колко много зависи тя от милостта на американците, твърди анализатор пред Die Welt.

„Америка използва долара като оръжие", казва и Чарлс Гейв, стратег в независимата анализаторска компания GK Research. „Глобални трансакции, при които се плаща с долари, могат да бъдат забранени само с един подпис от Вашингтон“. А разпродажбите на ценни книжа на САЩ не са единственото доказателство, че Москва иска да стане по-независима от Америка.

През последните години Руската централна банка постоянно увеличаваше своите златни резерви, като количеството на натрупания ценен метал скочи четири пъти за последните десет години. Междувременно банката съхранява 1890 тона злато в касите си – най-високата стойност от разпадането на Съветския съюз насам.

За разлика от долара златото не е държавна валута. Тук никое правителство няма думата, поради което благородният метал се използва често и от авторитарни управници. Но дори и по-малко автократичните владетели са все по-зле настроени към американски доларов диктат. „Като последваща стъпка на икономическата война Америка може да ограничи достъпа до долара до себе си, което би имало огромни последици за света", казва Гейв.

Цялата глобална финансова система работи въз основа на американската валута. Повечето парични потоци са базирани на долари. Във всяка точка във веригата на трансакции Вашингтон може да наложи вето и да отстрани даден играч. Само тази заплаха е толкова мощна, че никой не иска да се кара сериозно с американците. Ако днес искате да купувате петрол, имате нужда от долари и в известен смисъл зависите от благодатта на Америка. Именно това прави санкциите срещу Иран толкова мощни.

Поне засега няма видима алтернатива на господството на долара. Еврото все още не нарушава водещата позиция на Америка. Наистина, сега американският дял от световните валутни резерви възлиза на 62,5% - доста под нивото от 72% към момента на въвеждането на еврото. Но общата европейска валута държи едва 20%, което е по-малко от една трета от доларовите резерви.

И сега изглежда Путин използва своите петродолари, за да промени финансовия ред. "Путин обяви, че иска да диверсифицира държавната съкровищница", казва Синче.

Руският президент има силни съюзници. Китай започна да „дедоларилизира" страната, тоест да се освобождава от долара. На Шанхайската фондова борса от година се търгуват фючърси върху петрола с юани. 

Пекин обаче все пак държи на американските си облигации. През май Народната република увеличи участието си с 1,2 млрд. долара, като сега то възлиза на близо 1,2 трлн. долара -  почти една пета от всички държани от чуждестранни инвеститори облигации.

Възможно е ръководителите в Пекин да държат облигациите като вид залог при преговорите за търговската война. Китай, със своите облигации за 1,2 трлн. долара, притежава истинска мощ и няма нужда да блъфира, както Русия. Дори в най-добрите си времена Кремъл държеше американски облигации за 176 млрд. долара – пренебрежителна сума спрямо тази на Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 5 години
къде съм говорил за колко зърно произвеждат ... заядох се Мазен Газ само за космоса, щото там е казал абсолютни небивалици ... аейде да се научиш да четеш.. а ?Моля покажи "Правилната" статистика, да се посмея пак :):) точно аз се интересувам само от факти и за това се заяждам като почнете с едни лъжи и измислице, дето все едно не могат да се проверят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 6
kalendar
преди 5 години
а на теб ще обърна внимание да анализираш структурата на тяхната икономика - сектор услуги/производство/финанси. И да погледнеш същото съотношение в Китай, ЕС и САЩ. И ще видиш фрапираща разлика при Китай(на първо място, естествено) и Русия(второ място) по дял на реалната икономика спрямо ЕС и САЩ. Или викаш - това няма значение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 10 rate down comment 5
kalendar
преди 5 години
ти май продължаваш да не схващаш - руснаците от вносител станаха производител на зърно. Ама тебе ти е толкова акъла де.Виентамката е с агу. Не знам колко е разхода, ама е малко. Относно космоса - не ти е вярна статистиката...ама то ти на фактите не държиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 10 rate down comment 4
kalendar
преди 5 години
в същност - тенденцията за ръст на производство и потребление е от преди повече от десет години...И те заеха позиции, само щото глобалното затопляне позволи да могат да ги заемат тия позиции. Но ще се съглася като цяло. Продължаваш да игнорираш факта, че сме по-отворена икономика. Т.е. - руснаците са си малко или много самодостатъчни. Далеч не са така слаби както ги описваш.Впрочем - социализъм текущо има в ЕС. Особено в Скандинавието, Франция, Германия, Холандия, Белгия, Австрия. Диваци. Руснаците са културни хора обаче - там си е капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Само една забележка. От топ търговците на зърно в света, няма нито една руска фирма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 5 години
П.с. А Газ-а още ли гори 50 на 100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 5 години
П.с. А Газ-а още ли гори 50 на 100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Ти му говориш за космос, той за камиони газ ? После аргументацията ми била куца,а аз цитирам само реалната статистката за изминалите полети... Ти изобщо можеш ли да осмисляш текст от две изречения ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
тъй е ... леееко съм попресилил нещата :) ... нарочно . но пък съм близо , нали :))) . зърно в тайгата не може да расте , расте по чернозема :))) . и тенденцията за ръст на производство и потребление на пшеница е от около 10 години , а не от 3-4 , т.е. от началото на войната в украйна . и руснаците активно и много агресивно си заемат позиции в тази посока , имат условията . там оперират от известно време като изграждат силози и терминали едни от най-големите търговци в света на зърнени култури в момента , та колко са руснаци колко хамерканци ... но земята е тяхна , големите приходи все пак остават за тях . най-големият и абсолютен лидер по производство и износ на храни е ЕС . иначе по държави щатите , германия , холандия , франция , бразилия , индия , китай ... там се говори за двуцифрени числа ... руснаците в близките 3-4 петилетки няма да могат да се класират и в топ 10 по експорт . значи сигурен бъди разглеждал съм от любопитство повечето графи :))) . няма как да се класираме навсякъде . но тръгнах да сравнявам нашата малка държава с нашите възможности и онази "необятна" страна :))) просто да се види колко много са назад и колко много не трябва да им се придава значение и тежест , която им се придава . ако не е дрънкането на оръжие , което според мен е за вътрешна употреба повече на руската и американската администрация , щяха много по-бързо да се възстановят от онази диващина комунизъм/социализъм и да се развиват . ти да си си помислял в близките години че е възможно да се редим и сравнявам с тях ? ама на ... цифри :))) и то в наша полза :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 6
kalendar
преди 5 години
Само като сравниш 2014та година как са внасяли(произволно избрах годината) - вноса им на храни е паднал от 13 милиарда до 8 милиарда. Отделно смазаха световният пазар на зърно с цените си. Хем в Украйна има война и зърното не ще да мръдне нагоре. Защото руснаците взеха да произвеждат. Без да ги хваля или да ги плюя...ама се замисли - за 3-4 години колко гъвкаво се пренасочиха. Ти кажи колко от ЕС ще може така да се завърти за такова време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още