IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се пропука ли Световната търговска организация?

Агресивната външна политика на САЩ и налагането на мита поставят СТО в позиция на главен арбитър между държавите, въвлечени в търговската война

16:32 | 26.08.18 г. 4
<p>
	Роберто Азеведо, генерален директор на Световната търговска организация.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Роберто Азеведо, генерален директор на Световната търговска организация. Снимка: Ройтерс

Някои търговски експерти отбелязаха, че тази смесена позиция е прагматична; други я определят като лицемерна. Но всички са съгласни, че СТО се намира на ръба на екзистенциална криза, а САЩ не дават много информация за това как да се подобри нейното ръководство.

Тръмп и някои от неговите съветници виждат много по-голямо предимство за страната в двустранните споразумения.

Тази позиция разтревожи съюзниците на Вашингтон, които се притесняват, че без организация, подпомагаща търговските сделки и арбитрираща различните спорове, светът ще се върне назад във времето, когато само най-големите и мощни държави определят правилата. 

САЩ вече подкрепиха други страни в защитата на националната сигурност, посочвайки наложените мита върху вноса на стоманата и алуминия. В края на юли Вашингтон разкри, че подкрепя действията на Русия за ограничаване на газовия транзит през Украйна. Подобно на САЩ, Русия твърди, че СТО няма правото да определя и преценява значението на националната сигурност на всяка една държава.

Икономистите оспорват твърдението на администрацията на Тръмп, че СТО се е отнесла нечестно към САЩ, които са ангажирали търговската група с повече спорове, отколкото всяка друга държава през последните 22 години.

Администрацията на Тръмп не е първото американски правителство, което се отнася критично към СТО. И има общо съгласие сред членовете, че групата се нуждае от реорганизация, смятат Ана Суонсън и Джак Илинг.

Повечето от членките признават, че арбитражната система е неефективна и понякога превишава правомощията си.

„Може да не одобряваме думите на Доналд Тръмп, но със сигурност няма да е разумно ако ги игнорираме“, смята Азеведо, като добави: „САЩ не са единствената страна, която разглежда прилагането на бъдещи реформи в СТО“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 31 rate down comment 0
KMETA
преди 5 години
Келнер алооу, супата е студена - е на с пръст пипнах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
Мнооо добра статия на проф. Васил Проданов, ае Тиквесторо пускайте такива неща ве или за тях не ви дават стотинки ?!?.....--------------------------------------Нарастващата експлоатация и появата на Маркс 3.0http://24may.bg/2018/08/23/%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0/Нарастващата бедност е характерна и за България с нейния периферен и компрадорски капитализъм. Бедността в страната нарасна 11 пъти в сравнение с времето на социализма и след влизането в ЕС продължава да се увеличава, и то не само сред безработните, но и сред тези, които работят, но получават доходи по-ниски от равнището на бедност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
*** да се чете: НААПАЛМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Ще се пропука ли Световната търговска организация? До около 2 дена белите каски в Сирия пак ще инсценитат атака с хлор (или подобно - вече има инструкции на английски и самия хлор в провинция ИДЛИБ). Има вече и взвод актьори. Янките си приготвиха пак томахавките - тоя път повече. ЩЕ ИМА ЯКА ПАТАКЛАМА. Явно духът на ДЖОН МАККЕЙН от гроба се бори пак за война! Едния *** над Виетнам не му стига. Каква ти Световна организация - хегемона се държи като ЛУДА КРАВА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още