IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливане на Deutsche Bank и Commerzbank: Брак по сметка

Може ли съюзяването на двама болни да направи един здрав?

13:15 | 12.09.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Плановете за сливане следват по-скоро страха, отколкото страстта. Сами нито Deutsche Bank, нито Commerzbank изглежда може да оцелеят в дългосрочен план. Въпреки че Commerzbank постоянно набира нови клиенти, тя печели скромни пари. За цялата 2017 г. печалбата е само 176 млн. евро. За първата половина на 2018 г. тя възлиза на 500 млн. евро, но инвеститорите не показаха да са впечатлени.

Deutsche Bank, от друга страна, е в стратегически капан: инвестиционното банкиране, което преди това носеше на групата високи печалби, просто не сработва след финансовата криза. А в частния и корпоративния бизнес банката чисто и просто е твърде слаба.

Освен това и двете банки изпитват страх от чуждестранно поглъщане. В случая с Commerzbank се споменават имената на френската голяма банка BNP Paribas, както и италианската Unicredit. При Deutsche Bank има спекулации за интерес от страна на швейцарската UBS, но опитен инвестиционен банкер отрича това. „В момента няма перспективи за Deutsche Bank", казва той. Никой не иска да придобие банката с всичките ѝ проблеми, пояснява той.

Но има и още едно притеснение, свързано с евентуалното сливане на Commerzbank и Deutsche Bank. Може ли наистина от двама болни да стане един здрав?

Много експерти се съмняват. „Този процес е много скъп и досаден", казва Изабел Шнабел, професор по икономика на финансовите пазари към университета в Бон. „А ползата е несигурна".

Шнабел също смята, че е рисковано, ако банките станат твърде големи. Защото, ако такъв гигантски институт попадне в затруднение, „ще бъде заплашена системната стабилност". Много поздрави от финансовата криза, скъпи финансисти!

С общ баланс от 1,9 трлн. евро слятата Deutsche-Commerzbank би била третата по големина банка в Европа след британската HSBC и френската BNP Paribas. Заедно, новата банка ще има близо 145 000 служители, много от позициите обаче ще изчезнат в рамките на едно такова сливане.

Аргументът за сливането винаги е бил значението, които имат банките за германските компании. Само голяма, активна в световен мащаб финансова институция би могла да помогне на местната индустрия да се разширява в чужбина. "Нуждаем се от силна банка в Германия", казва защитник на сливането от политическата сцена на Берлин, който не иска да бъде назован. "Помислете какво ще стане, ако Европа се разпадне?".

Шнабел гледа на това от друг ъгъл. „Защо политиката иска да изгради национален шампион?", пита тя. „Защо не може да бъде европейска банка?" За да получим общоевропейски банков пазар, се нуждаем от трансгранични сливания, а не от германски, пояснява тя.

Без значение какво ще се случи, федералното правителство ще може да има думата. Дори и заради една-единствена причина - федералното правителство все още държи 15% от Commerzbank – наследство от финансовата криза. 

Все пак има малка уловка: тъй като цената на акциите на Commerzbank е ниска, федералното правителство вероятно ще осъществи лоша сделка, като продаде своя дял. За да се измъкне от инвестицията без загуба, Германия ще трябва да продаде дела си на цена от най-малко 18 евро на акция, прогнозират експертите. Понастоящем акциите се котират на ниво от 8,37 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Банките са полезни.Все още банките не зачитат, че работата на Централната банка без защита срещу щети е водещият причинител за техните злини.При допусканата държавна грешка всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал. Сега банките, колкото повече помагат за икономическия растеж, толкова по-големи са щетите.Централната банка не може да спаси банките, защото няма необходимите права.Консолидацията при някои банки е прийом за спасение на съответните банки. Подходът е с временен ефект и със завишени бъдещи щети.Същественото за спасение на банките в Европа е работа на Европейската централна банка със защита от щети.Вариантите са:1.При Европейска централна банка без защита срещу щети е с нарастващи щети.2.При Европейска централна банка със защита срещу щети е с условия за устойчив обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Банките са полезни.Все още банките не зачитат, че работата на Централната бнака без защита срещу щети е водещият причинител за техните злини.При допусканата държавна грешка всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал. Сега банките, колкото повече помагат за икономическия растеж, толкова по-големи са щетите.Централната банка не може да спаси банките, защото няма необходимите права.Консолидацията при някои банки е прийом за спасение на съответните банки. Подходът е с временен ефект и със завишени бъдещи щети.Същественото за спасение на банките в Европа е работа на Европейската централна банка със защита от щети.Вариантите са:1.При Европейска централна банка без защита срещу щети е с нарастващи щети.2.При Европейска централна банка със защита срещу щети е с условия за устойчив обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Колко да са миризливи, за половината 2018та "само" половин милиард евро печалба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
крас
преди 5 години
Мъка , ама голяма мъка.Събрани две нули правят ***. ТАКИВА МИРИЗЛИВИ СИСТЕМИ ВОДЯТ САМО КЪМ ЕДНО - разпад на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още